Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Nővérek feketében - ˝Megdöglünk ezért a kevés fizetésért˝

Így jellemezték helyzetüket az ápolók, akik fekete pólóban végzik munkájukat. A térség egyre több egészségügyi dolgozója jelzi ruhájával vagy fekete szalaggal, milyen szomorú körülmények közt él.

Az egészségügyisek fekete pólót viselő akciója arra hívja fel a figyelmet, hogy az ápolók kevesen vannak és kevés a bérük. A legnagyobb közösségi oldalon számos kórházi alkalmazott csatlakozott a kezdeményezéshez, lefotózták magukat fekete ruhában vagy szalaggal és a képet feltöltötték az internetre. Szolidaritásukat fejezték ki hallgatók, magánorvosok, idős- otthonokban, szociális ágazatban, szakrendelőkben és külföldön dolgozók, mentők is.

Több nővér Győrben is fekete ruhában dolgozott az elmúlt napokban. Néhányan név nélkül nyilatkoztak lapunknak, mert bármennyire elégedetlenek élethelyzetükkel, féltik állásukat. Elmondták, hogy hétfőtől vasárnapig dolgoznak, havonta két-három szabadnapjuk van. Szerintük jól jellemzi gondjukat, hogy tízből hat ápolónak sérvműtétje volt, gerinc- és csuklóproblémáik vannak, tíz- ből ötnek ráment a házassága a szakmájára és egyedül neveli gyerekét. Kevés férj viseli el ugyanis, hogy éjszaka, hétvégén is munkában vannak.

Szebb jövőt remélnek – Fekete pólóval szeretnék felhívni a figyelmet az egészségügyisek arra, hogy kevesen vannak és megalázó a bérük. Minden akcióhoz csatlakoznak saját érdekükben, amivel a betegekne
 Szebb jövőt remélnek – Fekete pólóval szeretnék felhívni a figyelmet az egészségügyisek arra, hogy kevesen vannak és megalázó a bérük. Minden akcióhoz csatlakoznak saját érdekükben, amivel a betegeknek nem ártanak. Fotó: Bertleff András


Egy fiatalasszony elmondta, hogy egészségügyisként 120 ezer forintot kap kézhez havonta, abból 70 ezer az albérletre megy el. De ott van még a rezsi és a kisgyermeke, ezért másodállást sem tud vállalni. Már túl van egy komoly hasi műtéten, ami a munkaterhelésből adódott, pedig még alig múlt harmincéves. „A szlovák nővérek is rajtunk röhögnek, hogy ennyiért dolgozunk" – fogalmazott. Egy munkatársa főnővérként 110 ezret vihet haza, ezért havi 80 óra túlórát vállal. „Nem merünk műszak után hazavezetni, annyira fáradtak vagyunk, több baleset történt már szakmatársainkkal" – mondta.

– Két-három ember munkáját végzi mindegyikünk. Ha az egyik beteg fuldoklik, a másiknak ágytál kell, muszáj a szakmai sorrendet tartani és csak elnézést tudunk kérni attól, aki a túlhajtottságunk miatt megalázó helyzetbe került. Táppénzre nem merünk menni, betegen, ha fáj valami, akkor is dolgozunk. A páciensek is hasonlóképp vannak ezzel, halogatják, hogy orvoshoz menjenek, ellátásra már csak nagybetegen kerülnek – mondta el egy másik ápoló.

Dr. Suhainé Kovács Ilona, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) megyei elnöke leszögezte: a fekete pólós akciónak ugyanaz a célja, mint szervezetük törekvéseinek. „Sajnos tíz éve nem sikerült változást elérni az egészségügyisek fizikai terhelése, bérezése terén, de tárgyalunk a szaktárcával és most látunk reményt a helyzet javulására. A győri kórházban 1500 aláírás gyűlt össze a béren kívüli juttatásért, az ehhez hasonló megnyilvánulásokat már nem söpörheti szőnyeg alá a kormány" – mondta.

Véleménynyilvánítás szabályosan
Az EDDSZ szerint az egészségügyben olyan feladatot is ellátnak a dolgozók, amelyek közben a fekete póló viselése joggal megtiltható, de például a védőruha alá a legtöbb esetben felvehető. A munkaadó nem korlátozhatja ok nélkül a munkavállaló véleménynyilvánítási szándékát, ezért a ruhára kitűzött fekete szalagot az egészségügyben dolgozók közül szinte mindenki viselheti munka közben.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékudvart helyeznek ki Adyvárosban most szombaton

Most szombaton díjmentesen megszabadulhat feleslegessé vált holmijától kihelyezett szelektív… Tovább olvasom