Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Norvég pénzt kérnek a Napóleon-házra

Győr - A Norvég Alaphoz pályázik a győri önkormányzat a Napóleon-ház átalakítására, felújítására. A beruházás 550 millió forintba kerülne.
A győri belváros egyik legismertebb épülete a Király utcai Napóleon-ház. A több régi épület egybeépítésével létrejött, mai barokk formáját a XVIII. század hatvanas-hetvenes éveiben elnyert palotában szállt meg egy éjszakára Napóleon francia császár a győri csata évében, 1809. augusztus 31-én. Neve innen ered.

A győri önkormányzat fel szeretné újítani az épületet. A közgyűlés holnapi ülésére készült előterjesztés szerint a város a Norvég Alap kétfordulós pályázatára nyújtja be terveit.

A beruházás összértékét 550 millió forintra becsülik, s az önrész összege minimum 15 százalék, azaz 82,5 millió forint.

Borkai Zsolt polgármester indítványában azt kéri a képviselő-testülettől, hogy sikeres bírálat esetén járuljon hozzá a saját forrás biztosításához.
Az elképzelések szerint a Napóleon-házból olyan modern művészeti és kulturális központot hoznának létre, amely lehetőséget kínál nemzetközi időszaki kiállítások, kisszínházi, kamarazenei előadások szervezésére. Az épületet konferenciák, egyéb rendezvények megtartására is alkalmassá tennék. Emellett helyet kapna benne egy városi információs iroda, valamint egy bolt, amely győri ajándéktárgyakat árusítana. Utóbbit a közgyűlés által júliusban elfogadott turisztikai koncepció készítői kifejezetten hiányolták a megyeszékhelyről.

Abban a dokumentumban az is szerepelt, hogy erősíteni kell Győr térségi és nemzetközi kapcsolatait. Ennek jegyében a fejlesztés részeként a testvérvárosok marketingjébe illeszkedő, azt erősítő üzletek helyét is kialakítanák, illetve megteremtenék a lehetőségét annak, hogy külföldi kulturális szervezetek települjenek be. A ház pincéjében kiállítótér, underground klub nyílna.

A pályázat első fordulójának leadási határideje szeptember 24. Ha az anyag fennmarad a rostán, a második, részletesebb pályamunkát december 31-ig kell benyújtani. Támogató döntés esetén a beruházás 2008 második félévében kezdődhet el, és két év alatt fejeződhet be.

Nyilvános ülés

A győri önkormányzat közgyűlése nyilvános ülést tart a városháza dísztermében (Városház tér 1.) holnap délután három órától. A napirendi pontok között egyebek mellett a következők szerepelnek: javaslat a város 2007-es költségvetési rendeletének az előirányzatok 2007. április 1. és 2007. június 30. közötti változása miatti módosítására, valamint tájékoztató az idei költségvetésének első féléves végrehajtásáról; javaslat az ivóvíz- és csatornaszolgáltatási díjak megállapításáról szóló rendeletre a közigazgatási hivataltól érkezett törvényességi észrevétel elutasítására; javaslat az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata módosítására; tájékoztató a város 2007. évi jövedelemkülönbség-mérséklése korrekciójával összefüggő határozat végrehajtásának állásáról.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prostisor az iskolánál

Győr - Megdöbbentő, hogy a városházától a Révai-gimi parkjáig esténként újra megjelentek az… Tovább olvasom