Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Nőnek Győrben a bérek

Valamennyi győri közalkalmazott bére 6 százalékkal nő július 1-jétől – döntött csütörtökön a közgyűlés. Az emelés a város önkormányzatának csaknem félmilliárd forintjába kerül.

A győri közgyűlés februárban, az idei költségvetés elfogadásakor úgy döntött, július 1-jétől 3 százalékkal nő a városi közalkalmazottak fizetése. Az intézményeknek további 3 százalékos emelést engedélyezett a testület, de csak akkor, ha annak fedezetét ki tudják gazdálkodni. A képviselők tegnap az utóbbi szabályt változtatták meg. Eszerint a béremelés mértéke egységesen 6 százalék lesz valamennyi győri intézményben. A keresetnövelés határozott időre, idén december 31-ig szól, és mozgóbérként fizetik ki. A béremelés mintegy 5800 embert érint, és 430–450 millió forintba kerül.

A csütörtöki közgyűlésen a legnagyobb vita a Holt-Rába melletti terület beépítésének közterület-rendezési tervéről folyt. Ezen a részen 270 társasházi lakás felépítését tervezi az Integrál-H rt. Több jobboldali képviselő (Dézsi Csaba András, Horváth László, Kalmár Ákos) nem értett egyet azzal, hogy ott emeletes házak épüljenek, amit a terület kizsigerelésének neveztek. Szerintük az elképzelés jelentősen növeli az amúgy is forgalmas Pápai úton közlekedők számát, balesetveszélyes helyzetekhez vezet. Dézsi azt is megjegyezte: úgy látszik, az Integrálnak-H-nak mindent szabad. Balogh József polgármester és Eredics Imre alpolgármester ezzel szemben éppen a fejlődés jelét látták a  fejlesztésben, és semmi kivetnivalót nem találtak abban, ha az emeletes panelházak közelébe emeletes társasházak kerülnek. A közgyűlés végül elfogadta az előterjesztést.

A képviselők megszavazták, hogy a Bécsi úti nádas helyi védettséget kapjon. A területen 193 növényfaj él, közülük hat (a réti iszalag, a ligeti szőlő, a sárga nőszirom, a széleslevelű nőszőfű, a vitézkosbor és a
békakonty) védett.

A testület rábólintott a Győr tavalyi környezeti állapotáról szóló beszámolóra is. Az anyagból kiderült: a város levegője a nitrogén-dioxid és az ülepedő por szempontjából szennyezettnek, a kén-dioxid szempontjából kiválónak számít. A tisztiorvosi szolgálat az ivóvízminták 6 százalékát kifogásolta, 0,6 százalékát nem megfelelőnek találta. A vízminőség helyreállítására a szükséges intézkedések (mosatás, fertőtlenítés) minden esetben megtörténtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdira várva

Élelemre, nyakörvekre, pórázokra, de főleg gazdikra lenne szükségük a győr-szabadhegyi kutyamenhely… Tovább olvasom