Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Novemberi karácsony

„A vásárlókért folytatott verseny megköveteli, hogy már október végén, november elején akciók csábítsák az embereket?" – kérdezte a Vasárnapi Kisalföld a győri belvárosi bevásárló utcák rendezvényszervezőjét. „Sajnos ma ott tartunk, hogy egész évben akcióval tudják a vásárlót elcsábítani, vásárlásra ösztönözni" – kaptuk a választ. A multik még inkább így képzelik. November eleji karácsonyi előzetes.
Az már tény: karácsonyozás szempontjából átestünk ló túlsó oldalára. Mert bárki, bármit is állít, az azért nincs rendjén, hogy október 30-án (kedd) az üzlet, ahova rendszeresen betérek, már tucatnyi fajtájú és árvekvésű szaloncukrot árul. A polcokon a mikulások mellett csokoládédíszek a fára, az elektronikai boltban már válogathatunk az izzókészletek közül, és szinte mindenhol karácsonyinak nevezett leárazások. A meghosszabbított nyitva tartásról nem is beszélve. Vagyis mindenki a nagy karácsonyi rohamra hangol, október végén, november elején.

Így aztán meg kell cáfolnunk Hardy Mihály, a Tesco-Global Zrt. kommunikációs igazgatójának szerdai szavait, amelyek szerint a cég megvárja a karácsonyozással a november másodikát, mivel üzletpolitikai szempontból előnyösebb markánsan elválasztani ezt a halottak napjától. Csakhogy ottjártunkkor a soproni Tesco munkatársai már szerdán délután nagy erőkkel rakták az arany színű díszeket. Információnkat azonban, amely szerint hamarosan a csornai Tesco is átáll a 0-24 órás nyitva tartásra, az ígéretek ellenére sem erősítették meg lapunknak, s arra is hiába kerestük a választ, hogy vajon ez az ünnepek közeledtének köszönhető-e. Pénteken a győri Tesco is óriásplakáton közölte kint és bent, „Boldog Karácsonyt". S úgy látszik az ünnepi jókívánság kéz a kézben jár a nulla százalékos THM-mel, hiszen ez a másik nagy meglepetése több bevásárlóközpontnak. Ebből látszik, a hitelintézetek is készülnek, gőzerővel sokszorosítják az igénylőlapokat.

Felveszik a kesztyűt

A karácsonyi hajrá kezdete érzékenyen érintheti a kisebb kereskedelmi cégeket is, ha a bevásárlóközpontokon kívül rekednek; ha nekik nem sikerül a szezon, az többek vesztét okozhatja – állítják szakemberek. Győrben ez másképp van. Csík Adrienn Hajnalka, a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány rendezvényszervezője a Vasánapi Kisalföldnek elmondta, a vállalkozók, emelve a karácsony fényét, adománygyűjtési akciót is szerveznek a Gézengúz Alapítvány javára. Az akció november második felében indul, s az adományozók ajándékot is kapnak.
Változik a nyitva tartás is, igaz, csak decembertől. Akkor a belvárosi üzletek szombaton és vasárnap délután három óráig várják a vásárlókat. „A kereskedelmi forgalom jelentős része karácsonykor jelentkezik. Erre készülni kell. Indokolt a hosszabbított nyitva tartás, mert a verseny egyre keményebb."

Egységes árakkal azonban nem készülnek a belvárosi üzletek, mint mondják, mindenki a saját profiljából készül, saját árakkal, belátása szerint. „A kereskedelemben ma már nagyon erős a verseny, nagy a multik nyomása, főleg azáltal, hogy csökken a lakosság vásárlóereje. A vásárlók árérzékenyek, elsőnek ezt nézik, a minőség, a kiszolgálás és egyéb üzletpolitikai eszközök csak másodlagosak" – vélekedik Csík Adrienn Hajnalka.

Az internet sem aluszik

A világháló is készen áll a karácsonyra. Eddig ugyan csak két könyves portálra látogattunk el (europakiado.hu, alexandra.hu), de valamennyi esteben már a főoldalon találkoztunk „Fergeteges akció karácsonyig" című ajánlattal.

December 24-re a pénztárcánkban már csak kis apró marad, amit a betlehemezők markába nyomhatunk, ha ők is el nem akadtak valamelyik üzletközpont pénztáránál, vagy hitelügyintézés közben.

Vasárnapi Kisalföld

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mountex-Vasárnapi túrák: november 11., Somló-vár

2007-ben eddig kilenc túrát szerveztünk, közel ezerötszázan tartottak velünk, szezonzárásként pedig… Tovább olvasom