Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Nincs felelőse a rongálásnak

Győr - Hiába ért véget a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vizsgálata a Széchenyi téri lelőhelyrongálásról, nincs felelőse a történteknek. Még az is vitatott, hány centiméter mélyen dolgozhattak a munkagépek.
Lezárult a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának a győri Széchenyi tér felújítása kapcsán elrendelt vizsgálata – erről Figler András irodavezető tájékoztatta a Kisalföldet. Ahogyan arról múlt pénteken beszámoltunk, ezt azért rendelték el, mert a városi önkormányzat által megrendelt munkálatok során a terület mintegy háromnegyedén megsemmisültek a tér középkori rétegei. Figler András akkor az utóbbi három évtized legnagyobb régészeti kultúrbotrányának nevezte a történteket.


Minden 30 centiméternél mélyebben végzett munkához

A szakember kérdésünkre elmondta: csak a KÖH eljárását vizsgálták. Megállapították, hogy négy ízben működtek közre szakhatóságként vagy hatóságként a beruházásban. 1. Még 2007-ben azzal a feltétellel adták hozzájárulásukat a Liszt Ferenc, a Rákóczi Ferenc és a Jedlik Ányos utca térre eső meghosszabbításában az útépítésre, hogy minden 30 centiméternél mélyebben végzett munkához régészeti szakfelügyeletet, míg 50 centiméter alatt megelőző régészeti feltárást írtak elő. Előírták továbbá, hogy amennyiben olyan építészeti emlékek kerülnek elő, melyek megtartandók, azok konzerválásáról, bemutathatóságának biztosításáról a beruházó köteles gondoskodni. 2. Régészeti szakfelügyeletet szabtak meg a szennyvízcsatorna-építéshez. 3. Engedélyt adtak a térfigyelő kamerák elhelyezéséhez. 4. Jóváhagyták a térburkolat-építés építészeti terveit, „amelyekben – idézte a dokumentumot Figler András – a rétegrend nem haladja meg a 70 centimétert". Emellett még tartalmazza: a 30 centiméternél mélyebben végzett munkák örökségvédelmi hatósági engedélykötelesek. Az irodavezető kérdésünkre nem kívánta megnevezni, hibáztatható-e valaki, s ha igen, ki a lelőhely-megsemmisülésért, s azt sem, kinek a kompetenciája felelőst keresni. Az általa mondottakból ugyanakkor következik: az önkormányzatnak csak 70 centiméteres mélységig volt engedélye munkálatok végzésére a téren.


„Tényszerűen nem 70 centiméter"

A városháza ezzel nem ért egyet. Németh Zoltán alpolgármester a KÖH által 2007. november 28-án elismervénnyel átvett kiviteli tervet mutatta tegnap, amelyben szó szerint az szerepel: „a burkolatcsere során a meglévő pályaszerkezet (30–50 centiméter – a szerk.) teljes egészében elbontásra kerül, és alatta a meglévő pályaszint alatt 0,80 méter mélységig a meglévő földmű kiemelésre kerül..." Az alpolgármester szerint ez 1,2–1,3 méter és „tényszerűen nem 70 centiméter".

A Figler András által említett 1-es ponthoz azt tette hozzá Németh Zoltán – ezúttal a Nemzeti Közlekedési Hatóság határozatára hivatkozva –: „a tér burkolatának átépítése, cseréje nem kötött a közlekedési hatóság engedélyéhez", így viszont a KÖH hozzájárulása sem vonatkozhat erre a részre.

Papírok, szerződések, megállapodások mindkét oldalon, de ezek nem egyeznek a felek között, mint ahogy az engedélyezett centiméterek sem. Ki tudja már, ki van mélyebben a gödörben? Fotó: H. B. E.
Papírok, szerződések, megállapodások mindkét oldalon, de ezek nem egyeznek a felek között, mint ahogy az engedélyezett centiméterek sem. Ki tudja már, ki van mélyebben a gödörben? Fotó: H. B. E.

A teret korábban már több alkalommal is kutatták

A kronológia szerint haladva így folytatta az alpolgármester: „Ennek ellenére a város 2008 augusztusában a megyei múzeummal szerződést kötött régészeti munkák elvégzésére – bár a teret korábban már több alkalommal is kutatták –, amely az adófizetőknek 30 millió forintjába kerül. A szerződést a KÖH hagyta jóvá, a pecsétjével ellenjegyezve. Nyilvánvalóan nem az önkormányzatnak kell eldönteni, hogy hol, mit kell és érdemes kutatni. A munkák hónapokig tartottak, az önkormányzat közben tartotta magát ahhoz, hogy a védetté nyilvánított régészeti lelőhelyen a törvény szerinti 30 centiméter alatti munkavégzéshez engedélyt kell kérnie az örökségvédelemtől. Megkérte és megkapta az engedélyt – a Figler András által vezetett örökségvédelmi irodától – , amelyben sem további megelőző kutatás, sem egyéb földmunkákkal kapcsolatos korlátozó rendelkezés nem szerepel. Az engedély március 17-én jogerőre emelkedett."


„Az ablakok is arra néznek"

A március 24-i munkaterület-átadáson a KÖH is részt vett, és hozzájárult a munka megkezdéséhez – ezt is jegyzőkönyvvel támasztotta alá az alpolgármester. „Bár az engedély alapján 120–130 centiméteren is dolgozhatna a kivitelező, a munka 90 centiméteres mélységben folyt. A kivitelező végig figyelte a lehetséges régészeti leleteket, hiszen jogszabály szerint ezek észlelésekor a munkát le kell állítania. Március 30-án a KÖH és a múzeum régészének jelenlétében a kivitelező leállt a munkavégzéssel, s a múzeum által megjelölt részen biztosította a további ásatást. Április 17-én a régészek visszaadták a munkaterületet, így a kivitelező folytathatta a munkát."

