Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nincs dohány avagy hová tűnnek az újságárusok Győrben? - fotók

Az utóbbi három-négy évben nyilvánvalóbb lett, hogy egyre több győri újságárus húzza le a rolót, a szomorú jelenség tavaly év végén lett igazán szembeötlő. Szavazás.
A győri sétálóutcán ünnepek előtt már csak két pavilonban tudtak újságot vásárolni az olvasók, de a kisalföldi megyeszékhely többi negyedében is nem lehet nem észrevenni az üresen kongó újságárus bódékat.

Aligha tévedünk, ha azt állítjuk: a jelenség túlmutat Győr és megyénk határain és országos tendenciáról beszélünk.

Az okokról megkérdeztünk egyelőre még kitartó győri újságárusokat, de nevüket egyikük sem szerette volna adni a cikkhez.

Nos, az okok között valamelyest szerepel az internetes újságok térhódítása, de ahogy beszélgetőpartnereink leszögezték: korántsem olyan mértékben szorul vissza a nyomtatott lapok népszerűsége, mint amilyen visszaesést prognosztizáltak a piackutatók bő egy évtizede.


Magányos pavilon a Baross úton...
Magányos pavilon a Baross úton..."Egy-egy doboz cigarettát 800-1000 forintért árultunk, míg egy-egy napilapért 120-200 forintnál többet nem kérünk"

"A trafiktörvény nagyon odavágott a forgalomnak, nem véletlen, hogy egyre többen szállnak ki a lapok árusításából. Bár a jutalékrendszerünkben az egyik legalacsonyabb volt a dohánytermékek eladásáért járó pénz, mégis összehasonlíthatatlanul jobban megérte a pavilonokat üzemeltetni, ameddig árulhattunk cigarettát.

Elég egyszerű a képlet: egy-egy doboz cigarettát 800-1000 forintért árultunk, míg egy-egy napilapért 120-200 forintnál többet nem kérünk" - mondta a kisalfold.hu-nak az egyik győri újságárus vállalkozó.

Hozzátette: "abban, hogy mind több újságárus bezárt a megyében, szerepet játszott az is, hogy több vállalkozónak elszámolási vitája volt, van a Lapkerrel".


,,,és társa
,,,és társa


Nincs dohány? Megcsappant a jövedelmezőség 

A kisalfold.hu a témában több kérdést küldött a Lapker Zrt.-nek, melyekre megyei adatokat nélkülöző válaszokat kaptunk.

"A piac folyamatosan változik, az üzletek bezárása, nyitása természetes folyamat. A Lapker országosan jelenleg 105 Relay és 220 Inmedio boltot működtet, ahol a sajtótermék mellett a cigaretta volt a másik jelentős bevételi forrás" - kezdte Terdik Szilvia, a Lapker Zrt. kommunikációs munkatársa.

"Ezek a boltok ezentúl nem árusíthatnak dohánytermékeket, a törvény nem adott erre lehetőséget. Ebben az áruskörben megcsappant a jövedelmezőség. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az újságvásárlók és a kiadók számára továbbra is a lehető legszélesebb hálózatot tartsuk fenn.

Az említett boltok mellett 63 új koncepciójú, főként élelmiszer profilú bolthálózatban (HUBIZ, 1Minute; összesen 16 új üzletről van szó) várjuk a vásárlókat, valamint 101 pavilonban, ahol a termékek körét és a szolgáltatásokat szintén folyamatosan bővítjük.


Fotók: Cseh Róbert
Fotók: Cseh Róbert


"Vélhetőleg rövid távon bővülni fog az újságárusító hálózat"

"A felsorolt üzletek mellett nagyon sok nemzeti dohánybolt fog új hírlapárus helyként megjelenni, amelyek újonnan veszik fel a palettájukba az újságot.

Ezek rövid távon megnövelik majd a hírlap áruspontok körét, azon üzletek számára viszont, amelyek nem értékesíthetnek ezentúl dohányt, néhány hónapon belül el fog dőlni, hogy képesek-e versenyben maradni.

Vélhetőleg rövid távon bővülni fog az újságárusító hálózat, közép-hosszú távon azonban konszolidálódni fog a piac, és bizonyos átrendeződés után a jelenlegi árusszám tér majd vissza.

A trafiktörvény azonban megítélésünk szerint nem csak a Lapker által működtetett hírlap-specialista hálózatot fogja érinteni: az új szabályozás minden más lapterjesztési csatornára is hatással lesz, bár más-más módon és mértékben" - zárta szavait kicsit sejtelmesen Terdik Szilvia.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már lehet pályázni a fogyatékos hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramjára

A sikeres pályázók három hónapot tölthetnek el egy minisztériumnál, amely alatt havonta 50 000… Tovább olvasom