Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Novemberben folytatódik a pécsi egyetemi vesztegetési ügy

November 12-én folytatódik a Győri Törvényszéken a pécsi egyetemi vesztegetési ügy büntetőperének tárgyalása. A bíróság azért döntött így, mert hétfőn védőváltást jelentett be a harmadrendű vádlott.
Bóka Tibor bíró - megjegyezve: "az időhúzás teljesen  egyértelmű" - azzal érvelt a halasztás mellett, hogy a csere után  jogi képviselője van ugyan, de "nem jelenthetjük ki azt, hogy a  harmadrendű vádlottnak védője van", mivel alig pár órája lehetett a  felkészülésre.   

A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el az elsőrendű  vádlott és védője ismételt kérését, hogy szüntessék meg az egyetem  egykori gazdasági főigazgatójának előzetes letartóztatását.   

Bóka Tibor emlékeztetett arra, hogy a múlt kedden már  elutasítottak egy ilyen beadványt, újabb körülmény pedig azóta nem  merült fel. Hozzátette: az érintett és néhány más vádlott  meghallgatása után vissza lehet térni a kérésre.   

"Ha valakinek, akkor nekem nem áll érdekemen semmi módon sem  ennek az eljárásnak az elhúzása" - indokolta I. Gábor elsőrendű  vádlott felszólalásában a kérését, hozzátéve, a nyomozás tavaly  decemberi lezárása óta rajta kívül álló okok miatt semmi nem történt  érdemben az ügyben.  

"A huszonkilencedik hónapot kezdtem meg előzetes  letartóztatásban, és sehol, semmilyen fórumon nem tudtam érdemi  védekezést előterjeszteni" - tette hozzá a férfi.  

Szeptember 18-án indult a per, ám mivel az elsőrendű vádlottnak  nem volt védője (egyiket a bíróság zárta ki, egy visszaadta  megbízását, egynek pedig a vádlott mondott fel), az eljárás érdemi  része csak e hét hétfőjén kezdődhetett meg.  

Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló  intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett  vesztegetés bűntette és más bűncselekmények - egyebek mellett  okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás - miatt.  

A vádirat múlt hétfői, csaknem három órán át tartó ismertetése  során elhangzott: az elsőrendű vádlott olyan szerveződést hozott  létre, amely valótlan okiratok alapján fizetett ki különböző  összegeket, valamint úgy befolyásolt közbeszerzési pályázatokat,  hogy az a cég jusson előnyhöz, illetve nyerjen, amelyik megfizeti a  pályázati érték "visszavárt" nyolc-tíz százalékát.  

A Nyári Roland ügyész által ismertetett vádirat szerint  előfordult, hogy cégre szabott pályázatot írtak ki, miként az is,  hogy egy indulót tájékoztattak a riválisok árajánlatáról, hogy alá  tudjon ígérni, de az is, hogy "teljesítési szándék nélküli" cégekkel  kötöttek szerződést, így szivattyúzva ki összegeket az egyetem  számlájáról.   

Múlt hétfő délután, valamint kedden és szerdán egész nap a védői  beadványok elbírálásával foglalkozott Bóka Tibor tanácsa. A  beadványok némelyike a tárgyalás felfüggesztését indítványozta, míg  mások egyes vádlottak ügyének különválasztását kezdeményezték. Egyik  esetben sem adott helyt a kezdeményezéseknek a bíróság.   

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt  közölte az MTI-vel: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az  ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 perces `hiba´: több százezer forintja bánja a győri férfinak

Csupán tíz percre hagyta őrizetlenül járműve tetején irattartó mappáját Győrben egy 57 éves férfi.… Tovább olvasom