Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Növekvő bevétel több adózóval

Nyugat-Dunántúl - A tavalyi évre szóló adóbevétel idén október végéig mind a négy kiemelt kategóriában meghaladta az előző évit. A nyugat-dunántúli régióban továbbra is megyénk a meghatározó a bevételek majdnem felével – hangzott el az APEH szerdai győri sajtótájékoztatóján.
A személyi jövedelemadó- és a társasági adóbevallások közérdeklődésre számot tartó adatairól és az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága adóbevételi tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatót szerdán Győrött Umehoffer Ferenc igazgató és dr. Ladosné Kelemen Éva tervezési és elemzési főosztályvezető. Összességében elmondható, hogy a négy kiemelt adókategória (társasági adó, szja, áfa és társadalombiztosítások) mindegyikében nőtt a bevétel, amely október végéig meghaladta a három megyében (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) a 310 milliárd forintot. Megyénkben az összesnek csaknem a fele, 150 milliárd volt. Valamelyest csökkent a változások miatt az evás adózók száma, s így a bevétel is.

Négymilliárd után nyomoztak

Az idénre tervezett vagyonosodási vizsgálatokat már elvégezte a régiós igazgatóság. Összesen 1080 vizsgálatot fejeztek be november végéig. A már jogerőre emelkedett esetek száma 667, a „követelés" ezeknél 1,5 milliárd forint. A vizsgálatok úgynevezett megállapítási aránya 67 százalék, az összeg pedig 4,3 milliárd forint.

A legnagyobb eltitkolt jövedelem 1 milliárd forint feletti volt, ennek adótartalma 380 millió forint.
Az esetre Zala megyében bukkantak – egyébként az APEH onnan kapja a legtöbb (az összesnek a fele) úgynevezett közérdekű bejelentést. Ilyen bejelentés 1300 volt.

Az adóhivatal ügyfélszolgálati irodáit 255 ezren keresték fel személyesen. Az ilyen tájékoztatás iránt változatlanul nagy az igény az elektronikus adóbevallás elterjedése ellenére is. Minden típust számolva október végéig csaknem 2 millió adóbevallás érkezett a régiós igazgatóságra.

Kevesebben kaphattak kedvezményt

A korábbi évnél négyezerrel több, összesen 431 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett. Ezeknek 27 százaléka továbbra is papíron, a kiküldött nyomtatványokon. Harminc százalékkal növekedett azok száma, akik az internetes program segítségével töltötték ki bevallásukat. Az összes jövedelem 5,9 százalékkal nőtt, mert több lett az adózó. Adókedvezményeket a korábbinál 1 milliárd forinttal kevesebbet vettek igénybe a megszűnt családi kedvezmények miatt. Jelentősen csökkent a minimálbért bevallók száma, vagyis többen kerültek magasabb jövedelmi kategóriába.

Csökkent országosan is az egyéni vállalkozók bevallása. Eszerint az egyéni vállalkozók 80 százaléka maximum 5 millió forint éves árbevételt ér el. Az egyéni vállalkozások 43 százaléka nyereséges, többségük veszteséges vagy éppen „nullán áll" a bevallások szerint.

A csúcson majdnem hárommilliárddal

A bevallások érdekesebb tapasztalataira lapunkban visszatérünk. Ezúttal még annyit: a régióban működő társaságok nettó árbevétele 2006-ban 12 százalékkal nőtt, 4741 milliárd forint volt.

Érdekességként említjük, hogy a „topjövedelem" a régióban egy megyénkbeli magánszemélyhez köthető: a 214 milliós jövedelem után 78 millió forint adót fizetett. A külön adózó magánszemélyek kategóriájában is megyénkbeli a régiós csúcs: 2,7 milliárdos tavalyi jövedelemmel, 677 milliós adóval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb az abortusz

Győr-Moson-Sopron - A sok riasztó egészségügyi statisztika után végre egy örvendetes hír: egyre… Tovább olvasom