Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Nőtt a munkanélküliek száma

Győr-Moson-Sopron - Hazánkban a munkanélküliek aránya 8,1 százalékra növekedett. Megyénkben igaz, csak igen szerény mértékűt, de emelkedést regisztráltak. Egyes szakmákban nem nehéz munkát találni.
Magyarországon a 340 ezret is meghaladta – tavaly novembertől idén januárig – a munkanélküliek száma, akik 25 ezerrel többen voltak, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta így 8,1 százalék lett, s ez 0,6 százalékponttal magasabb az elmúlt esztendei adatnál, legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint.

– Megyénkben idén januárban 9960 munkanélkülit tartottunk számon, tavaly januárban 9897-et – tudtuk meg Rimányiné Somogyi Szilviától, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettesétől. Az összes regisztrált közel hetvenöt százaléka tartozik a fizikai állománycsoportba.

– A munkanélküliek harminc százalékát a csak általános iskolát végzettek alkotják – tudatta Rimányiné Somogyi Szilvia. – A nyilvántartásban szereplő személyek harminchárom százaléka a negyvenöt év felettiekből áll.


– Ugyanakkor a munkaerő-piaci igények alakulása szerint a keresett szakmákkal rendelkezőknek – így például a minősített hegesztőknek, autó- és autóvillamossági szerelőknek, csőszerelőknek, esztergályosoknak, géplakatosoknak, pékeknek, szakácsoknak, felszolgálóknak, kereskedelmi eladóknak – nem okozhat gondot az elhelyezkedés – emelte ki a szolgáltatási főigazgató-helyettes. – Segéd- és betanított munkára is van felvétel a megyében. A szellemi munkaköröknél keresett például az idegen nyelvet beszélő gépész- és villamosmérnöki végzettségű munkavállaló.

Sopronban idén januárban a tavalyinál kevesebb munkanélkülit tartottak nyilván (1224), mint 2007 első hónapjában (1269). Győrben ugyanakkor nőtt az álláskeresők száma (5194), tavaly a mért időszakban 5073-an voltak. Kapuváron is csökkent a munkanélküliek száma, 819-ről 784-re. Mosonmagyaróváron a tavaly januári adat (1738) idén januárban 1816-ra nőtt. Csornán kevesebb a regisztrált munkanélküli: tavaly januárban 998 volt a munkát keresők száma, idén hasonló időszakban 942.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Ingázó 2008. március 05. 18:23
  „Csaba Zsuzsanna! Sajnálom,de így tényleg nehéz. Felháborító,hogy 2008-ban van még olyan munkahely ,ahol egy órát kell dolgozni 1,5 k.g. kenyérért.A nyelvet nem nyelviskolában tanultam,ha nem ment valami akkor kézzel-lábbal magyaráztam.Az ország vezetőinek tudnám ajánlani,hogy csak egy évig éljenek minimálbérből,vagy rokkantnyugdíjasként. Kár,hogy ők soha nem tudhatják meg,hogy mennyire kilátástalan az így élők élete.
  (Hidd el kedves Zsuzsa,volt olyan,hogy fizetés napján az utolsó 50 forintommal a zsebemben mentem dolgozni .) Egyébként hirdetni az interneten is lehet.”
 • 21. Csaba Zsuzsanna 2008. március 05. 08:59
  „ingázó(20)!

  Részben igazad van, de szerinted nyelvtudás nélkül, rokkantnyugdíjasként, 55 évesen hol kapok én Ausztriába munkát?
  Hirdetés: a rokkantnyugdíjamból + a az itthoni (377 Ft /óra bruttó)melóból hol tudok én hirdetést feladni?”
 • 20. Ingázó 2008. március 04. 13:25
  „csabazs! Nem kell ahhoz összeköttetés,hogy Ausztriában dolgozhass! Sok évig kerestem kint munkát, segítség nélkül,elszántan, álláshirdetéseket feladva és böngészve. Először csak feketén,de szerencsére már van munkavállalási engedélyem. Elnézést,ha úgy érzed(vagy bárki más),hogy szidom az itthoni becsületesen dolgozó embereket.Nem állt szándékomban!Viszont sok vállalkozó (tisztelet a kivételnek) kijátsza a törvényt és minimálbérre bejelentve alkalmazza a dolgozóit,ha bejelenti őket.Az alkalmazottak pedig tűrnek,hisz örülnek,ha van munkájuk.(Ezt személyes tapasztalatból tudom) Rendet!
  Hidd el,hogy én is becsületesen dolgoztam itthon 33 évig egy munkahelyen ,de amikor már annyira kilátástalan a helyzet,hogy egyedülállóként nem tudsz megélni a havi 70 ezerből ,mert az csak a kajára és a rezsire elég,akkor lépni kell és nem a csodára várni. Szomorú,hogy Magyarországon egyre jobban elszegényítik az embereket és kénytelenek olyan munkát keresni,amit nem szivesen végeznek és sokszor megalázott helyzetben érzik magukat,de legalább normális fizetést kapnak.Az Ausztriában dolgozók zöme tudja,hogy milyen ez a helyzet. Valljátok be őszintén,van köztetek olyan,aki inkább választaná ezt a lehetőséget? Mert én is ezt tettem.”
 • 19. csabazs 2008. március 04. 06:26
  „Kétoldalú vita a munkaadó és a vállaló között!

