Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Nyalka iskolája nélkül is boldogulni akar

Nem volt iskola mindig Nyalkán, a ’80-as években azonban megteremtették.
Hétfő délután kevéssel fél öt előtt várakozunk a nyalkai főutca autóbusz-megállójában. Egy személyautó áll meg a közelben, férj-feleség ül benne. Leállítják a motort, várják haza Tápról az iskolás fiukat. Aztán egy nagylány érkezik, kisöccsét és húgát várja, majd egy édesanya kerékpáron gurul oda, hasonló szándékkal, mint a többiek. Nem megszokott, hogy nem továbbutazók várják Nyalkán a Volán járatát, de hát az is „újdonság" még, hogy nem a helyi templom melletti iskola felől, hanem délről, Tápról és Tápszentmiklósról érkezik haza az iskolás gyerek. Otthon, Nyalkán zárva az iskola, már és még nem nyitott ki. Igaz, hogy esztendeje a két osztályteremben csupán hat gyerek tanult, és a némettanárt is számítva három pedagógus jutott rájuk.

Kísérik a diákokat

Az autóbusz-megállóban fiát autóval váró házaspár névvel nem akar szerepelni. Annyi a megjegyzésük, kicsit rossz, hogy utazni kell a fiuknak az iskolába, de majd megszokják. A kerékpáros édesanya még ennyire sem nyilvánít véleményt. Egy férfi, név nélkül: már rég be kellett volna zárni az iskolát – így lakonikusan –, túl nagy volt az ára, a teher, amit a falunak viselnie kellett az iskolájáért. Az óvodával együtt évente 9 millió forintba került és ebből a nagyobb summát az iskola vitte el. Most nincs iskola, nem kell költeni rá.

A helyi óvoda ugyan megmaradt, de a pázmándfalui óvoda tagóvodája, s az óvónő onnan kapja a járandóságát.
Közben begördül az autóbusz, valóságos gyerekcsapat száll le róla. Nyalkáról Tápra húsz gyerek jár iskolába, Tápszentmiklósra hat. Aki nem napközis, az a 14.10-es járattal érkezik haza, a többiek fél öt tájban. Reggel negyed nyolckor indulnak otthonról a szomszéd községek iskolájába a nyalkai gyerekek. Menet-jövet pedagógus kíséri őket. Győrből érkező tanár mellé szállnak fel, hazafelé ugyanúgy felnőtt vigyáz rájuk, nem is egy. Most hétfőn a Nyalkán lakó Pignitzerné Milinszki Margit kísérte például a gyerekeket, aki a tápi iskola igazgatója, otthon pedig alpolgármester. Annak idején kilenc évig Nyalkán tanított.

„ A szívem szakad bele"

– A szívem szakad bele, hogy be kellett zárni az iskolát, de tovább már nem lehetett tartani. De sokáig bábáskodtunk mellette és érte... Egy pedagógusnak lehet-e szebb feladata, életre szóló élménye, mint iskolát alapítani? Az ellenkezőjénél viszont aligha lehet nagyobb kudarca. Ha valaki, én aztán sajnálom, hogy az idén már nem csengettek be a nyalkai iskolába. Mégis meg kellett lépni. Büszke vagyok rá, ahogy működött, s míg működött. Jó iskola volt, nem egy itt tanult gyerek szépen haladt aztán tovább, eljutott egyetemre, főiskolára. Valamikor az én gyerekeim is ide jártak iskolába. Azt mondtuk rá, hogy az internettől a kiskanálig mindent meg lehetett találni benne. Rengeteg álmatlan éjszakát okozott, mégsem találtunk más megoldást.

A nyalkai iskola – mind a két tantermével – most zárva. Az egyiket azonban használni fogják, ott lesz például hittantanítás, másféle foglalkozások, találkozhatnak ott a helyben lakó idős emberek. A „használaton kívüli iskola" helyettesíti majd télen a művelődési házat. Azt ugyanis nem kívánják hidegben használni, túlságosan nagy a fűtési számlája. A bezárt iskola pedagógusai közül az igazgató, Borbély Piroska nyugdíjba vonult, végkielégítést kapott a falutól, fiatal kolléganőjét átvette a tápi iskola, a némettanár pedig csak ideiglenesen járt Nyalkára.

Az intézmény hiányzik

– Nem az iskola épülete, ami hiányzik majd a falunak, hanem az iskola mint intézmény, ahol olyan lelki töltést kaphatnak a gyerekek, amit talán sehol máshol – így az alpolgármester. – Azt nem tudtuk megakadályozni, hogy szétszéledjenek a nyalkai gyerekek. Járnak innen iskolába Töltéstavára, ugye Tápra a legtöbben, aztán Tápszentmiklósra. Arról kell gondoskodnunk, hogy más módon találjanak gyökeret falujukhoz és találhatnak is. Szerencsére vannak civil szervezeteink. Működik például a Penderedő Tánccsoport, az óvodástól a főiskolásig van vagy ötven tagja. Elmondhatjuk, hogy már Belgiumig eljutottak. Aztán itt van a hagyományőrző Páskom Egyesület. Ezekkel, ezeken keresztül kötődhetnek Nyalkához a gyerekek, hogy felnőttként is megtartsa őket a falu.

Nyalkán idén már öt gyerek született és még legalább ugyanennyi jöhet szilveszterig a világra. Új család, vagy családok is költöztek, vagy költöznek a településre. Egyszer még az is elképzelhető, hogy újra kinyit a kisiskola. Ezt ugyan nem mondta ki a faluban senki, de a szívekben ott él ennek a reménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verdi szülőföldjén játszanak

Milánóban, a Verdi-konzervatórium ezerszemélyes nagytermében lépnek fel a győri Filharmonikusok. Tovább olvasom