Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Nincs felelőse a csőtörésnek

Végre megtudtuk, hogy nincs felelőse annak, hogy Bácsán egy csatornacső tizenöt év után eltörött.
A városházán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón választ adtak a napok óta lebegtetett kérdésekre: a Bácsán eltörött csatornát ki készítette, van-e felelőse a törésnek, s kinek a kasszájából kell fizetni a hiba elhárítását. (Szennyvízben egy bácsai utca; Csőbe húzták a csatornázótNegyedszer úsztak el Bácsán)

Sípőcz Ernő, a Pannon-Víz elnöke megígérte, hogy bitosítóján keresztül felel a kárért.

Ezek szerint tehát a csatornát az Ergényi-lakótelep elő-közművesítési munkái során fektették le. A beruházó – a levéltárból előkeresett szerződések szerint – az OTP megyei igazgatósága volt. A kivitelező a Győri Közúti Építő Vállalat, amely az Észak-dunántúli Tervező Vállalat (Győriterv) tervei alapján, az akkor szokásos anyagból és technológiával dolgozott – jelentette be tegnap Csillag Irma, az önkormányzat városépítési irodájának beruházási főmérnöke. A beruházás teljes fázisában – az akkori és a mostani gyakorlat szerint is – a leendő tulajdonos, a Győr és Környéke Vízmű és Fürdő Vállalat közreműködött – tette hozzá. A vezeték tehát a vízmű tulajdonában és üzemeltetésében volt, most pedig a jogutód cégé, a Pannon-Víz rt.-é.

– Ezek szerint a felelőst ők nevezhetik meg – tettük hozzá, de kérdésünkre Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz rt. elnök-vezérigazgatója mégsem kívánt senkit megnevezni, mondván: tizenöt éve megfelelő technológiával még nem rendelkeztek, s most nem is ezzel a kérdéssel, hanem a jelenlegi üzemeltetéssel kívánnak foglalkozni. A várost is megkérdeztük erről, Csillag Irma szintén nem nevesített senkit, a városnak ugyanis csak annyi köze volt az egész beruházáshoz, hogy a szükséges engedélyeket kiadta.

Győr felkérte viszont a Pannon-Víz rt.-t, hogy – mint tulajdonos – a károkat mérje fel és álljon helyt azokért, valamint tegye meg a szükséges intézkedéseket a teljes körű helyreállításért és fertőtlenítésért. Erre Sipőcz Ernő ígéretet is tett, a cég főmérnöke pedig bejelentette, várhatóan csütörötk estére, de legrosszabb esetben ma reggel végeznek a hibás szakasz cseréjével. Újságírói kérdésre adott válaszból az is kiderült, hogy a csatornára tíz évig szólt garancia, így a vízmű senkitől sem kérhet számon most már semmit, a javítás tetemes költsége őket terheli.

Az elhangzottak szerint ez a hiba bárhol jelentkezhet, ahol a nyolcvanas években csatornát építettek. Senki nem beszél már arról, amit a csőtörés másnapján mondtak: a betongyűrű-vastagság 15 centiméter helyett csak 5-6...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi tér: nőttek az esélyek

Balogh József nemrégiben azt mondta: a közeli jövőben nem várható, hogy az önkormányzat támogatást kapjon a Széchenyi tér 1,3 milliárd forintba kerülő fejlesztéshez. Állítása szerint azóta változott a helyzet: „illetékes helyekről biztatást kaptak", így a beruházás 2006-os elkezdésére december végén adott 10–20 százalékos valószínűség ma már 50 százalékosra tehető. Tovább olvasom