Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Nőtt a tartósan bedőlt hitelek száma a megyében

A 2011.-es év azonos időszakához képest 2012. első félévében a tartósan bedőlt hitelek száma 6900-ról 8280-ra növekedett, amely családonként négy főt számolva kb. 35000 lakost érint. Győr- Moson-Sopron megyében a lakossági eladósodottsági adatok ezt mutatják.
A megye eladósodottsági adataiban jelentős változások álltak be. Az eddigiekhez képest a megyék eladósodottsági sorában még előbbre került. Első sorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás. A tapasztalatok alapján ez sok esetben magával rántja a jelzálog hiteleket is. A pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz. Ez azt mutatja, hogy a lakosság már felélte tartalékait.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara utólagosan készít statisztikai kimutatást a végrehajtási eljárásokról, így 2011. évben 434.037 db végrehajtási ügy indult, melyekben a követelés összege 664.613.556.062 Ft volt.

Illusztráció. Fotó: H. B. E
Illusztráció. Fotó: H. B. E

Az eljárások 85 %-a 500.000 Ft alatti, míg csupán 1 %-a 10.000.000 Ft feletti értékű követelés.

Ezek a számok 2012. első félévében csaknem 20 %-kal növekedtek melynek fő oka, hogy a lakosság tartalékai elfogytak, és már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik.

Győr- Moson-Sopron megyében a lakossági eladósodottsági adatok a következőképpen alakulnak:
A 2011.-es év azonos időszakához képest 2012. első félévében a tartósan bedőlt hitelek száma 6900-ról 8280-ra növekedett, amely családonként négy főt számolva kb. 35000 lakost érint. Ez egy közepes város lakosságának felel meg.

A kilakoltatási kvótának köszönhetően csak az ügyek kisebb része jut el a kilakoltatási szakaszig. A PSZÁF adatai szerint 2012.-ben az alábbi leosztásban lehet kilakoltatásokat lefolytatni.
Jelen pillanatban összesen a megyében 3.081 ingatlan vár árverésre. Ebből 2012. I. negyedévben 3 %-ot, azaz 90, a II. negyedévben 105 családot lehet kilakoltatni. Becslés alapján a III. negyedévben 120, a IV. negyedévben pedig 135 kilakoltatás várható, a többi átmegy a következő évekre.

A tendenciákat jól mutatja, hogy az öt évvel ezelőtti 194 482 indított végrehajtási eljárás száma 2011. végéig 434 037-re növekedett. Ez csaknem 120 %-os növekedést jelent országosan. A 90 napot meghaladó tartozások a tavalyi 147.000-ről ez év májusáig 170.000-re nőttek országosan.
2011-ben oszágosan 2769 árverés volt eredményes. A kitűzött árverések száma országosan 9,1 %-kal növekedett A kilakoltatások száma a végrehajtások számához viszonyítva a tavalyi 0,0458 %-ról, amely csak jelképes volt, elérheti a százszorosát

Jelentős szempont az is, hogy letisztázódott, mely rétegek részére nem sikerült még megnyugtató adósmentős intézkedést tennie a kormányzatnak. Aki tudott, vagy akart az elmúlt évben már végtörlesztett. Azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani. Akik csak simán forint-hitelre váltottak, azok még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak. A forintosítással és a 25 %-os tartozás elengedésével, a szigorú feltételrendszer miatt csak 1-2 ezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van, amely az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet.

Előzetes információk szerint a megyében csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak a kilakoltatottak elhelyezésére. A kisebb települések egyáltalán nem rendelkeznek ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel ,de ezek nagyobbaknál is csak korlátozottan állnak rendelkezésre.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez. Az egyesület az egész országban ingyenes tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak. Az ezzel kapcsolatos információkat az érintett családok megtalálhatják a www.bankikarosultak.hu honlapon.

Talán a 2012-es év lesz a legrosszabb a pénzügyi válság évei között. Egyrészt megmutatja, kik „maradnak talpon" és fizetik tartozásaikat, másrészt kiderül,hogy kik azok, akiknek erre már nincs esélyük és lehetőségük.

