Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Nokia - kiválasztották a leépítésre kerülőket

A napokban megkapták az értesítést azok a nokiás dolgozók, akiket a csoportos leépítés első ütemében elküld a cég - tájékoztatta lapunkat a Nokia Komárom Kft. sajtószóvivője, Simai Anna.
Azt is elmagyarázta, hogy ez még nem a felmondólevél. Ugyanis a csoportos leépítés szabályai szerint a felmondás írásbeli átadása előtt tájékoztatni kell a kiválasztott dolgozókat is és a munkaügyi központot, a leépítésre kerülők adatairól.

Ahogy arról már korábban írtunk, az első ütemben 1200 dolgozót küld el a távközlési cég és idén összesen 2.300 emberétől válik meg a 4.400 munkavállót alkalmazó társaság.

Simai Anna szavai szerint a kiválasztásnál üzleti és szociális szempontokat vettek figyelembe. László Zoltán, az üzemi tanács elnöke egyben a helyi szakszervezeti csoport titkára ezt megerősítette, leszögezte, hogy az érdekvédelemnek a dolgozók kiválasztására vonatkozó kéréseit a cégvezetés figyelembe vette.

Ezután már a leépítésre kerülők adatainak ismeretében igyekeznek nekik segíteni az elhelyezkedésben és más módon is.

Előzmények:

Megállapodás a Nokiánál

A Nokia és komáromi gyárának üzemi tanács aláírta a megállapodást a leépítésre kerülő dolgozók támogatási programjáról. A Nokia Komárom Kft. tájékoztatta erről lapunkat. Az üzemi tanács vezetőjének nyilatkozata a holnapi Kisalföldben lesz olvasható.

A Nokia Komárom Kft. és a Nokia Komárom Kft. Üzemi Tanácsa aláírta a csoportos létszámcsökkentésről szóló megállapodást, amelyre a február 8-án bejelentett változások következményeként kerül sor. A megállapodás alapján a Nokia 2012-ben, komáromi gyárában mintegy 2300 munkatársát érintő csoportos létszámcsökkentést hajt végre. Az elbocsátásokra várhatóan három ütemben kerül sor. Az áprilisban tervezett első kör előreláthatóan mintegy 1200 munkatársat érint.
Az érintett munkatársak részére a Nokia mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot kínál. Ez a program az érintett munkavállalók számára segítséget nyújt az újbóli elhelyezkedéshez tanácsadás, állás- és képzési börzék segítségével. A támogatási program részét képezik még különféle szakképzést nyújtó fejlesztő programok, valamint egyéni vállalkozásokat segítő felkészítés is. A létszámcsökkentésben érintett munkatársak számára a Nokia a kötelező felmondási időn túl, önkéntesen két havi felmentési, azaz fizetett álláskeresési időt kínál. A Nokia és az üzemi tanács megegyezett abban is, hogy a törvényben foglalt kötelező végkielégítésen túl a Nokia további három havi átlagkeresetet biztosít minden érintett munkatársnak.

– A helyi támogatási programmal a Nokia mindent megtesz azért, hogy az érintett munkatársakat megsegítse. Együttműködünk a partnereinkkel helyi és regionális szinten egyaránt, hogy az érintetteknek megtaláljuk a munka és egyéb lehetőségeket, ezért már számos vállalattal fel is vettük a kapcsolatot – mondta el Yrjö Eskola, a Nokia komáromi gyárának ügyvezető igazgatója. A megállapodás részeként a Nokia mint munkáltató dönt majd arról, hogy mely munkakörök szűnnek meg

Korábban

László Zoltán elmondta: a Nokia a szakszervezettel közösen kialakította azokat a szempontokat, melyekre tekintettel lesznek az elbocsátások során. Figyelembe veszik többek között az egy keresős családokban élő munkavállalók, a több gyermekesek, az idősek és azok érdekeit, akiknek családjából mindkét felnőtt a Nokiánál dolgozik.

Az elbocsátandók körét csak hétfőn kezdik összeállítani, ezért nem lehet tudni, a létszámból hány fő magyar, vagy szlovák állampolgár, illetve Komárom-Esztergom megyei lakos.

