Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Nincs szó a temető felszámolásáról

Szó sincs arról, hogy a győri önkormányzat bezárni vagy felszámolni akarná a nádorvárosi köztemetőt.
A legnagyobb vitát a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet módosítása váltotta ki a csütörtöki győri közgyűlésen. Mindez annak ellenére történt így, hogy a beterjesztett javaslat csak néhány apró változtatást, pontosítást tartalmazott: a nádorvárosi köztemető eddig lezárt parcellái (IV., VII., XI., XIX., XX. és XXI.) a továbbiakban részlegesen lezártaknak tekintendők, és kiegészülnek a VIII-assal. Az előterjesztés szerint ezekben a táblákban a megváltott sírhelyekbe urnás és koporsós temetés engedélyezhető, a sírhely újraváltható.

Az előterjesztés szerint ezekben a táblákban a nem újraváltott sírhelyek területét az önkormányzat kegyeleti parkként alakítja ki. Egy másik pont szerint, amennyiben a nádorvárosi temető díszsírhelyes parcellája megtelik – a közöttük lévő fás terület szabadon hagyásával –, úgy díszsírhelyeket a szabadhegyi új temetőben kell kijelölni.
Eredics Imre alpolgármester felszólalásában hangsúlyozta, nincs szó a temető bezárásáról, sem felszámolásáról.

Nem volt közzététel

Bárány István, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezetője, a Civil Fórum a Nádorvárosi Köztemetőért tagja több kritikát is megfogalmazott. Idézte a vonatkozó kormányrendeletet, és kijelentette: a parcellák lezárásának közzététele a mai napig nem történt meg. Úgy fogalmazott: a lezárásról hozott döntés és a kegyeleti park funkció az érintett parcellák temetkezési helyének jövőbeni felszámolását készíti elő, abból a megfontolásból, hogy a temetkezések nagyobb számban történjenek a szabadhegyi új köztemetőben. „A tervezet nem felel meg a kegyeleti parkká alakítás jogi szabályainak. Nem tartalmaz konkrét megvalósíthatósági és költségtervet. A legnagyobb hiányosság, hogy minderről nem kérdezték meg a lakosságot. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy egy temető a lejárt sírhelyek ismételt használatba adásával több cikluson át használható. Ez sírhelygazdálkodást feltételez az üzemeltető részéről, aminek eredményessége a temető gondozottságát is színvonalasabbá teszi" – tette hozzá.

903 elhanyagolt sír

Kovács Barnabás, a temetőt működtető Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a temető 45.300 sírhelyéből 6705 van a részben lezárt parcellákban. Utóbbiak közül 903 a meg nem váltott, elhanyagolt. Szerinte ha újra megnyitnák a parcellákat, azok 13 hónap alatt teljesen betelnének.

Eredics Imre véleményét ismételte meg Graffelner Kálmán (SZDSZ), Sághy Zsolt (MSZP) és Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetője is. Utóbbi a Pro Urbe Egyesületre és Bárány Istvánra utalva rendkívül élesen fogalmazott. „Mélységesen felháborít az a kegyeletsértő hisztériakeltés, amellyel jó szándékú, nem teljesen tájékozott embereket vezetnek félre. Odáig jutottunk, hogy olyat kell cáfolni, ami szóba sem került. Nem tudom, milyen a képviselő lelkivilága, de jó lenne, ha a karácsonyra tekintettel változtatna rajta" – mondta. A közgyűlés nagy többsége az eredeti javaslat elfogadása mellett döntött.

Bárány István véleményét tegnap eljuttatta szerkesztőségünkhöz, az ülésen ugyanis nem tudta elmondani, miután a testület megszavazta a vita lezárását. Idézzük: „A temetőket és temetkezéseket szabályozó általam is idézett magyar jogszabályokból egyértelműen következik, hogy a lezárt parcellákba korlátozottan lehet temetkezni, míg a kegyeleti park nem lehet temetkezési hely. Az ellenem szóló képviselők érvelésük során mindezeket a szempontokat figyelmen kívül hagyták. Számomra a temetőhöz kegyeleti és családi okokból ragaszkodó állampolgárok szempontja az első. Ezért javasoltam a lezárás megszüntetését, illetve ennek elutasítása esetén a lezárandó temetőrészeknél tájékoztató tábla kifüggesztését."

