Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nincs több akadály, nincs több beázás a nyúli iskolában

Nyúl - Csaknem százmillió forintból újították fel a nyúli Pilinszky általános iskolát, az összeget többek között a 38 éves épület teljes akadálymentesítésére fordították, s a rossz tető miatt elkárolt beázásoknak is véget vetettek.

A nyúli önkormányzat átépítésre és bővítésre készíttetett terveket, hogy korszerűbb körülmények között tanulhassanak a diákok, s a pályázati kiírásoknak köszönhetően lehetőség nyílt az akadálymentesítési, tetőszigetelési munkák elvégzésére is.

Schmiedt Henrik polgármester elmondta: kicserélték – s a vakok, gyengénlátók számára vezetősávval egészítették ki – a helyenként egyenetlen burkolatot a nyúli Pilinszky-iskola folyosóin, egészségügyi szobájában, de akadálymentesek lettek az új öltözők a hozzá tartozó zuhanyzóval együtt, az előcsarnokok s a két mellékhelyiség. Egyes falszakaszokat újramázoltak a megfelelő kontrasztos színnel, s eltávolították a vakok, gyengénlátók mozgását akadályozó berendezéseket. Ez jelenleg a lábmagasságban futó fűtéscsöveket érinti, amelyeket a plafonon helyeztek el.

Kicserélték a kerekes székkel nehezen járható ajtókat is a tantermeken, az egészségügyi szobán és az új öltözőkön. A mozgáskorlátozottak közlekedésének könnyítése érdekében beszereltek egy erre alkalmas liftet is – avat be a részletekbe a polgármester.

Az európai követelményeknek megfelelően alakították át az iskolát. A költségek csaknem 100 millió forintra rúgtak, amelyből 50 milliót állt az önkormányzat.
Schmiedt Henrik közölte: mindez egy komplex fejlesztés első ütemeként valósult meg, a második ütem az iskola külső felújítása és bővítése lenne, amelyet szintén uniós forrásból finanszírozna az önkormányzat.

Az iskola teteje sok beázásért felel, ennek felújítására tavaly nyert az önkormányzat a céljellegű decentralizált előirányzat keretében. A rossz szigetelés kiváltásával nemcsak a beázásoktól szabadul az iskola, de a fűtési költség egy részétől is, valamint a víz által okozott áramütés kockázatától.

A település a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében nyert el mintegy 40 milliós támogatást a munkálatok megvalósítására, 15 százalékos önrész vállalásával.

A tető szigeteléséhez 9 milliót kapott az iskola, de a beruházás összköltségét növelte a fűtéskorszerűsítés megoldása, az elektromos hálózat fejlesztése is. Így a költségek csaknem 100 millió forintra rúgtak, amelyből 50 milliót állt az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halottszállítás városon belül 45 ezerért

Városon belül 45 ezer forintot kért az egyik temetkezési cég az elhunyt beszállításáért. Tovább olvasom