  Ingázónak üzenem: nincs mindenkinek összeköttetése, hogy ki tudjon menni a sógorékhoz dolgozni. De vannak olyanok is , akik az egészségi állapotuk vagy egyébb problémák miatt nem tudnak! Miért hiszed azt, hogy itthon a munkavállaló nem dolgozik rendesen? De igen is dolgozunk becsületesen, a sógoréknál is vannak linkek! Sőt ott sokan nem is vállalják el azt a munkát és annyiért, mint a kijáró magyarok!

  Attec! Igen, sok állásajánlat jelenik meg az általad említett két újságban, de...
  Én ezt már jó párszor végigcsináltam, tapasztalat egyenlő a 0-val! A megjelenés napján kora reggel telefonáltam, válasz; már betöltötték, vagy majd visszahívjuk, behívjuk, stb. és még sorolhatnám!Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb hirdetés úgy jelenik meg, hogy " dinamikusan fejlödő cég fiatal csapatába keres fiatal munkatársakat"!
  Bumm neki, az 56 évemet nem tagadhatom le!”
 • 18. RENDET 2008. március 03. 22:00
  „Csodabimbónak! Szóval jól van ez így? Reális bér az mennyi és mi magyar munkaadók tehetünk mondjuk az adóék (tudod mi az?) mértékéről meg a kialakult viszonyokról? Na ne barátom sürgősen menj el vállalkozónak és egy év múlva beszéljük meg vagy légyszíves maradj csöndben!”
 • 17. Csodabimbó 2008. március 03. 21:00
  „Két diplomával a zsebében talán van annyi esze, hogy pontosan tudja mennyit ér az ő munkája és oda megy ahol ezt megfizetik. Ha Te reális bért adtál volna neki, gondolom boldogan dolgozna. A munkanélküli járadék meg fél évig jár, csak annak, akinek előtte volt hosszabb ideig munkaviszonya, mégpedig hivatalos, értéke pedig a bejelentett bérének x%-a.”
 • 16. magyaro 2008. március 03. 20:11
  „RENDET ilyen is van, de sokan szeretnének dolgozni, de a fiatal az ért nem kell, mert nincs gyakorlata, az idős meg már nem kell, mert öreg. Tudomásul kellene venni, nem csak 25-40 évesig vannak emberek. A másik, mit akarnak fizetni? Minimálbérért nagyon sokat dolgozni, túlórázni éjjel nappal.”
 • 15. RENDET 2008. március 03. 19:43
  „Ingázónak! Szerinted az rendben van, hogy két diplomával a zsebében pecsétet kér tőlem, hogy igazoljam állást keres de amikor mondom neki oké akkor jöhet dolgozni akkor azt mondja ne nézzem hülyének! Felveszi a munkanélkült oszt usgyi swarcba a sógorokhoz dolgozni, Szóval ez így rendben van? Te meg a mindenkori kormány valamit piszkosul nem ért. RENDET BETARTHATÓ RENDET SZERETNE MÁR MINDEN NORMÁLIS EMBER, MUNKAADÓ MUNKAVÁLLALÓ EGYARÁNT!!!”
 • 14. magyaro 2008. március 03. 19:30
  „Attec igaz tele van hirdetéssel, de amikor 1 helyre vagy 40 jelentkező van, akkor miről beszélünk. Próbáld meg az állás keresést és utána írj, hogy milyen könnyű munkát találni.”
 • 13. Attec 2008. március 03. 17:58
  „A Szuperinfó és a Hírsztár is tele van állás hirdetésekkel.Sopronban csak az nem dolgozik,aki nem akar!!!”
 • 12. Cseter János 2008. március 03. 17:42
  „Kedves "Ingázó"! Ki garantálná Ön szerint e rendszerben azt, hogy lesznek becsületes munkáltatók, akik nem a dolgozók kizsákmányolásra hanem a megtermelt érték után becsületsesen kialkudott bért fizetné? Talán lenne minden munkhelyen szakszervezet? Természtesen olyanra gondolok, akit nem a munkáltató, hanem a dolgozók választanak érdekképviseletnek? No és ha nem folyan be számolatlanúl a járulék és az adó, akkor is maradna a mai kormánykoalició?”
 • 11. Ingázó 2008. március 03. 17:15
  „Higgyétek el,nem lenne itt semmi gond,ha csökkentenék a járulékok és az adók összegét.Akkor már nem biztos,hogy azok, akik most kijátszák a törvényt,akkor is ezt tennék.”