„Hogy mennyire nem titokban folytak a munkák, egy rövid adalék: a régészeti munkákat végző megyei múzeum központja a Széchenyi téren található, ablakai is arra néznek... Nem tudom, kinek az érdeke a botránykeltés, a lényeg, hogy több évtizednyi semmittevés után a tér a városvezetés korábbi ígérete szerint kiváló minőségben elkészül és méltó lesz a győri belvároshoz" – zárta végül nyilatkozatát Németh Zoltán.

Olvasóink írták

 • 7. todoer 2009. május 26. 10:12
  „Hogy van ez ? A térkő lerakásához fel kell túrni az alatta levő földet de az utcánk pályatest felújítása abból állt hogy a meglévő aszfaltrétegre ráhúztak 8 cm-t ,úgy hogy az előző réteget fel sem marták . Mindez állítólag 30 millióba került ( kb 400 m hosszú mellékutca ) .”
 • 6. adalfold 2009. május 26. 09:47
  „korrigálok a megállapodás a tér általános területén (nem 80),60 cm-ről szólt. Leendő vizes létesítmények környezetében (medencék, vízvezeték a szökőkúthoz) maximum 130. Azonban ezeken a helyeken és a városi viziközmű helyein már régebben végeztek ásatást. Emiatt senki nem sír.
  Tehát a PUSZTÍTÁS a kaziniczy utcai vízcsatorna és a leendő szökőkút területét leszámítva az egész téren (130,140cm - 60cm) 70-80 CM RÉTEGBEN történt.
  Gyalázatos ,katasztrofális és tragikus. Sem a szerződés nem engedte volna ezt, sőt mivel az állami tulajdon sérült, komoly felelősségre-vonás szükséges. büntetőjogi értelemben.
  még egy szó : kultur, magyar, fityesz.
  Ja és balogghjóska idején is volt gond, lebetonoztak egy római DÍSZKUTAT a CIB ban építésekor (info belső körből.)
  a szerző építőmérnök.”
 • 5. adalfold 2009. május 26. 09:15
  „http://sirasok.blog.hu/2009/04/11/mi_folyik_gyorben
  Szóval azt is kikaparták amit már régebben feltártak (nézd a fotót before/after).”
 • 4. adalfold 2009. május 26. 09:12
  „közművek miatt, ,,barátom".
  Rosszul tudjátok,mert a kisalföld rosszul írja/németh zoli mást mond.
  Megállapodás 80 cm-re szólt (pálya kb 30+50cm közmű szökőkúthoz) , néhol több ahol vezetékcsere van.
  Ehhez képest a kivitelező az egészet 130 cm-re felásta.
  (50 cm pályaszerkezet az országúton szokott lenni.)
  (a szerző építőmérnök.)
  Igen, ízelítőt kapunk abból,hogy mi lesz ha a fityesz lesz 2/3-dal.
  Németh Zoli, jó ideológista, demagóg. Korrupt a város, és most ég a városi fityesz keze.
  gratulálok, Borkai. Győr köszöni szépen.
  Kell a fsznak a "zötmiiliárdos szökőkút me g a szar diszkő", ha kimarkoltok mindent és betontörmeléket töltötök vissza.”
 • 3. Goldmund 2009. április 24. 11:09
  „Én leginkább azt nem értem, hogy ahhoz, hogy térburkolatot rakjanak le, ahol nyilván csak gyalogosok, max. biciklisek fognak közlekedni és nem kamionok, minek kell ilyen mélyen földmunkát végezni?”
 • 2. kisem 2009. április 23. 12:21
  „A sok ellentmondásból szép lassan kikerekedik, hol is a hunyó, mire is kell az a bizonyos plusz 230 milla.
  Ha a "terv szerinti rétegrend nem haladja meg a 70 centimétert", továbbá, ha a "meglévő pályaszint alatt 0,80 méter mélységig a meglévő földmű kitermelésre kerül", akkor maximum 10 centiméter mélységi eltérésről vitatkozhatnának a felek.
  A műszaki dokumentáció megrendelő részéről történt hibás értelmezésére tökéletesen rávilágít a második idézet. Az ebből fakadó indokolatlan többletköltségeket pedig valamilyen módon számon kellene kérni a fő illetékestől!
  A "120-130 centiméteren is dolgozhatna a kivitelező" kitétel szintén a teljes műszaki/gazdasági alkalmatlanságra utal. Mi az, hogy dolgozhatna? Neki terv szerint kell dolgoznia. Ha pedig valamilyen, mondjuk műszaki megfontolásból a földmunkából, a műszaki tervektől eltérően, egy 30-40 cm-es réteget elhagynak, a kisebb ráfordítás hogyan jelenik meg a szerződésben?
  Nem ártana, ha végre szakemberek foglalkoznának az építési munkákkal (is)!”
 • 1. pampus 2009. április 22. 19:30
  „No már lesz gödör a nyugdíjasoknak! Jöhet a "kőbaltás" nyugdíj reform! Az szerintem humánusabb mint a Bajnai féle megnyomorítás, fosztogatás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert és jótékony képárverés

Az Első Győri Lions Club szervezésében a mindszentpusztai autistaotthon működésére csendült fel… Tovább olvasom