Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nincs óvodabővítés Győrújbaráton

„ Biztos, hogy a győrújbaráti óvodában 25 gyereknek nem jut hely a következő tanévben – a létszámstop nem engedi".
„ Biztos, hogy a győrújbaráti óvodában 25 gyereknek nem jut hely a következő tanévben – a létszámstop nem engedi" – írtuk május 21-én. A győrújbaráti szülők azóta 948 aláírást gyűjtöttek, s petíciójukban arra kérik a helyi képviselőket, gondolják át az óvoda bővítésének lehetőségét.


A kezdeményezést tárgyaló, paprikás hangulatú képviselő-testületi ülésen a Kisalföld is ott járt. A győrújbaráti önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának vezetője, Fehérné Bocska Erzsébet azt javasolta, hogy a képviselő-testület halassza el a döntést a következő ülésre. „Tekintettel, hogy a szülők petícióját nem volt időnk alaposan tanulmányozni, valamint a megyei pedagógiai intézet átfogó vizsgálata sem zárult le az óvodában, a képviselő-testület egyelőre ne hozzon döntést" – indítványozta Fehérné Bocska Erzsébet.

A győrújbaráti óvoda létszámgondgjainak tárgyalása azonban korántsem ért véget itt, sőt, a vita pillanatokon belül parázzsá vált. Pri Gyula képviselő szerint a pedagógiai intézet vizsgálata elsősorban szakmai, tehát érdemben nincs sok köze az óvodai helyhiányhoz. „Arra kérném képviselőtársaimat, gondoljuk át még egyszer közösen, jól számoltunk-e, amikor úgy döntöttünk, hogy nem bővítjük az óvodát, s így 25 gyereknek más intézményt kell választani" – fogalmazott Pri Gyula, aki az első döntéskor sem szavazta meg a létszámstopot. Pri Gyula hozzátette: nem szociális alapon kellene meghatározni, hogy a helyi gyerekek a falujukban járjanak óvodába, vagy szüleik más településekre cipeljék őket minden reggel.

„ Tán szülni akarnak 80 évesen?"

Ezt követően Kiss Antal képviselő értetlenkedésének adott hangot. „Nem értem a szülők aláírásgyűjtését. Nem értem, hogy nyolcvanéves mamókáknak minek viszik be az idősek otthonába az aláírásgyűjtő ívet. Tán szülni akarnak nyolcvanévesen? Meg úgy hallottam, hogy a kocsmában többen úgy írták alá a dokumentumot, hogy azt sem tudták, mihez adják a nevüket" – szólt hozzá Kiss Antal. Szerinte mindenekelőtt a szülők petíciójának hitelességéről kellene meggyőződnie a képviselő-testületnek. A vita innentől kezdve zajlott paprikás hangulatban. A testületi ülésen szép számmal jelen lévő szülők természetesen reagálni akartak a vádakra, de az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata miatt egyelőre nem jutottak szóhoz.

„Elsődlegesen azt szükséges megvizsgálnunk, hogy az oktatási minisztérium mennyi pénzzel támogatná az óvoda kibővítését, mennyi kvótát kapnánk a 25 gyermek után, s milyen összeggel kellene nekünk hozzájárulnunk a pluszköltségekhez. A megoldást mindenesetre keresnünk kell" – vélekedett Németh Endre alpolgármester, akinek valamelyest sikerült lecsillapítania a kedélyeket.

Több aláírás, mint szavazat

Pri Gyula ismét szólásra jelentkezett: „Ha a megoldást keressük, figyelembe kell vennünk, hogy Győrújbaráton ugyan kicsit megtorpant az ingatlanpiac, de megyei szinten még mindig kiemelkedő a telkekre kiadott használatbavételi és építési engedélyek száma, vagyis a fiatalok szívesen választják lakóhelyüknek a falut. A 948 aláírásról pedig az a véleményem, hogyha százat elveszünk belőle, akkor is sokkal több, mint amennyi voksot bármelyikünk kapott a legutolsó választáson" – zárta rövidre Pri Gyula. A baráti képviselő-testület 8:2 arányban végül úgy rendelkezett, hogy elnapolja az óvoda bővítésének ügyét.

Miután az összes napirendi pontot megtárgyalta a képviselő-testület, a szülők is elmondhatták álláspontjukat. „A baráti nagyszülők nevében ki szeretném kérni Kiss Antalnak az idős embereket súlyosan sértő szavait. Attól ugyanis, mert valaki a nyolcvanadik életévébe lépett, még szolidaritást vállalhat egy faluját érintő kezdeményezéssel. Nem értek egyet az óvodai kérdés ismételt elhúzásával sem, a problémát tavaly októberben jeleztük az önkormányzatnak, s azóta nem sikerült zöld ágra vergődni" – mondta dr. Csizmadia Andrea. A győrújbaráti óvodát érintő dilemmák lassan szappanoperába torkolló folytatása innen következik.

A minisztérium támogatja a bővítést, ha...

„ A költségvetési törvény alapján az önkormányzatok egy óvodás után 199.000 forint támogatást kapnak évente. Ha a gyerek gyógypedagógiai nevelésben vesz részt, akkor 464.000 forintban részesülnek – mondta Kozma Ágnes, az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóreferense. – Számításaink szerint az önkormányzatok összes oktatási ráfordításának körülbelül 65 százalékát biztosítja a költségvetési hozzájárulás" – tette hozzá a sajtóreferens.

Arra a kérdésünkre, miszerint egy önkormányzat úgy látja, hogy növelni képes az óvodai létszámot, akkor a pluszgyerekek után is fizet-e „fejpénzt" a minisztérium, Kozma Ágnes úgy válaszolt, hogy „ha a bővítés a tanévhez igazodik, akkor az automatikusan érvényesül". „Eltérő esetben az önkormányzatoknak lehetősége van pótlólagos igényléssel élni" – tudtuk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri Fészek Klub változásokat generált

Két évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra programját a Győri Fészek Klub. A meghatározó… Tovább olvasom