Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Nincs engedély, de az üzemeltető türelme elfogyott

Kedden délben megnyílt a győri parkolóház. Kovács Barnabás, az üzemeltető igazgatója tudja, hogy engedélyek hiányában lépett, mégis azt mondja, a jogi hercehurca további tízmilliós kiesést okozott volna a cégének.
„ Eddig tartott a türelem" – foglalta össze röviden Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) ügyvezető igazgatója a győri parkolóház körüli helyzetet. Az óriásgarázs tegnap délben – az ő egyszemélyi döntése alapján – megnyílt. Hivatalosan próbaüzem zajlik, de a nyitva tartás és a szolgáltatás már most teljes körű. Annak ellenére lépett az ügyvezető, hogy egyelőre nincs jogerős építési engedély a parkolóházra, s a használatbavételi engedélyt is visszavonták. Egy környékbeli férfi ugyanis bírósághoz fordult, mert hiába kérte, az engedélyező hatóság nem kezelte őt ügyfélként. Perelt és nyert.

Azzal, hogy a bíróság az állampolgárnak adott igazat, az építési engedély sem emelkedhetett jogerőre, hiába épült fel teljesen a ház. Hiába adták ki néhány hete Sopronban a használatbavételi engedélyt is, azt szintúgy visszavonták.

„ Műszakilag minden rendben van, erről jogerős határozattal rendelkezünk. Nekem ez számít, s ha a jogi hercehurca miatt tovább zárva tartanánk, az a cégünknek újabb károkat okozna. Ezt pedig nem akarom" – hangsúlyozta Kovács Barnabás. Elismerte, hazardírozik, de akár két legyet is üthet egy csapásra a Komszol: az építési engedélyben ugyanis szerepel, hogy hatvan napon belül meg kell vizsgálni (próbaüzem során), hogy a tervezéskor becsült környezetvédelmi és zajártalmak valóban a határértékek alatt vannak-e. Mivel a pert indító győri férfi többek között ezen ártalmakra hivatkozva (illetve arra, hogy nem kapott választ ezekre a kérdésekre) fordult bírósághoz, így a kommunális szolgáltató abban bízik, hatvan nap múlva a férfi nem látja értelmét a további pereskedésnek.

A Komszol számításai szerint több tízmillió forint kár érte a céget, a parkolóházat ugyanis március 15-én meg kellett volna nyitni. Hogy ezt jóvá kívánják-e írattatni, Kovács Barnabás azt válaszolta: igen, ha kell, bírósághoz is fordulnak. Arra a kérdésre, hogy szerintük ki a felelős ez ügyben, már Németh Zoltán, a felügyelőbizottság elnöke válaszolt: feltételezhető, hogy a megyei közigazgatási hivatal a felelős, hiszen a bíróság a hivatal eljárásában talált hibát.

A megyei közigazgatási hivatal megbízott ügyintézője a Kisalföldnek azt válaszolta: a tény, miszerint az építtető nem rendelkezik jogerős és végrehajtható használatbavételi engedéllyel, nem a folyamatban lévő pereknek köszönhető. „Egy átlagos ügymenet esetében sem lett volna lehetőség a március 15-i nyitásra, figyelembe véve, hogy a kérelem csak március 4-én érkezett meg az építési hatósághoz. Az átlagos ügymenet 90–100 nap, főképp a nagyberuházások esetében" – mondta az ügyintéző.

A felelősség kérdésében nem szeretnének egyelőre nyilatkozni, éppen emiatt, de a nyitás álláspontjuk szerint törvénytelen. Mivel ők a másodfokú hatóság, ezért addig nem lépnek, míg az elsőfokú hatóság nem határoz.

Miután a pereskedő győri férfi kérte inkognitója megőrzését, megindult a találgatás, vajon ki lehet az ismeretlen állampolgár. Dr. Tóth Zsolt ügyvéd és felesége nyilatkozatot küldött szerkesztőségünkbe, amelyben leszögezik: „Minden híresztelés ellenére a parkolóház építése ellen semmilyen lépést nem tettünk, azzal kapcsolatos jogorvoslati eljárásokat nem indítottunk."


Kapcsolódó anyagok >>

Mit kell tudni a győri parkolóházról? (2004-03-16) >>Parkolópályára került a parkolóház (2004-04-14) >>Parkolóház 260 autó számára (2003-06-27) >>Épülhet az első parkolóház (2003-04-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás indul az autós tragédia ügyében

Változatlanul súlyos, életveszélyes sérülésekkel ápolták még hétfőn a győri Petz Aladár Megyei… Tovább olvasom