Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Novellaelemző verseny a Mórában - galéria

Az Adyvárosi Főigazgatóság Móra Ferenc Középiskola immár 20. alkalommal rendezte meg a Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Versenyt, melynek első fordulóján közel száz diák vett részt.

A nyilvános döntőbe a húsz legjobb dolgozatot író jutott tovább. A környező megyékből és a határon túlról, Felvidékről és Erdélyből is érkeztek fiatalok.

Az első vetélkedőt még 1992-ben tartották, melynek ötletét Gátainé Sróth Zsuzsa, a Móra akkori magyar szakos tanárnője találta ki. Célként tűzte ki, hogy évente egyszer rendezzenek egy olyan versenyt az iskola falain belül, ahol a diákok összemérhetik tudásukat és kreativitásukat.

A vetélkedő két részből állt: az első fordulóban egy novellát kellett elemezniük a tanulóknak, irodalomelméleti ismereteiket aktivizálva.

Akik pedig továbbjutottak a döntőbe, azokra a fantáziájukat, kreativitásukat mozgósító feladat várt: írni kellett egy novellát megadott motívumok felhasználásával, majd a leírt szöveget élővé kellett tenni, azaz a döntő közönsége és a zsűri előtt fel kellett olvasni.

A kihelyezett székeket lassan elfoglalta a versenyzőkből, tanárokból, kísérőkből és az érdeklődőkből álló közönség. A színpadon kottaállványok sorakoztak. A zsivaj lassan elhalkult, amint látni lehetett, hogy egy vonósokból álló zenekar készülődik. Az ünnepélyes döntőt Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Dr. Somogyi Tivadar nyitotta meg, majd Rózsavölgyi László, az OKSTB elnöke köszöntötte a versenyzőket.

A délelőtt folyamán megírt novellákat a diákok a Móra-iskola aulájában adták elő a hallgatóságnak. Sánta Miriam Gabriella, kolozsvári diák nyerte az első díjat, és a versenyzők szavazatai alapján is ő lett a győztes.

Novellaelemzés a Móra iskolában Győrben


"Nem ez az első alkalom, hogy indulok ezen a vetélkedőn. Nem volt olyan nehéz feladat, de a novellaelemzés szimpatikusabb volt számomra, mit az írás"- mondta Miriam.

A zsűri tagjaként dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész is részt vett a megmérettetésen.

„Nincs még egy ilyen verseny, ahol novellát is kell elemezniük, írniuk, majd felolvasni azt a benevezetteknek. Tóth Péter, székesfehérvári tanuló a legjobb elemzésért kapott különdíjat. A második fordulóban főként a leleményesség, az egyediség és a történet mondanivalója, illetve a kifejező előadásmód alapján mérlegeltük a diákok teljesítményét. Elégedett vagyok a jubileumi versennyel és javasolni fogom az iskolának, hogy máskor is az aulában tartsuk meg, így sokkal ünnepélyesebb. Azt is szorgalmazni fogom, hogy a jövőben hívjuk meg a már felnőtt korba került hajdani győzteseket is"- nyilatkozta dr. Fűzfa Balázs, a Savaria Egyetemi Központ egyetemi docense.

„A versenyt Győr-Moson-Sopron, Fejér, Vas és Komárom-Esztergom megyében, továbbá a határon túli magyar középiskolásoknak hirdettük meg. Így kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, az erdélyi brassói Magyar Nyelvű Gimnáziumból, a dunaszerdahelyi Vámbéri Ármin Gimnáziumból és a komáromi Selye János Gimnáziumból is versenyeztek diákok. Kilencvenhat diák vett részt az első fordulóban, majd húszan jutottak be a döntőbe. Az elődöntő december elején zajlott le, amelyet több helyszínen szerveztek meg. A Győr-Moson-Sopron megyeiek a Mórában, a Vas megyeiek Szombathelyen, a Fejér megyeiek Székesfehérvárott írtak dolgozatot. Az erdélyi iskoláknak e-mailben küldtük el a feladatokat, a diákok helyben oldották meg azokat. Hogy a 20. alkalmat még ünnepélyesebbé tegyük, megkértük a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola vonós zenekarát, játékával teremtsen meghitt hangulatot"- mondta Nyitrainé Heim Judit, a rendezvény szervezője.

A versenyt Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, az Oxygen Media Kft., a Műhely folyóirat, valamint a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér is támogatta kiadványaival, melyeket a versenyzők jutalomként kaptak.

További részletek: www.moraferenciskola.hu

Marosi Zoltán, Móra-iskola, Újságíró szakképzés


Olvasóink írták

  • 1. Tündenéne 2012. április 05. 12:25
    „Ó, szép emlékek, voltam nyertese annak idején ennek a versenynek :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trafi: 50 helyett 132-vel Győr-Ménfőcsanakon - fotó

Háromszázezer forintba fáj a Mercedes sofőrjőnek a sietség. Megérte? Tovább olvasom