Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nincs panasz a teraszokra

Győr - Míg Budapesten társadalmi vitát gerjesztett a terézvárosi csendrendelet, a „zajkommandós múlttal" rendelkező Győrben egyre inkább kialakul az egyensúly az aludni és a szórakozni vágyók érdekei között. A nyár még csak egy panaszt hozott – egy belvárosi söröző miatt.

A fővárosban már demonstrációt is szerveztek az ellen a terézvárosi rendelet ellen, amely szerint szeptembertől csak tízig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek. Emlékszünk: Győrben három évvel ezelőtt a korábbi városvezetés majdnem ekkora szigorral nyúlt a teraszkérdéshez, de a civil ellenállás rugalmasságra sarkallta. Reméljük, nem tévedünk a kijelentéssel: az eltelt idő egyre inkább megteremtette az egyensúlyt az aludni és szórakozni vágyók érdekei között – így látja egyébként Nagyné dr. László Edit, a győri polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője is.

– Mivel a késő esti zajokra a pihenni vágyó lakosság azonnal panaszokkal reagálna, azt hiszem, a vendéglátóegységek egyre fegyelmezettebben szabályozzák magukat. Személy szerint is pozitív a tapasztalatom, az éjszakai órákban nem hall az ember lármát a teraszokról, a zajt jellemzően inkább a hétvégi diszkóból hazafelé tartó társaságok kurjongatása okozza – mondja az osztályvezető.

A megyeszékhelyen éjfélig lehetnek nyitva az éttermek teraszai, ha a környéken élőktől nem érkezik panasz. Fotó: Bertleff András
A megyeszékhelyen éjfélig lehetnek nyitva az éttermek teraszai, ha a környéken élőktől nem érkezik panasz. Fotó: Bertleff András

Nagyné dr. László Edit úgy tájékoztatott, hogy Győrben sem a városházára, sem a közterület-felügyelőkhöz nem érkezett lakossági panasz idén, holott már ˝nyakig járunk˝ a szezonban. Egyetlen telefonos bejelentést kapott a vendéglátókkal bérleti viszonyban álló útkezelő szervezet – ezt Gottwald László, a Győri Útkezelő Szervezet főelőadója is megemlítette kérdésünkre. Még a nyár elején adott hangot neheztelésének egy lakó az egyik belvárosi söröző miatt, a szervezet emiatt figyelmeztette az üzemeltetőt, és azóta megnyugtatóan rendeződött a kérdés – tudatta Gottwald László.

Az eltelt idő megteremtette az egyensúlyt az aludni és szórakozni vágyók érdekei között.
Az útkezelő szava már csak azért is fontos ilyen helyzetben a vendéglátók számára, mert amióta a városvezetés elfogadta az új nyitvatartási rendet, azóta elsősorban rajta áll, hogy működhet-e akár mindennap éjfélig az adott hely terasza. Ha nem sérti a rendet a cég, akkor ennek nincs akadálya Győr több mint 60 terasza esetében, de ha egy hely gyakori konfliktus forrása, akkor a városi szervezet kurtíthat a nyitvatartási időn. Eközben természetesen a város közigazgatási irodájának is kiterjed a hatásköre a vizsgálatra: az első panasznál jellemzően figyelmeztetik az üzemeltetőt, a másodiknál zajmérővel látogatják meg a helyszínt, majd 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják az adott egységet a csendháborításért. Az útkezelő pedig végső esetben akár fel is bonthatja a bérleti szerződést, ilyesmire azonban évek óta nem volt példa.

Olvasóink írták

 • 3. balterswil 2009. július 30. 21:23
  „Budapest nagyon kommer,Győr kevésbé....”
 • 2. urbaniastapista 2009. július 30. 08:56
  „Akkor kezdjük a panszkodást.
  Hogy mi van éjszaka, azt nem tudom, de nappal szembetűnő a teraszok mérték nélküli burjánzása a közterületek rovására. Tudom, ez bevétel az engedélyezőnek, de úgy tűnik, a sétáló, kerékpározó, babakocsit toló stb. emberek csak nyűgnek vannak: közlekedni is szretnének, tempósan és biztonságosan. A legdurvább a helyzet a Jedlik és Czuczor utcákban, ahol a teraszok az út közepén is túl érnek, a szemközti butikosok meg még rá is tesznek a szűkítésre a krakott fogas állványaikkal és a boltok előtt egész nap pa(r)koló autóikkal. A Virágbolt vérlázító területfoglalásáról nem is beszélve, a piaci sátrakat is lehetne úgy rendezni, hogy elférjen az is, aki közlekedésre akarja használni az amúgy európai kerékpáros "főútvonalat", mely a Mosoni Duna egyetlen belvárosi hídjához vezet. A Szent István út egyik felét miért nem adják oda pl. a Belga sörözőnek, az is jól megfizetné, terasza is alig van még. :)
  A Baross út nem ilyen "tranzitút", de ott a hatalmas, épületek előtti járda-sávot elzáró teraszok egyrészt kikényszerítik a sétálót - ha akarja ha nem - a tűző napra, de ami még nagyobb baj, a szomszédos üzletek elől elterelik a forgalmat, jelentősen rontva versenyképességüket, azaz bérleti díj és adó fizető képességüket. (A plázákban is a bérleti díj elsősorban bolt előtt elhaladókkal arányosan változik). Üzletbérleti és adóbeszedő részleg még nem szólt a teraszbérleti díjbeszedő részlegnek, esetleg a közös főnöknek?”
 • 1. hordópali 2009. július 29. 20:18
  „Eddig nem volt panasz!
  Majd a cikk hatására lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi receptekhez újabb ágyások

Pannonhalma - Évszázados hagyományok alapján főzték a levendulát a napokban a bencés… Tovább olvasom