Az Egyesület minden önkormányzat részére felkérést küldött, hogy hirdetményét az ingyenes tanácsadásról tegye elérhetővé, a bajba jutottak részére Sajnálatosnak tartjuk, hogy az Önkormányzatok csaknem 60%-a eddig még nem élt ezzel a lehetőséggel. Ez is is jól mutatja a társadalom fásultságát.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. machers 2012. augusztus 22. 20:26
  „43.bojtár 2012.08.22. 11:13
  "se füle se farka"
  Nem baj, hogy nem érted, mit mond, de ettől még ez a valóság!”
 • 48. hideme 2012. augusztus 22. 19:33
  „Dwatson: Lehet (sőt biztos), hogy nem kellett volna a helyzetet itthonról még tovább rontani, én csak azt akartam mondani, hogy felhívták a hitelfelvevők figyelmét többször is a kockázatokra. Persze, extrém módon változtak az árfolyamok, de a hitelfelvevő aláírta, hogy tudatában van ennek.
  A másik, amit írtam, hogy a hibát nem ott látom, hogy az aktuális vezetés hogyan nem tudta kezelni a kialakult helyzetet, hanem a legnagyobb hibát ott követték el a kormányok, hogy nem hozták versenyképes helyzetbe annó a forintot a devizákkal szemben. Mert akkor a kutyának nem jutott volna eszébe CHF hitelt felvenni.”
 • 47. gjozsi88 2012. augusztus 22. 14:07
  „még annyit:

  "http://www.youtube.com/watch?v=iM41PsJno1A"

  Senki nem mondta, hogy add fel!
  Azt mondja mindenki, hogy a küzdelemhez használd az eszedet!
  Az az, ne ész nélkül csináld!”
 • 46. gjozsi88 2012. augusztus 22. 14:05
  „Még annyit:

  " igazad van te szerecsétlen adjunk el mindent ekkora hülyét mint te "

  Tekintettel arra, hogy az adósságunk hatalmas, abből következik, hogy amit hitelből vettünk, csináltunk az nem a miénk!
  Majd ha kifizetjük, akkor lesz a miénk!!!!
  Továbbá, amink most van, annak csak akkor marad meg az értéke, ha fejleszted, fenntartod .....azaz pénzt fektetsz bele!
  Nos ezek a források nem állnak rendelkezésre!
  Lehet romvárakon állva üvöltözni, hogy a miénk.......csak annak semmi értelme!!!!!”
 • 45. gjozsi88 2012. augusztus 22. 13:51
  „bojtár

  Arra az egyszerű kérdésre, hogy kivel tárgyalmád újra az adósságot, egy csőbe befolyó, kifolyó folyamattal válaszoltál!
  Ez magában demagógia!
  Azok a bázis pontok, amiről beszélek, kőkemény kamatfelárakat takarnak......azaz pénzbe kerül, minél nagyobbak, annál többe!
  Hogy mese lenne???Kérdezd meg azokat, akiknek a törlesztőrészlete 175 bázis CDS felárnál havi 25 000 ft volt és 710-nél 49 000 ft és visszatérve 500 bázis köré, mára 40 000 ft!
  Persze rohadt egyszerű a te szinteden fröcsögni.......!
  Mint látjuk, hiába fröcsögtök, a bázisfelárak nem csökkennek! Igy a törlesztők sem!

  ".A jobbiktól csak annak kell félni aki az ország ellen áskálódik ,bizony egyszerű barátom így mennek a dolgok"