László Zoltán hozzátette: számításaik szerint a munkavállalók ledolgozott éveik után átlagosan 8-10 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak. Álláskeresésükhöz Győrben, Komáromban és Tatabányán nyit pályaorientációs pontokat a Vasas Szakszervezet helyi alapszervezete és az MSZOSZ megyei képviseletei. Komáromban az önkormányzat biztosított helyiséget az pályaorientációs ponthoz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban bejelentette, hogy a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról állapodtak meg, amely igyekszik feltárni a tömeges létszámleépítés következményeit enyhítő lehetőségeket.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja tárgyalásokat kezdett a régió vállalkozóival, hogy a Nokiától elküldött dolgozókkal bővítsék vállalkozásuk létszámát, akár foglalkoztatási támogatások biztosításával, munkahelyteremtő beruházás, bértámogatás, képzési támogatás, utazási költségtérítés nyújtásával.

A Nokia február 8-án jelentette be hogy Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Salóból (Finnország) ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4.000 dolgozótól válnak meg 2012 végéig.

A 4.400 főt foglalkoztató komáromi üzemből 2.300 főt bocsát el.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. homokvihar 2012. április 03. 23:21
  „Hogy is van ez kérem?? Elküldenek 1200 embert és egy hét mulva hirdetnek müszakonként 100 emberkének felvételt a bedolgozó cégek egyike. Kifutó termékek vannak, hetek ota kényszerpihenőn a fél gyár megmaradt emberei. Akkor most ki a hülye? Vagy talán igy lehet elsikkantani sok millio forintot?? Na erre keressen a kedves média magyarázatot, nem ártana informálni a nagyérdeműt!!”
 • 28. Lacika62 2012. március 31. 13:46
  „27. valaki26 2012.03.31. 11:51
  Minden el ismerésem a tied le merted írni a frankó igazságot én is így látom az igazságot, régóta nem emberek vagyunk csak egy 8 számjegyből álló ID szám....... olvasd el a 12. hozzá szólásomat. utána a 16. Vajon miért jött vissza a kis Vuk Saloból?????”
 • 27. valaki26 2012. március 31. 11:51
  „Ezt nézed meg kedves dömdömdöm, és többiek akik leragadtatok az anyagiaknál!
  Törpe László Zoltánka elmondta amit a nokia leírt neki hogy mondjon el!! Egy BAJ volt ezzel az emberrel!!!! Ha a dolgozóval beszélt akkor a szemedben a te javadat akarta és védte, ha meg a vezetőkkel beszélt akkor meg sajnos az ő javukat!!! Magyarul a munkája egy nagy nullát ért!!
  http://mno.hu/keresztmetszet
  A NOKIA folyamatos parasztvakításáról van szó! Kifele fényezik a dolgokat a médián keresztül!! Ti akik nem dolgoztatok ott, ebben az ügyben csak naív embereknek számítotok, akiket sikerült a nokiának félrevezetni! Jó pár évet sikerült eltöltenem ott, sikerült fontos vezető emberek körében dolgozni nap mint nap..... sikeresen kiismertem a céget! Amikor oda mentem dolgozni büszke voltam hogy nokiás vagyok, MA már szégyenlem hogy közöm volt ahhoz a gyárhoz!!!! Pályafutásom kezdetén még emberként bántak a dolgozókkal, sajnos amint magyar kézbe került az irányítás onnantól bukott, meg ez a GYÁR! Befészkelték magukat a Philipset és a Flextronicsot megbuktatott vezető patkányok és ekkortól kezdődtek csak igazán a bajok!! Egy patkány befészkelte magát, később jött utánuk a többi is.... és szépen sikerült ezt a gyárat is csődbe vinniük... De a lényeg most az hogy ismét, mint mindig Very Human volt a cég!!!!! Rohadtul nem a szociális és egyéb más dolgokat vették figyelemben amikor összeállították a listát! Az embereket már régóta DARAB számba vették.... a kiválasztásban az is nagy szerepet játszott hogy ki miket osztott meg, mikhez szólt hozzá különböző fórumokon .....magyarul aki veszélyt jelentett a cég JÓ HÍRNEVÉRE....”
 • 26. Lacika62 2012. március 31. 09:29
