Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Norvég filmesek a folyók városában

Győr - A filmgyártás egyik „felfutó" helyszíne lehet Győr a nemrégiben létrehozott regionális filmalap jóvoltából. A megyeszékhely ebből anyagilag és szellemileg is profitálhat.
A Mediawave Alapítvány és a városi önkormányzat közösen létrehozta a Győri Filmalapot. Cél, hogy a film-, a video- és médiaipar térségi bázisát megteremtsék, fejlesszék a kapcsolódó befektetések forrásait, összehangolják felhasználásukat. Az alap tevékenységének része, hogy a városban filmek is készüljenek.

– A napokban tárgyaltunk az elsőről. Guro Ekornholmen járt Győrben, az ismert és sikeres norvég rendezőnő ősszel a folyók városában forgatja diplomamunkáját.

Norvég pénzből, magyar, sőt, győri színészekkel, magyar forgatókönyv alapján, magyarul – nyilatkozta érdeklődésünkre Durst György producer, a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke. – A forgatókönyv szinopszisát a kaposvári Csutor Gábor írta, amelyet a rendezővel az áprilisi Mediawave-műhely idején átbeszéltek, előkészítettek a forgatáshoz.

Durst György megemlítette, hogy szeptember végén érkezik Győrbe a norvég stáb. Itt készül a kisjátékfilm felvételeinek nagy része. A producer szerint ebből, illetve a későbbiekben idehozott filmes munkákból anyagilag és szellemileg is profitálhat a megyeszékhely.

– Azt nem tudjuk garantálni, hogy jövőre mondjuk Gérard Dépardieu forgasson a városban, de kis lépésekkel és türelemmel azt sem tartom lehetetlennek. A Mediawave Alapítvány – az önkormányzat jóvoltából – nagy lehetőséget kapott a filmalap létrehozásával. Fel kell mérnünk és többnyelvű katalógus formájában közre kell adnunk azokat a sajátos információkat – például speciális helyszínek, színészek, szálláshelyek, térképek –, amelyek kínálják az adottságainkat és szinte „meghívják" Győrbe az európai és hazai filmeseket. Ebben nagy előnyt, segítséget jelent a Mediawave évek alatt kialakult nemzetközi szakmai kapcsolatrendszere. Reméljük, hogy eljön az az idő, amikor szállóigévé válik a szakmában, hogy Győrben érdemes filmet forgatni.

Norvég film Győrben: Guro Ekornholmen norvég rendezőnő (b) Durst György producer (j) társaságában járta végig a győri forgatás helyszíneit.
Norvég film Győrben: Guro Ekornholmen norvég rendezőnő (b) Durst György producer (j) társaságában járta végig a győri forgatás helyszíneit.

Történet az elmúlásról

A Csutor Gábor forgatókönyve alapján készülő norvég film egy hajléktalanná vált, jobb napokat látott orvosról szól, aki egy műhiba miatt került az utcára. A súlyos beteg férfi felkutatja lányát, búcsúlevelet és pénzt hagy neki, majd nem várja meg a halált, önkezével vet véget életének. Egyébként Guro Ekornholmen egyik fontos témája az elmúlás, amelyhez – a kritikák szerint – „hihetetlen finomsággal nyúl".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 év múlva: Gyengébb családi kötelékek, jobb munkahelyek

Európai Unió - Húsz év múlva a férfiak nem vállalnak többet a házimunkából, gyengülnek a családi… Tovább olvasom