Dömötörné Holeczky Judit alpolgármester a Pro Urbe-frakció nevében tegnap közleményben tiltakozott Németh Zoltán Bárány István személyét sértő nyilatkozata ellen, amely lapunk december 22-i számában volt olvasható. („Aki politikai céljai érdekében vagy szereplési vágya miatt a temető bezárásával és felszámolásával riogatja a győrieket, az bármilyen aljasságra képes" – a szerk.) „A vélemények ütköztetése nem lehet bármelyik képviselőtársunk emberi méltóságának megsértése. Németh Zoltán frakcióvezető úr nem először ragadtatja el magát, de remélem, hogy nyilatkozatában csupán saját véleményét tolmácsolta" – jegyezte meg az alpolgármester.

Köszönet az érmeseknek

A közgyűlés megtárgyalta a belvárosi behajtási engedélyek szigorításáról szóló, Gergely Zoltán képviselő által jegyzett előterjesztést (erről december 20-i számunkban írtunk részletesen). A testület úgy döntött: a december 31-én lejáró engedélyeket február 28-ig meghosszabbítja, s a kérdésről február 9-én rendeletet fogad el.

A képviselők elfogadták a pályázatokról szóló tájékoztatót. Kiderült: a győri önkormányzatnak 21 olyan pályázata van, amelyet idén adott be, vagy amelyről idén született döntés. Közülük 13 nyert, hatról még nem döntöttek, egyet visszaküldtek további átdolgozásra, míg egyet elutasítottak A sikeres szereplés révén a város 1 milliárd 30 millió forinthoz jutott hozzá, amelyhez 143 millió forintos önrész társul, így a központi segítség révén összesen 1 milliárd 173 millió forint értékű fejlesztés valósulhat meg.

A közgyűlés előzetes kötelezettséget vállalt arra, hogy a Graboplast-ETO női kézilabdacsapat nemzetközi kupaszereplését jövőre 12,5 millió forinttal támogatja, emellett köszönetet mondott a csapat hat játékosának, akik a magyar és a román válogatott színeiben múlt vasárnap bronz-, illetve ezüstérmet nyertek a szentpétervári világbajnokságon.

A testület úgy döntött, hogy szakmai munkacsoportot állít fel, amelynek feladata az, hogy előkészítse az 1956-os forradalom és szabadságharc 2006-ban esedékes 50. évfordulójának megünneplését. A grémium vezetője Bana József, a városi levéltár igazgatója lett. A tagok közé Papp Andrást, a polgármesteri hivatal oktatási irodavezetőjét, Jászberényi Ferencné helytörténészt, a Szülőföldünk Honismereti Egyesület elnökét, dr. Horváth Sándor Domonkost, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatóját, Baross Gábort, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatóját, Tihanyi Lászlót, a Szigethy Attila Társaság vezetőjét, Csiszka Antal újságírót, valamint Varga Gyulát, a polgármesteri hivatal kulturális irodájának főtanácsosát választották be.

A közgyűlés névadásról is határozott. A Metro Áruház mögötti, 25472/8. helyrajzi számú magánutat Császár magánútnak, a 83-as (pápai) főútról nyíló, 25472/75. helyrajzi számú magánutat Mérföldkő magánútnak nevezte el.

A képviselők határozatban emlékeztek meg Győr-Sziget és Révfalu-Pataháza községek Győrhöz csatolásának 100. évfordulójáról, egyben köszönetüket fejezték ki a Győr-szigetiek Baráti Köre és a Révfalu Baráti Kör Egyesület munkájáért, hogy a centenárium alkalmából rangos ünnepségsorozatot szerveztek.

A közgyűlés néhány kisebb összegről is döntött. A ménfőcsanaki temető ravatalozójának felújítására egymillió forintot, valamint a Nagysándor József utca 17. szám alatti társasház homlokzatrekonstrukciójára – a városképi keretből – 350 ezer forintot hagyott jóvá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszok drágább tarifákkal

A közszolgáltatások díjai nem, vagy csak kis mértékben emelkednek Győrben az év elején. Ez alól a Volán-tarifák jelentenek kivételt, amelyek az inflációt messze meghaladó mértékben drágulnak. A döntéssel egyidejűleg bemutatták azt az öt Credo autóbuszt, amelyet a cég nemrégiben vásárolt. Az alacsony padlós járműveket Győr tömegközlekedésében használják januártól. Tovább olvasom