Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nincs pénz az út felújítására

A közbelépő faluvezetőknek köszönhető, hogy nem fajult tettlegességig két autós vitája a Nagybajcsra vezető úton, amelynek minősége kritikán aluli.

Sok vezető erre nincs tekintettel. A felújítás szerepel a tervekben, de pénz nincs rá.

Krimibe illő jelenetnek volt a szemtanúja Vámosszabadi polgármestere és alpolgármestere a napokban a Rét utcában. Egy autós nagy sebességgel tolt egy másikat, aki tolatva próbált menekülni előle.

– A visszapillantó tükörben láttam, hogy mi történik, ezért azonnal megálltam, elkezdtem nyomni a dudát, majd Alasztics Ervin alpolgármesterrel együtt kiugrottunk. Felszólítottuk az autósokat, hogy hagyják abba az eszement cselekedetet. Ha nem lépünk közbe, tettlegességre kerül sor. Ezt bizonyítja az is, hogy az egyik autós annyira felhúzta magát, hogy bevallottan meg akarta verni a másikat – idézte fel a történteket Réti Csaba polgármester.

A faluvezető szerint a vita oka az volt, hogy a helyi autós a kritikán aluli minőségű úton mintegy negyvennel ment, az őt követő pedig meg akarta előzni. Mivel nem tudta megtenni – egyrészt az elöl haladó azt nem engedte, mondván, ne hajtson gyorsan a veszélyes szakaszon –, bedühödött, s üldözés lett belőle.

– Az állami kezelésben lévő út nagyon rossz állapotú, keskeny, járda nincs, mondhatni, az egész életveszélyes. Nagy rajta a forgalom, a nagybajcsiak, de a kisbajcsiak is azt használják egyrészt Győrbe, másrészt a határátkelő felé tartva. Sokan nem tartják be az előírt sebességet. A tíztonnás korlátozás ellenére a kamionok is előszeretettel használják, hogy ne kelljen kerülniük – magyarázta a polgármester.

Az útfelújítás lehetőségét a fenntartó és a közlekedési hatóság munkatársaival már a 2007-ben elvégzett bejárás után rögzítették. Az ott lakók is aláírásokat gyűjtöttek.

Gödrök: A polgármester, Réti Csaba szerint is az út minősége kritikán aluli. Fotó: Tóth Gyula
Gödrök: A polgármester, Réti Csaba szerint is az út minősége kritikán aluli. Fotó: Tóth Gyula

– Az aláírásokat megküldtem a Magyar Közút regionális főmérnökségére. Azt a választ kaptam, hogy ismerik az állapotokat, a felújítási-korszerűsítési tervekben szerepel az út, de sajnos egyelőre hiába. Központilag ennél sokkal forgalmasabb útvonalakat minősítettek sürgősen felújításra szorulónak. A végleges megoldásig a kisebb javításokon kívül nincs más eszköz, mint a forgalom lassítása táblákkal – mondta Réti Csaba.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei forgalomtechnikai és -kezelői osztályának vezetője, Wimmer József azzal egészítette ki a polgármester által elmondottakat:

– Ez az út megérett a korszerűsítésre, javításra van szükség. Aszfaltszőnyeget kell leteríteni, amit profiligazítás nélkül nem lehet megtenni.

Az út forgalmával kapcsolatos kérdésünkre az osztályvezető elmondta: a 2007-es számlálás szerint 400 autó közlekedik rajta naponta. Ez mára 500–600 lehet, ami a csúcsidőkkel is számolva óránként 50–60 autót jelent.

– A szaktárca szervezésében egy-két éve elkészült a Nemzeti Útfelújítási Program, amibe szakmai szempontok alapján besorolták a teljes közúthálózatot, annak felújítási időbeli ütemezésével együtt. Ez az útszakasz is szerepel a tervben, különböző szakaszokra bontva – tudtuk meg Wimmer Józseftől.

Az ütemezés szerint 2010–11 között kellene az 1303-as út Vámosszabadi átkelési szakaszát felújítani.

– Sajnos ez az ütemezés a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tartható, már csúszásban van. A későbbiekben feltehetően megvalósul a felújítás – mondta végül Wimmer József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a távhődíj

Győr - Tíz százalékkal alacsonyabb lakossági hődíjat alkalmaz a Győri Hőszolgáltató Kft. október 1.… Tovább olvasom