Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nincs kultúrája a lelki akadálymentesítésnek

A tervek szerint január végén nyit a pszichiátriai utógondozó Győrben, a Ladik utcában.

Az ellátást a Kálvária Egyesület szorgalmazza, megvalósítását a baptista egyház és a győri önkormányzat is segíti. A kálváriások bíznak a lelki akadálymentesítésben, a környék lakóinak empátiájában.

Győrben a Kálvária Egyesület tömöríti a pszichiátriai betegek hozzátartozóit, akik az érdekképviselet és a segítség sajátos formáját gyakorolják. Ebben a legfontosabb az úgynevezett lelki akadálymentesítés lehet.

Örök stigmát kap az, aki valaha is megjárta a pszichiátriai osztályt, de sok esetben maga a hozzátartozó, a rokonság is küzd az előítéletekkel.

Pedig csak a skizofréniában mint kórképben szenvedők száma közelít hazánkban a százezerhez, s ha csak a depressziót vesszük, minden második ember életében megszenvedi e kórt. Dr. Harangozó Judit pszichiáter, a Semmelweis Egyetem közösségi pszichiátriai centrumának vezető főorvosa szerint ma még nincs kultúrája, rendszere az úgynevezett lelki akadálymentesítésnek, amely elsősorban a megértésről, a pszichiátriai betegekkel való empatikus viselkedésről szólna.

Győrben problémaként jelentkezik a városvezetés és a Baptista Szeretetszolgálat koordinálásával kialakítás alatt álló pszichiátriai utógondozó helye, ténye a Ladik utcában, egy szomszéd ugyanis perrel fenyegette meg a Kálvária Egyesület tagjait, a nappali pszichiátriai ellátóhelyiség szorgalmazóit. Pedig az intézmény az emberibb élet, a gondozottak foglalkoztatásának, egyúttal a szülők újbóli munkába állásának a lehetőségét rejti.


Segítség lehet

Az öt éve alapított Kálvária Egyesület nyitott, a civil szervezethez bárki csatlakozhat a 9024 Győr, Riesz Frigyes u. 9. II/27. szám alatti címen. Bővebb információval a 96-os körzetszámú 449-361-es telefonszámon is szolgálnak.


Korábban a téma kapcsán említettük egy telekszomszéd, Horváth Zoltán nevét. Mivel a két cikk alapján többen vele azonosítják a perrel fenyegetőzőt, az ő kérésére közöljük: a cikkben szereplő utalás nem rá vonatkozik, Horváth Zoltán semmiféle kapcsolatban nem áll a Kálvária Egyesülettel, nem fenyegette perrel az egyesületet, sem annak tagjait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezen a karácsonyon alig kerül autó a fa alá

Valóban túl vagyunk a gazdasági mélyponton? A legjobb lakmuszpapír egyike az autókereskedések… Tovább olvasom