Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nincs felmentve az anya, aki gyermekével együtt árokba hajtott

Újra kezdődik a büntetőpere annak az egyszer már felmentett anyának, aki kisgyermekével együtt – nem bizonyos, hogy szándékosan – árokba hajtott három évvel ezelőtt Bőny-Örkénypusztánál.

Az ügyészség kitart az emberölés vádja mellett, az ítélőtábla hatályon kívül helyezte a határozatot.

Itt kell előrebocsátani, a Győri Ítélőtábla döntése nem azt jelenti, hogy később bizonyosan elítélik Sz. Jánosnét, a bíróság csütörtökön azt mondta ki, hogy a bizonyítási eljárás és az ítélet indoklása meglehetősen hiányos, így alkalmatlan arra, hogy az aktákat vizsgáló ítélőtábla felülbírálja.

Ezért hatályon kívül helyezte a megyei bíróság tavaly februárban született ítéletét, s az eljárást ismételten le kell folytatnia a megyei bíróság egy másik tanácsának.

A főügyészség szerint a bőnyi Sz. Jánosné végezni akart magával és az akkor ötéves gyerekkel, a bíróság azonban ezt nem látta bizonyítottnak, márpedig – mint kifejtette – kétséget kizáró bizonyítékokra van szükség, ha elítélünk valakit.

Nem lehet biztosan tudni, hogy a kocsi miért hajtott le a hetvenöt centi széles árokba Bőny-Örkénypusztánál, benne az anyával, s a gyerekülésben szundító kisgyerekkel.

A korábban eljárt bíróság érvelése emlékezetes: attól kezdve mindenki kész tényként kezelte a balesetező asszony bűnösségét, hogy a szakértők szerint elhúzódó depresszióban szenvedő, tudatszűkült állapotban kérdezett vádlott azt mondta a mentőtiszt kérdésére: ˝Meg akartunk halni.˝

Sz. Jánosné állítja: nem szándékosan hajtott kisfiával az árokba. Fotó: Krizsán Csaba
Sz. Jánosné állítja: nem szándékosan hajtott kisfiával az árokba. Fotó: Krizsán Csaba

Az előzményekről: az asszonynak férjével megromlott a viszonya, a válást fontolgatták, s mivel a férfi nem akart kiköltözni, ő döntött úgy, hogy a nagynénjéhez megy.

A bíróság szerint lélekben egyedül maradt, miközben depresszió miatt kezelték. Búcsúleveleket írt, kisfiával együtt az autóba vágódott, s egészen Veszprémig ment. Ott feladta a két levelet, s épp olyan cél nélkül vissza is fordult. Győr után Bőny felé indult, s Örkénypusztánál 80 és 107 közötti sebességgel – nem hirtelen mozdulattal – letért az árokba, annak vonalán haladt, a kocsi nekiütődött a partnak s a hátára fordult.

Miután kikászálódtak a kocsiból, felhívta apósát és kérte, hogy hívjon mentőt. Ez sokat nyomott korábban a latban, akárcsak az a körülmény, hogy a bakonyi szakaszok után épp egy olyan úton sodródott ki, ahol még csak fák sincsenek.

A bíróság tavaly kizárta többek tanúvallomását is azzal, hogy a baleseti helyszínen még nem figyelmeztették Sz. Jánosnét a jogaira.

Dr. Nagy Zoltán tanácsa szerint viszont nem is kellett volna, hiszen ez egy baleseti helyszínelés volt, s az asszonnyal szemben nem folyt még ekkor büntetőeljárás.

Az eljárás tehát kezdődik elölről, úgy tudjuk egyébként, hogy a kisgyermeket továbbra is édesapja neveli, de anyja láthatásáról megfelelően gondoskodnak.

Olvasóink írták

  • 2. MetalAtus 2010. november 28. 19:34
    „artie75: jogos!”
  • 1. artie75 2010. november 26. 14:37
    „Balázs, Balázs, emberölés vádja úgy, hogy nem halt meg senki?...

    Szegény szüleid ha látnák, miket írogatsz...:S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri közgyűlés: Fontos az új híd projekt, de drága

A Jedlik híd költségeiről hosszasan tárgyalt a győri közgyűlés. Újra előkerült a belvárosi parkolás… Tovább olvasom