Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Nyaktekercs derített gyerekkacajt

Fehértó - Három hét sem lett volna elég, annyian jelentkeztek idén (is) a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetismereti táborába. A részt vevő diákok számos madárfajjal találkoztak Fehértón, köztük a ritka nyaktekerccsel is.
A gyűrűzősátorban néhány perc alatt népes csapat gyűlt össze, mikor a hálófelelősök a befogott madarakkal a tóparti nádasból visszaérkeztek. Az asztalnál Fülöp Tibor táborvezető, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tóközi őrkerület-vezetője diktálta a foltos és cserregő nádiposzáták, a nádirigó, a zöldike, a fakopáncs, a tövisszúró gébics, a nagy fülemüle adatait, majd mindegyikre gyorsan rákerült az azonosító gyűrű, hogy a rövid „rabság" után ismét szabadon repülhessenek. Idén igazi ritkaság is a hálóba akadt, egy izgága nyaktekercs: mókás „mutatványával" derített a sátor alatt hangos gyerekkacajt.

– Három hét sem lett volna elég, annyian jelentkeztek idén is a táborba. Főként a környékről jöttek diákok, de érkeztek Győrből, Nagycenkről és Vácról is, sőt, a régi táborunk egyik hűséges résztvevője, Peter Das két tanítványával Hollandiából, Frízföldről jött Fehértóra madarászni – mesélte érdeklődésünkre a táborvezető. – Az első hetet jórészt elmosta az eső, viszont az elmúlt napokra nem panaszkodhatunk. Napi negyven-ötven madár „ragadt" a hálóba, ráadásul az eddiginél gazdagabb a fajkínálat is. A madárgyűrűzés mellett a szokott rend szerint mikroszkópos megfigyeléseket is végeznek, növény- és fafajta-ismereti sétán is részt vesznek a gyerekek. Örömmel tapasztalom, hogy többen közülük már harmadszor tértek vissza és nagyon ügyesek, komoly segítséget jelentenek a munkámban.

A nyaktekercs Fülöp Liza kezéből repülhetett tovább. Fülöp Tibor táborvezető sokat mesélt a ritkán befogott madárról a gyerekeknek. Fotó: Bertleff András
A nyaktekercs Fülöp Liza kezéből repülhetett tovább. Fülöp Tibor táborvezető sokat mesélt a ritkán befogott madárról a gyerekeknek. Fotó: Bertleff András

Egyikük, a győri Papp Bendegúz lelkesen említette, nyaranta mekkora élmény számára, hogy városi gyerekként ilyen látni- és tanulnivalóban gazdag területen, a Fertő–Hanság Nemzeti Park kincsestárában ismerkedhet a természettel.

Haszonits Győző is visszatérő táborozó. Az egyik közeli gátőrházban, tanyán él, így neki a madarak, az állatok világa nem évi néhány alkalmat, hanem mindennapi találkozást, teendőt jelent. Mi sem bizonyítja jobban, hogy elkötelezte magát a természettel: szeptembertől a soproni erdészeti szakközépiskola környezetvédelmi szakán folytatja tanulmányait, vagyis a Fehértón elvetett mag akár fává is lombosodhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENKIŐ CIKK MÉG VIDEÓ NÉLKÜL!!

Tovább olvasom