  Ez tetszik a legjobban!
  Az országot nem az áskálódók ellen kell kormányozni......az a politikai lózung része, főként ha minden kritikát áskálódásnak tekintesz!
  Először is, próbáld meg végre a saját véleményedet alátámasztani!
  NEVEZD MEG? HOGY KIVEL TÁRGYALNÁD ÚJRA AZ ÁLLAMADÓSSÁGOT!
  Lehetőleg ne a csővel......!
  Utána nevzezd meg azokat a piacokat, melyek a mostani termelésünk 80%-t befogadó uniós piac, az unióból kilépést követően (ez a Jobbik fő programja) a meglévőt és a kilpéssel elveszítettet pótolni fogja!
  Talán még egy kérdésre illene válaszolnod Jobbik ügyben!
  Nevezd meg azt a már létező nemzetközi szövetségesét a Jobbiknak, mely kormányra kerülésével támogatná, finanszirozná.....!
  Ugyanis ilyen még nincs!!!!!”
 • 44. strela 2012. augusztus 22. 11:25
  „35: mennyi hitelt adnak havi 60000-es törlesztöre? Elárulom, kb 6milliót, de azt 25 évig fizetheted. Biztosan tudod, hogy a következö 25 évben nem leszel beteg, esetleg pár hónapra munkanélküli? Ha a 16. év után megcsúszol pár hónapot a fizetéssel, akkor úszik az egész. Meg ha emelkedik a kamat, megy felfele a törlesztö is.
  És az is kérdés, hogy mit adnak 6 millióért itt a megyében? Ennyiért kis falvakban találsz öreg házakat, de pl Sopronban max valami 25-30m2-es garzont. Abban lehúzni egy életet? Kösz, inkább kihagyom.
  Az egész országnak az a baja, hogy az emberek bele vannak szorulva a lakásukba, amitöl nem tudnak szabadulni, mert piacképtelen, és sokszor több rajta a hitel, mint amit ér. Ma már nem lehet egy életet egy helyen leélni, mobilisnak kell lenni, oda kell menni, ahol a munka van, és a "saját" (valójában a banké) hiteles lakás épp ezt teszi lehetetlenné.”
 • 43. bojtár 2012. augusztus 22. 11:13
  „40.gjozsi88 2012.08.22. 10:46
  a demagóg dumád meg már a csövön jön ki,tudod se füle se farka a sok bázis pontod meg olyan mint az esti mese szép jól hangzik ,de mese és igazad van te szerecsétlen adjunk el mindent ekkora hülyét mint te csak pancser haveroddal veheti fel a versenyt a racionális érveid miatt tartunk ott ahol tartunk az meg ugyebár eléggé a saját bőrükön érzik meg az emberek.Ismét egyes neked is inkább küldeném a következő dalt mert eszed neked sem lesz több ,decsak bázispontozzál tovább csak tarsd magadba a hülyeséged.A jobbiktól csak annak kell félni aki az ország ellen áskálódik ,bizony egyszerű barátom így mennek a dolgok.
  pancser haveroddal csaphattok egy bulit:)
  http://www.youtube.com/watch?v=iM41PsJno1A”
 • 42. Contar 2012. augusztus 22. 11:07
  „38. titokgyula : "Én egy valódi 700.000 hitelt törlesztek, jelenleg 3 millió van még hátra."
  Ember, én 20 év alatt a felvett hitel közel dupláját (kétszeresét) fizetem vissza, és azt is sokallom!
  Te meg még több mint a négyszeresével tartozol?”
 • 41. gjozsi88 2012. augusztus 22. 10:49
  „Túrabakancs
  25!

  "Ha szerinted Orbán miatt van a devizahitelesek megemelkedett törlesztőrészlete, akkor az emberek
  miért reménykedtek abban, hogy segítséget kaphatnak tőlük 2010-től ez ügyben?"

  De ugye az általam hozott tényadatokra nem ez a válasod????

  "Az viszont TÉNY, hogy a szocik 265 ft euro árfolyama, 175 bázis országkockázati felára, 5% jegybanki alapkamathoz képest a fidesz csökkenő pályára tette a gazdaságot, az az csökkentette a reálbéreket,a fizetőkészséget, 324-285 ft euro árfolyam közt ingázott a forint......ami a lényeg, hogy a kamatfelárak 500-710 bázis CDS felárat és 7% alapkamatot is tartalmaznak, az 5% feletti infláció mellett!!!!
  Elég lenne ,ha nem harcolna a saját gazdasága ellen, és nem győzné le a befektetőket, nem zuhanna a beruházás, a gazdasági növekedés, és megegyezne az országot finanszirozó befektető tőkével!
  Főként nem azon mesterkedne, hogy a jó móduak zsebeit tömve, a csökkenő gazdasági teljesítményt egyre több emberrel termeltetné meg, mert ideje lenne felfognia, hogy a gazdaságot a KERESLET mozgatja, ami elől forrásokat vett el és nem a kinálat!!!!!"