  „Akkor erre kössetek csomót április 2 hétfő műszakonként 100 fő bedolgozóst vesz vissza a NOKIA........ Akkor, most ez hogy is van???????? Higgyétek el tuti infó 1000% ig !!!!!!!!!!!!!”
 • 25. homokvihar 2012. március 31. 06:04
  „Mielőtt még mindenki agyon sajnálná a Nokiásokat azért jo tudni:
  - A leépitések 2011-ben kezdődtek, a bedolgozo cégek alkalmazottjainak elbocsátásával, manpower, Za-Co, Trenkalder, hogy csak a nagyobb neveket emlitsem.
  -Őket sem végkielégités, sem támogatás, sem pedig a média figyelme nem illette, pedig több százan 5 évet lehuztak folyamatosan, termelve a Nokiának.
  -Nem jogosultaktámogatott továbbképzésre, a munkanélküli alamizsna-segélyre is jópáran már csak 3 honapig tarthattak igényt.
  -A mai napig nem tudnak elhelyezkedni, jó munkaerők, megbizható, sok éves elektronikai tapasztalattal a háttérben sehova,senkinek nem kellenek.
  -A nemlétező munkahelyek hol tudnák befogadni a dolgozokat??
  -A több lépcsős elbocsátás azt jelenti, hogy az 1200 után heti rendszerességgel 30-40 embert raknak ki.
  -Az elküldötteknek még azt a lehetőséget sem adták meg, hogy elköszönjenek egymástól. Embertelen, goromba módon tették utcára őket, hasonlóan, mint a bedolgozókat, akik többsége a Facebookon értesült, hogy nincs állása, vagy a beléptetőn szembesült, hogy letiltották a kártyáját.
  -A vezérkar közben dőzsöl.....”
 • 24. pikofix 2012. március 30. 22:09
  „Ismerem en is a ceget eleg jol, nagyon sok evet toltottem ott, ismerem a jo es rossz oldalait is.
  Amikor minden masodik embert ki kell rakni, akkor mindig lesz olyan, aki ugy erzi, hogy jobban szuksege van minden fillerre, mint masoknak, akik esetleg maradtak. Nem lehet csak szocialis, vagy csak szakmai alapon donteni, na meg az egesz nyakaba jon a sogor-koma rendszer... Az elet ilyenkor szivas - de nezzetek a jo oldalat, a vegkielegitessel es a plusz penzzel egyutt nagyjabol ev vegeig biztositva van a megelhetes, a cegek erdeklodnek, mert ahogy irtad, az emberek tobbsege nagyon felelossegteljesen, alaposan dolgozott es jo munkaeronek szamit. Ki tudja mi lesz, ha nem jon be a Windows telefonos lepes, vagy a sok atszervezes es ennel is komolyabb bajba kerul a ceg - akkor meg ennyit sem kapnanak az emberek, akik esetleg most azert maradtak ott, mert valakivel joban voltak.
  Minel elobb hatat kell forditani az egesznek es menni tovabb. Ki kell hasznalni minden lehetoseget, amit felajanlanak, el kell rakni az osszes penzt, nekifekudni a munkakeresesnek es elhuzni. Lehet, hogy egy honap, lehet hogy egy ev, de oszinten remelem, hogy mindenki megtalalja az uj helyet.”
 • 23. tatibi 2012. március 30. 20:55
  „pikofix! Én nem mondtam azt, hogy szemét volt a Nokia. Ha az lett volna nem dolgozom itt már hatodik éve. Arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy nem a megfelelő emberek lettek elküldve! Ha egy cég leépít úgy válogatja össze az embereit, hogy utána a termelés ne lássa ennek kárát. Itt mi történt? Volt olyan középvezető, aki nyíltan megmondta hogy neki nem szakemberek kellenek, hanem vezetők. Vajon mit takarhatott ez a mondata? Megmondom én neked. Nemrégen a két gyártási terület egyesült. Az a terület ahol a szó szerinti gyártás volt, (ahol a szakemberek dolgoztak, és ők azok voltak, hiába csak operátorként emlegették őket) azok átkerültek a másik részbe ahol addig csak a csomagolás, és a fényezés folyt. Na, ezeknek a szakembereknek kellett most menniük! És nem számított a tudás, a szociális helyzet, a kor, semmi. Itt hívom fel a cégek figyelmét, akik elektronikai területen dolgoznak, hogy kapkodjanak ezek után az emberek után, mert velük csak jól járhatnak.Aki a Nokia sorokon megtanult dolgozni, az a háborúban is megállja a helyét. Ahogy hallom, többen külföldre készülnek és már most van helyük. Külföldre kényszerülnek, ha nem akarnak minimálbérért csinálni az ilyen jellegű munkát? Mert valljuk be, sacc/kábé ennyit kínálnak nekik. 12 órában minimálbérrel .”
