Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Nótások: érzésekről beszélő énekszó

„Olyan kikapcsolódás, ami fiatalon tart" – vallják hobbijukról a Nyugdíjas Dalosok és Nótakedvelők Országos Találkozójának résztvevői. A dalosversenyt tizenegyedszer rendezték meg Győrben, a csütörtöki gálán hatan megkapták „Az év dalosa" címet.

A Pannon Nyugdíjas Szövetség közös daloskincsünk megőrzése érdekében szervez már több mint egy évtizede találkozókat, a rendezvény az elmúlt esztendőkben országossá bővült, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Több százan vettek részt idén is a megyei és a régiós válogatásokon, amelyekről 42-en jutottak be a győri döntőbe. A díjazottak gálaműsora évről évre magasabb színvonalú. A népdalokat ki-ki a saját vidékének hagyományai szerint, tisztán csengő hangon adta elő, a nótákat mély átéléssel énekelték.

a
Pozsik Joachimné idén kiérdemelte „Az év dalosa" címet.


„Az év dalosa" címet a nóta kategóriában Molnár József, Vajda Mária és a megyénkbeli Sebestyén Tamás, népdal kategóriában Kiss Ferenc, Kiss Lajosné és Pozsik Joachimné érdemelte ki. A Palócföldről érkezett asszony ismert népdalok dallamára bányászmunkával összefüggő szövegeket énekelt – ahogy azt gyerekkorában tanulta. „Népdalokon nőttem fel, a felnőttek akkoriban mindig énekeltek, szövés, kapálás, gyermekringatás közben, búcsúzkodáskor és bús-boldog szerelmesen. Ez adta a mindennapok örömét, könnyebb így megélni az érzéseinket" – mondta el az asszony, aki ötödször vett részt a győri találkozón. Máthé Lászlóné viszont már tizedszer jött el Mezőkovácsházáról férjével. Gyerekkora óta énekkarokban énekel, szólózik is. Enélkül nem lenne olyan vidám az élete – vallja –, még a betegségen is átsegítette a daloskedv.

A verseny díjkiosztásán tegnap egy kilencvenéves dalost is köszöntöttek, de e műfajnak a fiatalabbak közt is akadnak rajongói, mert például Deák Béla énekét unokái kísérték klarinéton, és megszólalt tárogató, citera is a műsorban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvonulással kezdődött meg a bor négynapos győri ünnepe

A borlovagrendek felvonulásával tegnap délután megkezdődött a IV. Győri Bornapok Bor-, Borlovag és… Tovább olvasom