Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Nincs szúnyog, mit irtsanak?

Továbbra sem kellett hozzányúlni a helyenként igen szűkös szúnyoggyérítési kerethez, jóllehet Győr e tekintetben kiváltságos, de nyilván itt is lesz helye a megmaradó millióknak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya szerint ugyanis nincs invázió és nagy szúnyogtömegekre már nem is kell számítani. Mindennek oka a viszonylag száraz tavasz, valamint, hogy még a Duna is a medrében maradt, s így nem alakultak ki jelentős tocsogók. Ez azonban teljes szúnyogmentességet mégsem jelent, mert a peték szívósan várják a burokban a megfelelő feltételeket, s ha víz éri őket, akár perceken belül kibújhatnak. Ez azt jelentené a szakemberek szerint, hogy a meleg nyári időszakban a nagy esőzéseket követő második héttől lehet megnövekedett szúnyogmennyiségre számítani.

Eddig azonban ez elkerült minket, ami a megyeszékhelyt illeti, a Győr-Szol Zrt. mindössze egyetlen betervezett gyérítést végzett mindeddig, mégpedig a Négy Évszak Fesztivál nyitónapja előtt. A gépek készen állnak, de azt is figyelembe véve, hogy már július 8-at írunk, érdemes a tavalyi számokból optimizmust meríteni. Akkor ugyanis 36 napot töltöttek a gépek a levegőben, s összesen 57.588 hektárt permeteztek le – alkalmanként 1400-at. Emellett majdnem minden akciót földi irtás is kísért, mivel sok helyen – például a régi temetőben – olyan sűrű a növényzet, hogy a repülő nem képes mindenhová eljuttatni a vegyszert. Mindent összevetve az előirányzott keret ötszörösébe – több mint 100 millió forintba – került Győrnek a 2010-es invázió, s „ez évben is a tavalyinak megfelelő szerződéses összeggel történnek a beavatkozások" – tudtuk meg Ozsvárt Tamástól, a Győr- Szol Zrt szóvivőjétől. Közölte azt is: egyelőre olyan kedvező a helyzet, hogy mérni sincs mód a szúnyogok számát, a kisebb tocsogókban nyugvó lárvákét azonban igen: literenként 60–70 lárva sarkallja készenlétre a közszolgáltatót, ám a jelenlegi koncentráció ennek a felét sem éri el.

Olvasóink írták

 • 6. fortuna54 2011. július 10. 16:26
  „Talán diszidáltak a szunyogok,nincs kit csipni?”
 • 5. janika 2011. július 10. 16:12
  „Vannak még a szúnyogokon kívül is vészívók ebben az országban!”
 • 4. bősárkányi 2011. július 09. 19:23
  „Pl félretenni a következő szunyoginváziós évre. Vagy hozzátenni a következő év szunyogírási keretéhez.
  Mindjárt nem lesz szűkös a következő év kerete.”
 • 3. anuvuk 2011. július 09. 18:31
  „Azt a kis pénzt hagyják meg augusztus 15-ig!, utána meg már ne használják fel, - maradjon szúnyog a vonuláshoz készülő fecskéknek is!!!!
  Annak a pénznek ezer helye lesz, ebben a szűkös világban!!!!

  "Madárvédelem -Természetvédelem"”
 • 2. vanessa 2011. július 09. 11:31
  „szép napot!nincs mert az idén rengeteg béka volt, azok meg megeszik a szunyoglárvákat,”
 • 1. Tudós-1 2011. július 09. 11:18
  „A Komszol_Győrszol 2010-ben 60 millió forintot tervezett be a költségvetésébe. A tények 160 milliónál álltak meg.
  Ez nem az ötszöröse! Vagy valóban ötszörösét fizették ki azaz 300 milliót? De akkor ki vette fel?
  Talány és népkábításos a történet!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izzadó eladók és vásárlók

A vásárlókedv növelése miatt is érdemes az üzletekben kellemes körülményeket teremteni, mégis idén… Tovább olvasom