Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Nyár, diabetikus gombócok nélkül

A cukorbetegeket ellátó szakrendelés, illetve a háziorvosok összesen 20–22 ezer cukorbeteget tartanak nyilván Győrött. Pk ha szeretnének, akkor sem sűrűn találnak olyan fagyizót, ahol bátran nekiveselkedhetnének a kelyhek tartalmának: a megyeszékhelyen hiánycikk a diabetikus nyalat.
Legyen gyümölcsös vagy a legegyszerűbb tejszínes, ilyenkor fogy belőle a legtöbb.
A hőség az ásványvízen és a sörön kívül a fagyival is elviselhetőbb. A győri H. Imréné szerint azonban a beteg ember a legkiválóbb cukrászdáknak és éttermeknek sem üzlet, a megyeszékhely több tucat fagyizója közül mindössze egy-két helyen található diabetikus fagyi és sütiféle. Cukorbeteg lévén pedig meggondolandó az efféle csemege, hiszen a fagyit az étrendjéből az utóbbi években szinte teljesen száműznie kellett.

Speciális eszközökkel

Győrben legalább 50–60 fagyis várja ilyentájt jeges csemegével a vendégeket, ám csupán egy-két helyen találni diabetikus fagylaltot.
– Az előállítás különhelyiséget és speciális eszközöket igényel – magyarázza Major Erik, a Patio étterem és cukrászda üzletvezetője. – Ezenkívül megfelelő vizsgával rendelkező szakácsra és cukrászra volna szükség, ami szintén pluszköltség. Nálunk egyébként folyamatos az igény, a 40 és 60 év közöttiek akár a betegségük, akár a fogyókúrájuk miatt is keresik a diabetikus fagyit.

Sümegi Tibor, a Kuckó fagyizó tulajdonosa a hallottakat megerősítve annyit tesz hozzá, hogy a fagylaltkészítést országos szabvány írja elő, amitől nem térhetnek el. A cukrot a diabetikus változat esetében mással pótolják. Emiatt a fagyi állaga változik és a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleten fagy.

Változó fagylaltfront

– Szigorú előírások szabnak határt mind a készítést, mind pedig a fagylalt kínálását illetően – sorolja a tulajdonos. – Bármikor ellenőrizhetik az üzletet, nálunk pedig például nincs akkora hely, ahol különtérben tudnánk a diabetikus fagyit készíteni és kínálni, kizárólag ezért nem tesszük.
Az árusoktól tudom, hogy a fagylaltfront évek óta változik és a jégkrémek előretörésével egyre nehezebb megélni a gombócos és a krémfagyis kimérésből. Egy erről szóló felmérés szerint míg 5–6 éve a multicégek a piac mindössze 10–15 százalékát, addig ma jócskán a felét uralják, s ehhez az átalakuláshoz mindkét félnek alkalmazkodnia kell. Néhány éve a tulajdonosok észre sem vették a hónap végét, a forgalom alakulásából ma már bizonyosan tudható a fizetésnap, vagy éppen az, hogy a naptár sokadikát jegyez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb és szebb lett az iskola

A győri Szabadhegyi Közoktatási Központ felújítása csaknem 425 millió forintba került, az épület… Tovább olvasom