Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Nincs is szükség a rendőrőrsre?

Panasz érkezett, hogy miért nincs rendőrállomás Győrött Újvárosban és Szigetben.
Járőrpár: Ma már folyamatos a rendőri jelenlét, egyre kevesebb kocsifeltörés történik.
A két városrészt – elsősorban Újvárost – sokan Győr mostohájaként tartják számon.

Sokakban kitörölhetetlenül él a beidegződés, hogy sötétedés után nem mennek végig egyedül a Kossuth utcán, míg a rendőrség szerint a környék bűnügyi fertőzöttsége semmivel sem rosszabb, mint mondjuk Adyvárosé.

Újváros önkormányzati képviselője, Kalmár Ákos szerint az utóbbi időben – valószínűleg a fokozott rendőri odafigyelés miatt – egyre kevesebb betörés, autófeltörés történt. A fő problémát a két és fél éve felállított Kossuth-szobor környéke jelenti, ahol késő este randalírozó helybéliek zavarják az alvók nyugalmát. Ezt Holló Sándor alezredes városi rendőrkapitány is megerősítette: a legfőbb gond errefelé a csendháborítás és a köztisztasági szabálysértés, mivel a „mediterrán hangulatú" estékről szotyolahéjak és szétdobált üvegek tanúskodnak.

Hasonló gondot jelentenek a közlekedési szabálysértések is, az itt találkozók ugyanis szabálytalanul parkolnak, sokszor egész kocsisor áll a buszmegállóban. Mindez nem kis gond annak, aki itt szeretne nyugodtan és békében élni, mégis: az érem másik oldala, hogy ennél sokkal nagyobb „bűnöket" ritkán követnek el Újvárosban a kapitány szerint. Előfordul néha rablás, lopás, autófeltörés, betörés, de semmivel sem gyakrabban, mint más városrészekben. A felderítési mutató is ugyanolyan itt, mint másutt, vagyis száz elkövetőből átlagosan harmincötöt kerít kézre a rendőrség.

Kalmár Ákos szerint azonban – ha javult is évek alatt a helyzet Újvárosban – a rendőrőrs létesítésére szükség volna. Négy évvel ezelőtt a képviselő a város alpolgármesterével és a rendőrkapitánnyal közösen már szemlét tartott egy megyei önkormányzati tulajdonban lévő épületnél, a Kossuth utca 56.-ban. Akkor reményekkel kecsegtették a lakókat, de a dologból nem lett semmi.

Holló Sándor elmondta, a megyei és a városi önkormányzatnak nem sikerült megegyezni a Kossuth utcai ingatlannal kapcsolatban. Jelenleg Szigetben, a Híd utcában működik egy őrs, de már ez is inkább melegedő funkciót tölt be. A kívülről patinásnak tűnő, műemlék jellegű épület belül kis híján omladozik. A helyiségben nincs számítógépes összeköttetés a központtal, így ma már a nyilvántartással összefüggő ügyeket nem itt bonyolítják.

Nem is érdemes, hiszen a rendőrök az utcán közvetlen összeköttetésbe kerülhetnek a központtal, s így a rögzített adatok az országos „robotzsarura" is felkerülnek. A Híd utcai helyiség felújítása, gépészeti átalakítása több millió forintba kerülne, de klasszikus rendőrállomás nem működne itt akkor sem, ha a rendőrség és a város mélyen a zsebébe nyúlna. Ugyanis ma már egyik városrészben sincs ilyen állomás és az alezredes szerint nincs is rá szükség.

– Egy állomás működtetése aránytalanul sokba kerül ahhoz képest, amennyi haszna van a közbiztonságra nézve. Minimum nyolc, de inkább tizenkét rendőrt kell biztosítani azért, hogy néha-néha besétáljon valaki panaszt tenni – véli a kapitány. – Amíg ilyen állomások működtek a városban, a segélyhívások akkor is telefonon érkeztek, a kérdésekkel pedig a járőrökhöz fordultak.

Akik az őrsre jöttek, azok nyolcvan százaléka általános felvilágosítást kért – például a legjobb éttermekről –, bűnügyi okokból csak kevesen kopogtattak. Úgy gondolom, hogy egy vidéki városban gyalog is tizenöt-húsz perc alatt megközelíthető a központ, ha valaki panaszt kíván tenni. Aki pedig segítséget hív, az úgyis a telefont használja, s öt-tíz percen belül ki is érkeznek a kollégák. A járőrözést folyamatosan biztosítjuk és a körzeti megbízott is végzi a dolgát – mondja Holló Sándor, aki hozzátette: kiemelt – mondjuk élet elleni – bűncselekmény nem történt még Újvárosban.

Schmidt Péter, Győr-Sziget képviselője elégedett az Újvárossal szinte összeolvadó városrész közbiztonságával. Szerinte a korábbi elhanyagoltság után sokat segített a lakossági összefogás, a helybéliek a polgárőrséggel és a Győr-szigetiek Baráti Körével karöltve mozdították elő az ügyet. Ma már folyamatos a rendőri jelenlét, a fürdőnél egyre kevesebb kocsifeltörés történik, s a Szarvas utcai „váltóházak" lakói sem dobálják már egymást paradicsommal. Arra a kérdésre, hogy akkor végig merjen-e menni egy hölgy az úton egyedül este kilenc után, a képviselő csak azt válaszolta: „Inkább ne, de ez nem csak Szigetre vonatkozik."

Elöljáróban le kell szögezni, hogy ma már klasszikus rendőrállomás sehol nem működik a városban, tavaly óta hét körzeti megbízott tevékenykedik Győrött, s a segélyhívások, panaszok többnyire a központba futnak be. Újváros közbiztonságával kapcsolatban eltérőek a vélemények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz állapotban a győri közutak

A megyeszékhelyen a közutak állapota – finoman szólva – nem kielégítő, sőt elég rossz állapotban van. A hivatalos felmérés szerint is az ötfokozatú minősítési skálán a közepes és ennél rosszabb állapotú utak a teljes hálózat 75 százalékát(!) lefedik. Ezen belül a „tűrhetetlen" és a „nem megfelelő" (iskolai osztályzattal ez 1-es, 2-es) utak a hálózat egyharmadát teszik ki. Tovább olvasom