  Többek közt ezek racionális érvek miatt látható a különbség!
  Nem én okolom, hanem az adatokból keletkező következmények!!!!!!!”
 • 40. gjozsi88 2012. augusztus 22. 10:46
  „bojtár
  24!
  Látom fogalmad sincs, hogy az állampapirok vásárlói közt számtalan magánbefektető van......!
  Tudod egyáltalán hogy működik az állampapir piac????????
  A hablatyod szokásos jobbikos semmit mondás!”
 • 39. cseppek 2012. augusztus 22. 10:21
  „Hogy miért kell saját és miért nem jó az albérlet?

  Na erről tudnék mesélni.
  1. Kisgyerekesnek (pláne több gyerek esetén), gyakorlatilag lehetetlen bérelni (a tulajok irtóznak a kisgyerekes albérlőtől).
  2. Ha mégis megszán valaki és hajlandó kiadni gyerekesnek a lakást, akkor is könnyen lehet, hogy éppen hirdeti és a beköltözésed után pár hónappal, sikeres adás-vétel esetén máris kereshetsz újat...a gyereknek meg új bölcsit, ovit (tudjuk ez is milyen könnyű manapság...)”
 • 38. titokgyula 2012. augusztus 22. 08:37
  „Ha a munkám esetleg nem válik be, vagy nem fizetik ki ,csődeljárással bezárnak. Ha a banknak nem jön be az üzlet, mert rossz szerződés kötöttek, vagy belebuktak, akkor is bennünket zárnak be csődeljárással. Nem a bank megy tönkre mert tévedtek, hanem akkor is mi. Ha belebuknak, eladják végrehajtóknak. Utána már nincs lehetőség a tartozás valódi értékét kifizetni, mert addigra többszörösére emelik. A végtörlesztést meg annak találták ki aki amúgy is kitudta fizetni. Én egy valódi 700.000 hitelt törlesztek, jelenleg 3 millió van még hátra. Megszűnt a munkahelyem, bankot értesítettem hogy késni fog a befizetés. Már abban a hónapban leadták a behajtóknak. Két hónap múlva tovább törlesztettem, de már a teljes végrehajtási összeg az alap + a napi díjak. Semmi esély ezt megoldani.”
 • 37. Bali01 2012. augusztus 22. 07:54
  „35.
  aki ingatlanosokkal kezd,sikeres ember nem lehet.
  meg különben is,miért kell mindenkinek saját?bérelni sokkal egyszerűbb,olcsóbb, a koporsónak meg amúgy sincsen farzsebe,bele nem rakhatod amit összegürcöltél a ki tudja meddig tartó életed alatt.
  Ha mást nem,ezt megtanultam ebből a hiteles mizériából,amire nincsen pénzem,nem kell.
  Válságról meg annyit,hogy az csak itt van M.O.-n,sehol a környéken.”
 • 36. b.a 2012. augusztus 22. 07:01
  „35: És mi van akkor, ha elveszíted a munkahelyed? Akkor a hitel ott marad, albérletből meg tovább tudsz állni... pl szülőkhöz, barátokhoz átmenetileg.”
 • 35. tricse 2012. augusztus 21. 23:45
  „Ma sem jobb a helyzet! Vennél egy lakást,előre kiszámolják a bankosok,az ingatlanosok,hogy havi 50ezer lesz a törlesztője! Na ez a beetetés! Mikor kifizeted a többszázezer foglalót és aláírod az előszerződést,hogy mindenképpen ki kell fizetned a lakást,ha kapsz hitelt ha nem,na attól kezdve jön a feketeleves! Az ingatlanos elkezdi leszarni a fejedet,mert gondolom a jutalék már zsebben és a bank közli,hogy sorry de havi 54ezer lesz!
  Mindez két hét leforgása alatt! Ez nem infláció meg válság hanem ...iség! Senkinek nem ajánlom az ingatlanközvetítő irodákat! Kerüljétek el messziről vagy azt se higgyétek el amit kérdeznek!
  A másik meg,ugyan miért lakna bárki albérletben havi 50-60 ezerért,ha lakhat ennyiért a saját lakásában is?
  Szerintem ez nem túlzott igény!”
 • 34. torrente07 2012. augusztus 21. 23:28