 • 22. pikofix 2012. március 30. 18:31
  „A nemet helyzet nagyon mas volt - ott eleve masok a felmondasra vonatkozo szabalyok es a szakszervezetek is sokal erosebbek. Annak idejen ott a kormany, a media es szakszerezetek egyutt csaptak az asztalra es ugy ertek el a ceggel a megegyezest. A 80000 euro koruli osszegeket egy magasan kepzett 13-15 evet (!) a cegnel dolgozo ember kaphatta meg, a tobbiek ennel joval kevesebbet kaptak. Persze aki vezeto volt ugyanennyi ideig, az ennel tobbet kapott, mivel a torvenyes vegkielegitesen felul jaro osszeg ott is a ledolgozott ido, brutto ber es tapasztalat alapjan jart. Egyebkent ebbol kemenyen leadoztak ok is es azt is figyelembe kell venni, hogy ebbol az osszegbol nem Magyarorszagon, hanem Nemetorszagban kell megelni, ahol nemcsak a fizetesek, hanem a megelhetesi koltsegek is magasabbak.
  Nem orulok neki, hogy kiraktak tobb ezer embert, de nem biztos, hogy rogton gonosz multit kell kialtani. Hol voltak az asztalra csapo szakszerezetek? Hol voltak a politikusok? Hol volt a duhos media? Nem szabad lebecsulni az erejuket, ezert (is) kaptak Nemetorszagban tobbet.
  Azt meg mar csak halkan jegyzem meg, hogy a nemreg bezart nyugat-europai fejlesztokozpontokban is atlagban 3-5 havi extra penzt kaptak a dolgozok a vegkielegitesen felul. Na most tessek huhogni, hogy mennyire szemet volt Komaromban a Nokia.”
 • 21. dömdömdöm 2012. március 30. 13:12
  „Lacika62 és Demonbill!
  Olvassátok már végig legyetek szívesek, hogy mit írtam. Sajnálom h ennyi ember elveszti a munkáját, tudom h nem egyszerű munkát találni és mélyen együttérzek vele. Én azon húztam fel magam, hogy a NOKIA-t hordják el mindennek, holott a törvényben garantáltakon jóval felül teljesített, hogy segítse a dolgozókat, ellentétben sok jómagyar céggel, akik szemrebbenés nélkül kiszórnak egy fillér nélkül.... 5 hónapi pénz gyorsan elfogy... igen, de sokezren vannak, akik egyhavi pénzt sem kapnak, na annak milyen gyorsan elfogy....
  Az meg ne haragudj, elég hülye felfogás, hogy a németországi gyárhoz hasonlítgatod, mert ha minden (a fizetések, a juttatások stb) akkor pl a NOKIA egy percet sem lett volna ebben az országban, mert azért valljuk be, hogy egyik sem a két szép szemedér jön ide, hanem az olcsó és minőségi munkaerőért....
  Ne a németországi viszonyokhoz hasonlítgasd a leépítést, hanem a Magyar viszonyokhoz. Ezeket viszont elég rendesen túlteljesítette a NOKIA.
  Szóval igen, belegondoltam a helyzetükbe, mielőtt firkáltam, együtt is érzek velük, csak azt mondom, hogy sokkal jobban jártak, mint akiket jómagyar cégek tesznek utcára naponta.
  Javaslom mielőtt válaszolsz, te is olvasd végig, amire válaszolsz és próbáld feldolgozni.....”
 • 20. zsenya05 2012. március 30. 12:39
  „Ugye tudjátok hogy a 2300 ember és a három ütemű leépítés csak átverés. 8 ütemű leépítés lesz és 2450 ember.”
 • 19. Lacika62 2012. március 30. 12:22
  „Ebben tejesen igazad van!!! Én is ott dolgozok még.”
 • 18. DemonBill 2012. március 30. 10:53
  „15. dömdömdöm !Mit ér el vele egy 50 év körüli ember HA NEM tud elhelyezkedni???!!!Vagy akár egy anya aki egyedül neveli a gyerekét/ gyerekeit????itt nem a pénzről van szó,hanem arról,hogy a szociális helyzetet NEM vették figyelembe,sem a kort,ahogy azt előtte fennen hírdették!tatibinek igaza van aki marad annak kemény hónapjai lesznek(velem együtt)”
 • 17. Lacika62 2012. március 30. 10:46
  „15. dömdömdöm 2012.03.30. 10:08 A német országi gyárban 80-100000 eurot kaptak,és választhattak egy csúcs modell telot. Na erre mit lépsz, meg az is sérelmezhető ahogy utolsó nap közölték a hírt. Ha valamit nem tudsz kérdezz biztos válaszol rá valaki. Az 5 hónapi pénz hamar el fogy főleg ha van tartózása az illetőnek. Rezsit ki kell fizetni enni kell ....... belegondoltál a helyzetükbe, mielőtt firkáltál??????”
