Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Nincs influenzajárvány a megyében – egyelőre

Győr-Moson-Sopron - Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy komolyabb influenzajárványtól kell tartani a következő napokban vagy egy-két hétben. Ettől függetlenül jó hír, hogy az átlagosnál többen kérték a megváltozott vírus elleni védőoltást.
Egyelőre kevés megbetegedést regisztráltak a megyében, s okkal remélhetjük, hogy ebből ősszel már nem lesz járvány, ettől függetlenül természetesen jobbulást kívánunk a balszerencsés keveseknek. Dr. Széles Klára, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális intézetének járványügyi főorvosa elmondta, az influenza akkor tér el a szokásos szezonális előfordulástól, ha 100 ezer lakosra vetítve 200 fölé emelkedik a betegek száma. Ilyenkor az ÁNTSZ már számít a járványra, amely azt jelenti, hogy ez az arányszám gyorsan eléri az 500–600-at, s például a tavalyi – egyébként nem drámai mértékű – járvány során 100 ezerből 600–800-an betegedtek meg a megyében egy hét alatt.

A megszokottnál többen kérik az influenza elleni védőoltást. Fotó: Krizsán Csaba
A megszokottnál többen kérik az influenza elleni védőoltást. Fotó: Krizsán Csaba

Jelenleg a számok a tisztiorvosi intézet szemszögéből nézve megnyugtatóak, Győrben 30-ra, Mosonmagyaróváron 40-re tehető a százezer lakosra jutó betegek száma, Sopronban és környékén a legtöbb: ott 100 körül van.

A Kisalföld által megkérdezett orvosok szerint a lakosság részéről a megszokottnál jóval nagyobb az igény az új oltóanyagra, de ezzel arányosan többet is rendeltek a vakcinákból. Az egész megyében egyébként 52 ezer, országosan 1,3 millió oltóanyag jutott a háziorvosoknak. Számos kistérségi intézet több ütemben rendelte meg a készletet, mivel az anyag tárolása kényes feladat, nagy hűtőkapacitást igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz percen múlt a szakácsarany

Győr–Erfurt - Nemhogy megfőzni, felsorolni is nehéz azt a menüsort, amellyel a magyar nemzeti… Tovább olvasom