  „Túrabakancs-nak igaza van, a kormány megtett mindent amit tudott a devizahitelesekkel! De azt ne várjátok hogy mindenkinek visszafizesse a hitelét a kormány! A frank és az euró árfolyama nem a Fidesz miatt szállt el! Ha emlékeztek volt egy gazdasági válság, ami 2008 második felében ért el minket, ha jól emlékszem! A tavalyi és az év eleji forint romlás pedig a Görögök, Olaszok, Spanyolok miatt volt ha figyeltetek volna! A hitelekről meg annyit hogy sajnos sokmindent hitelre vesznek az emberek ami nem lenne muszáj, hitelre tv-t hitelre laptop-ot stb..., sok embernek nem csak egy hitele van amiről nem a kormány tehet!”
 • 33. tkrs9980 2012. augusztus 21. 22:58
  „32. Dwatson 2012.08.21. 21:43
  "átlagéletkoruk közelíti a 7 évet."Ez egy nagyon fontos mondat több szempontból is.A tulaj már kifizette a gép árát kétszer, már csak egyszer kell.A gép eladhatatlan lassan.Mi lesz a következő lépése a bankoknak, a szabad felhasználású zlotyi alapú busz bérlet hitel?Egy dolog a grafikonból kitűnik,csökken.Ez jó jel.”
 • 32. Dwatson 2012. augusztus 21. 21:43
  „27. hideme 2012.08.21. 20:33
  31. tkrs9980 2012.08.21. 21:32
  Nézzétek meg ebben a cikkben található grafikont! A dátumok magukért beszélnek!
  http://www.kisalfold.hu/auto/fizetnenek_a_vevonek_hogy_szabaduljanak_a_frankhiteles_autoktol/2291352/”
 • 31. tkrs9980 2012. augusztus 21. 21:32
  „27. hideme 2012.08.21. 20:33
  Teljesen jogos.És Túrabakancsnak is igazat adok.Sajnos túl könnyű volt hitelt felvenni.Mindenkiben lobogott a birtoklási vágy teljesen feleslegesen.Sokan annak a panelnak az albérleti díját fizetik még 20 évig amit albérletbe is ki vehettek volna, és ha beáll bármiféle változás a jövedelemben képtelen tovább fizetni, vagy eladni.Ezek nem voltak túl jó döntések, de a cikkben ami érdekes, hogy a bedőlt hitelek 85 %-a 500.000 Ft alatti. Ugye árverezésről van szó, tehát jelzáloghitel, mivel deviza alapú,gondolom szabad felhasználású.Ezek az esetek tipikus példái a még a lakásomat is elzálogosítom,mert kell egy lapos TV vagy kell egy Suzuki, mert a szalonban úgy szólítottak, hogy xy úr.Ezek a rossz esetek.Nézzük a valódi hitel károsultakat.Aki úgy gondolkodott, hogy van 60.000 forint megtakarításom,számolok a kockázattal, bevállalom törlesztő részletnek a felét, és mivel felhívták a figyelmemet,és át is számoltam emelkedjen 40.000 re a törlesztő.Ez 33%-os ráhagyás.Szerintem óvatosnak nevezhető.Na ebből lett 62.000 , ezzel senki nem tudott előre kalkulálni, csak a bankok.Hiszen, ha benne lett volna a pakliban akár pici eséllyel is, hogy a törlesztő részletem ugyanekkora mértékben csökkenhet, pl. 15.000- re, az életben nem kapok deviza alapú hitelt.Szerencsére én az elsők között vég törlesztettem,saját forrásból.Az előző kormány alatt, még én sem tudtam nemhogy az, akinek szűkebbek a lehetőségei.”
 • 30. Dwatson 2012. augusztus 21. 21:20
  „27. hideme 2012.08.21. 20:33
  Nem adok igazat. Szerinted akkor az puszta véletlen volt hogy a stabil 180 forintos frank éppen akkor lett 260 amikor Kósa meg Szijjártó beszóltak?Velük foglalkozott a világsajtó,kontároknak nevezték őket.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nők, gyerekek egészségvédelme Kunszigeten

A községben jelenleg 106 a nyilvántartott gondozottak száma, azaz ennyi a hét év alatti gyermekek és a várandósok együttes száma. Tovább olvasom