 • 16. Lacika62 2012. március 30. 10:08
  „Aki nem nyalt, nyal, repült, és repülni fog. de akkor ki fogja megtermelni vezetőink fizetését??????”
 • 15. dömdömdöm 2012. március 30. 10:08
  „Na azért kicsit kiakasztóak a hozzászólások. Mégis mi a fenét kellett volna még a NOKIA-nak csinálnia??? Félreértés ne essék, nem akarom a NOKIA-t védeni...DE, ma ebben az országban, ha elküldenek egy munkahelyről, akkor azt mondják, szevasz, jobb esetben kifizetik, ami a törvényben jár, rosszabb esetben találnak ürügyet, hogy azt se kelljen.
  Ehhez képest a NOKIA-ból elküldött emberek, MINIMUM 5 havi bért, de aki régebben ott volt, az 8 havi bért kapott kézhez, szó nélkül. A cég hetekkel ezeklőtt felajánlotta, hogy aki magától felmond, mert van lehetősége, azok is megkapják ugyan ezt az összeget. Na most kérdem én.... ezen kívül még mit kellene csinálniuk? Sajnálom, ha valaki elveszti az állását, de rohadt sokan vannak, akik úgy vesztik el, hogy egyik napról a másikra és egy fillér nélkül ott állnak, mégsem hőbörögnek.... A NOKIÁSOK minimum 5 hónapra ki vannak fizetve, kereshetnek munkát nyugodtan, van idejük.”
 • 14. tatibi 2012. március 30. 08:35
  „Figyeltem ezt a kiválasztást. Én, a cég helyében olyanokra bíztam volna ezt, aki ismeri az embereket. De sajnos pofára ment itt sok minden. Halkan kérdezem, hogy lehet, hogy az elküldötteknek jóval több mint a háromnegyede magyar. (?) Többségében a szlovákok maradtak.Csak egy példa: Az egyik szlovák instruktor nőnek méteres műkörmei vannak, fogni nem tud vele szinte semmit, de fiatal, csinos, tehát maradt. A másik ha kellett beállt dolgozni, de már 46 éves, mennie kellett. A harmadik két gyereket nevel egyedül, mennie kellett. Szociális helyzet? Ugyan már! Átnevezték a beosztásokat, és minő csoda, csoportvezetőnek kik kerültek? A termelésvezető feleségek, a termelésvezető tesója, a másiknak meg a nője. Az instruktorokat akiket elküldtek, hát mit mondjak? 80 %-a nagyon is is értette azt amit csinált. Az operátorok sokan a szalagon kezdték annak idején, szinte minden folyamatot ismertek. Menniük kellett. Jó munkahely volt a Nokia, csak a középvezetőség, oda már nem sikerült jó képességű vezetőket találniuk. Többségük a kiskirályt játszotta itt. Ennél a kiválasztásnál is a királyt játszották sajnos. Rohadtul nem érdekelte őket a munkához való hozzáállás. És ez bizony majd a Nokiára fog visszacsapni, mert meg fog látszani a munkán is.De mindegy, ennek a cégnek már nincs sok hátra. Hiába jók a Nokia telefonok, belülről rohad itt minden. :(”
 • 13. ATX 2012. március 30. 08:16
  „Csak számolgatok: Nokia -2300 dolgozó, Mercedes-gyár +2500 dolgozó. Szóval akkor +300 új munkahely. Az egymillióból. Azért az is valami...”
 • 12. Lacika62 2012. március 30. 07:40
  „Tudjátok...itt szerepet játszott a Rolling Stones jelkép és fehér galamb...........”
 • 11. DemonBill 2012. március 29. 23:43
  „Lehet,hogy figyelembe vették a szociális helyzetet CSAK kérdem én kinél is??????!!!!!Mert elküldték az albérletben élő 55 éves hölgyet is aki mellesleg egyedül él!!!!!!!!!lNameg olyanokat is elküldtek akik ÉRTETTEK IS a munkájukhoz és nem volt nekik büdös a munka,holott ugyebár ELVILEG a munkához való hozzáállás IS szempont volt......”
 • 10. jirzi 2012. március 29. 22:26
  „Ennyi a titka a történetnek.Nem kell hozzá Angol tudás!
  http://www.youtube.com/watch?v=Jk-xqPKOxl4&feature=share”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a huszonéves rabló

A gyors rendőri intézkedésnek köszönhetően pár órán belül lakásán kopogtattak a győri nyomozók annak… Tovább olvasom