Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

No1 Győr - megelőzött 8 megyei jogú várost - videó

Tizennyolc szempont alapján vetették össze a kilenc megyei jogú várost. Győrben kel el a legtöbb mozijegy, Sopronban a legtöbb a turista.


Ötödször készítette el Simon Róbert Balázs alpolgármester vezetésével a győri önkormányzat a Nyugat- és a Közép-dunántúli régió kilenc megyei jogú városának összevetését. A lista alapjául a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb – ezúttal 2010-es – adatai szolgáltak. A végeredmény a kiválasztott 18 mutató alapján szerzett helyezések összegeként jött ki (az első helyezés egy, az utolsó kilenc pontot ért). A korábbi években 20 szempontot vettek figyelembe, csakhogy a kereskedelmi szálláshelyek és a vendéglátóhelyek számát már nem közöli városonkénti bontásban.


Videó: Cseh Róbert.


A részleteket szerdán ismertette Simon Róbert Balázssajtótájékoztatón. A listavezető – csakúgy, mint a korábbi években – Győr vezeti, ezúttal 46 ponttal. A második helyen Székesfehérvár (62 pont) megelőzte Sopront (66). A további sorrend: Szombathely (77), Veszprém (81), Dunaújváros (97), Zalaegerszeg (98), Nagykanizsa és Tatabánya (114-114). Győr a korábbi évinél kétszer több, hat szegmensben lett első a 2010-es adatok alapján (épített lakások száma tízezer lakosra, közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt, illetve rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont lakások aránya, egy csoportra jutó óvodás, mozilátogatás és távbeszélő-fővonal ezer lakosra). Emellett mindössze öt területen nincs a legjobb háromban.

Sopron a korábbi tíz helyett ezúttal hét mutató alapján a legjobb, esetenként holtversenyben. A hűség városa büszkélkedhet a legjobb munkanélküliségi rátával, a pályakezdő álláskeresők legkisebb arányával, közüzemi ivóvízvezeték- és szennyvízgyűjtő-hálózatba bekapcsolt, illetve rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont lakások legmagasabb arányával, a legtöbb vendégéjszakával és tízezer lakosra jutó személygépkocsival). A dobogón további három szempont alapján szerepel.

Olvasóink írták

 • 12. NÉTT 2012. január 29. 17:28
  „Örüljünk a szép statisztikai adatoknak! A Győr + közéleti hetilapban ugyanezen témáról írt cikkből a dicsérő felsorolásból idézek: "Növekedett a saját jogú nyugdíjasok átlagos nyugdíja, 2009-ben ez az összeg 98.979, 2010-ben 104.225 forint volt." Köszönik a nyugdíjasok! Meglehet, ha más településen élnek, nem kaptak volna ekkora emelést.”
 • 11. pancser 2012. január 25. 21:08
  „Győr az Győr büszkék vagyunk rá!”
 • 10. vikri 2012. január 25. 20:12
  „Jogosak az előző kritikák. Egyszerűen nem illik ilyen "saját használatra" készített vizsgálatot készíteni, saját vállunkat veregetni. "Öndícséret büdös" - a többi várossal szemben nem tisztességes.
  (Sok dologról egyébként nem tehet Győr, meg a többi város sem: pl. elhelyezkedés - autópálya, Bécs-Bp félúton, két határ közel, Duna, reptér stb. - és az ezekből eredő előnyök a jól fizető befektetőknek...)”
 • 9. Llondwel 2012. január 25. 19:22
  „"közöli"
  "A listavezető - csakúgy, mint a korábbi években - Győr vezeti,"
  Át kellene olvasni, mielőtt kikerül.

  Amúgy statisztikai csúsztatás ide, vagy oda a lista hihető.”
 • 8. ISU 2012. január 25. 18:03
  „Hatodik nekifutásra mi lenne az eredmény ???”
 • 7. háté 2012. január 25. 17:02
  „"Ötödször készítette el Simon Róbert Balázs alpolgármester vezetésével" -nagyon csodálkozom, hogy ez jött ki!”
 • 6. acsali 2012. január 25. 16:47
  „Aztán ebadóval is sarcolni fognak.”
 • 5. piroskaésabarkasz 2012. január 25. 15:08
  „Gratula!!De gondolom ha Kósáék is csináltak egyet,azon meg Debrecen az első!Jobb lenne ha az ilyen statisztikákat egy "független cég készítené.Különben az országban Budapest,Fehérvár,Sopron és Győr,Paks, kivételével sajnos nem valami rózsás a helyzet.”
 • 4. lezlidzsi 2012. január 25. 14:29
  „Ha figyelembe vesszük az említett városok nagyságát, gazdasági erejét, történelmileg kialakult és lakosszágszámukból eredő szolgáltatásainak mennyiségét és minőségét, különösebb statisztikai "varázslat" nélkül nagyjából ennek a sorrendnek kell kijönnie.”
 • 3. pappe 2012. január 25. 14:21
  „2-höz: "A statisztika csodálatos dolog. Segítségével egy kihalásra ítélt falut is kinevezhetünk a világ legélhetőbb helyének" Igazad van! Ilyen statisztika alapján lett város például Tét vagy Jánossomorja! :)))”
 • 2. egyolvasó 2012. január 25. 13:48
  „Kis hazugság - nagy hazugság - statisztika.
  Vajon miért nem lepődök meg azon, hogy Győr lett az első a győri önkormányzat által elkészített felmérésben?
  A statisztika csodálatos dolog. Segítségével egy kihalásra ítélt falut is kinevezhetünk a világ legélhetőbb helyének, illetve ez fordítva is igaz (egy világváros a világ legrosszabb helye). A lényeg, hogy mindig a nekünk kedvező szempontok alapján viszonyítsunk...”
 • 1. tonybacsi 2012. január 25. 13:48
  „Gratulálok,mielőtt a sok savanyu megkeseredett,megérkezik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

750 ezer forint értékű oktatási csomag a győri Apor Vilmos Katolikus Iskola Központnak

Országszerte további 8 ezer felső tagozatos diák tanulhat a korszerű oktatóanyagokból abban a 26… Tovább olvasom