 • 10. matriné 2008. március 03. 17:01
  „Viszont, azt is jó lenne, olvasni, hogy a munkaerő kölcsönző cégeknél a bérrabszolgák, hogy is vannak regisztrálva? Mivel Ők kimaradnak a fizetett ünnpi díjazás, a fizette szabadság, a táppénz ebédpénz, üdülő csek stb.Csupán a kopasz bért kapják műszakpótlékok nélkül.
  Az ilyan "külsös" munkaerőket miért nem képviseli senki? Avagy miért nem alkalmazza a kölcsönző cég a bérrabszolga tartásán megmaradt koncon osztozkodnak? Persze ez a magyar Vadkapitalizmus!”
 • 9. Szemeti 2008. március 03. 16:43
  „A másik fele meg viktor barma, kedves falkavezér...”
 • 8. arr 2008. március 03. 13:54
  „Ingázónak igaza van ,azon kellene háborogni hogy évekig dolgozik valaki és nincs bejelentve,ha mer szólni és erősködik 2 hónapra bejelentik és utánna elküldik és még sajnos mindig így van.Ez a cikk megint arra jó hogy összelehessen vitatkozni.”
 • 7. Falkavezér 2008. március 03. 13:52
  „Hol van a 400000 új munkahely, amit a szocik ígértek 2006-ban?
  Ne jöjjön senki azzal, hogy a másik oldal sem tudna több új munkahelyet teremteni!
  6 azaz hat éve tömik hazug ígéretekkel a fejünket. Jön a népszavazás, most megint szóba került az adócsökkentés.
  Van az istennek még olyan barma aki elhiszi? (van)
  ÉBRESZTŐ vörös ködben bolyongó honfitársaink!!!!!”
 • 6. Ingázó 2008. március 03. 12:46
  „Rajta emeberek! Mindenkinek megadatott,hogy szerencsét próbáljon Ausztriában! Nem kell szidni senkit,hisz előttetek is ott a lehetőség!Irigykedni azt bezzeg mindenki tud,mert azt hiszitek,hogy ott a kerítés is kolbászból van!Jellemző Magyar tulajdonság.....csak be ne sárguljatok!Figyelmeztetlek benneteket,hogy ott aztán tényleg keményen kell melózni,nincs olyan lazaság mint itthon! Egyébként én nem feketéző vagyok,de akik úgy járnak ki azokat sem Nektek kell eltartani,hisz a munkanélkülit(ha jól tudom) csak fél évig kapják .Még valami.....Szerintetek minden maszek bejelenti az alkalmazottait a városban? Ezen nem háborogtok? Az ilyen alkalmazottak is növelik a munkanélküli statisztikát!”
 • 5. ügyvivő 2008. március 03. 10:56
  „A munkanélküliek harmada szenior korú(45 feletti) európai országok nagy része már kormányzati támogatással elinditotta a szenior programot.Program nálunk is kész-de érthetetlenül a megkötött megállapodások ellenére(munkaügyi központ,közmüvelődési intézmények)-nem támogatják.Meg kell teremteni a szenior ipart-ha kevesen fizetnek járulékot adót sem lehet csökkenteni.Bővebben a:www.szeniorfoglalkoztatas.hu”
 • 4. csabazs 2008. március 03. 10:43
  „De nem mindenki jár Ausztriába dolgozni. A szomorú az, hogy Sopronba regisztrálva van munkanékülikénz, felveszi a lóvét, kap segélyt az önkormányzattól ha kér, közben meg röhög a markába!

  Azok akik meg ötven évesek elmúltak, vagy csökkent munkaképességüek(itt kizárom az 50%-osokat) és rákényszerülnek a munkára sehol nem kapnak munkát!
  Mindenhol "dinamikusan fejlödő cégek, fiatal munkatársakat keresnek"! És még mondja valaki, hogy nincs diszkrimináció!!!”
 • 3. tg 2008. március 03. 10:06
  „Hahó számolni tudó kollégáim.

  9897 - 9960 tehát a munkanélküliek száma 0,63%-al nőt. Azaz a munkanélküliségi ráta (ha az országos 8,1 százalákból indulink ki, ami a megyében fele sem) 8,10-ről 8,15 re változott.

  Ezt nevezik statisztikai hibának....”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épületfelújítás: Folytatásra ösztönöznek a tapasztalatok

Győr - Amióta (2001-től) beindult a „panelprogram", tízszeresére emelkedett az ebben részt… Tovább olvasom