Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nincs csődegyezség a Raabvill alvállalkozóival

Hiába szerették volna megnézni a Raabvillnél a kintlevőségük ellenértéke fejében felajánlott gépeket, berendezéseket, csak a bezárt kapuig jutott hétfőn több tucat hitelező.

Mivel megegyezés nem született, s az alvállalkozók a felajánlott vagyonelemeket sem látták, a Nemzeti Adó és Vámhivataltól a Raabvill vagyon zár alá vételét kéri az a kétszáz hitelező, akinek százmilliókkal tartozik a győri cég. Hétfő reggel volt az utolsó csődegyezségi tárgyalás: az is eredménytelenül zárult.

Szabó Bálint, a hitelezők egy részét összefogó Likvid Kontroll Kft ügyvezetője a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az elmúlt években tudatos vagyonkimentés folyt a Raabvillnél. Erre utal, hogy „a tulajdonosok által alapított cégek ugyanazon irodákban, eszközökkel dolgoznak, s olyan vagyonelemekkel, melyet fedezetként ajánlottak a hitelezőknek.

A kisvállalkozókat ellehetetlenítették, miközben ők majd más cégek égisze alatt folytatják tevékenységüket."

László Kálmánné, a Raabvill Kft egyik ügyvezetője a hitelezőkkel tartott egyeztetés után a Kisalföldnek elmondta: a Raabvill mindent megtett, hogy csődegyezség szülessen.

„A felszámolási eljárással újabb követelések „léphetnek be", s ez a hitelezőknek sem jó. Egyezséggel magasabb kárenyhítést kaphattak volna: felszámolással viszont a bankok rögtön kétmilliárdos tételt vihetnek. Száz százalékos megtérülést lehetőségét is ajánlottunk az egyezség során, ám ezt sem fogadták el hitelezőink: gépeket, berendezéseket és követeléseket adtunk volna át" – mondta.

Hozzátette: a Raabvillnél minden felajánlott eszköz, berendezés megtalálható, nem került át az általuk létrehozott másik cégekhez. „A nem biztosított hitelezők 731 millió forintos követeléséért 1 milliárd 440 millió forint nyilvántartási értékű anyag, gép és vevői tartozást ajánlottunk fel" – áll a Raabvill augusztusi egyezségi ajánlatában.

Ezt szerette volna ellenőrizni az a mintegy félszáz hitelező, aki az egyeztetés után hétfőn rendőri felvezetéssel a néhány száz méterre lévő Raabvill székházhoz vonult: ott azonban csak a kapuig jutottak. „Kértük, a két ügyvezetőt, hogy mutassák meg nekünk az eszközöket, választ azonban nem kaptunk" – hangzott el.

Szabó Bálint az alvállalkozókkal ezután a Nemzeti Adó– és Vámhivatalnál is járt, ahol a Raabvill vagyon zár alá vételét kérte. Ott tájékoztatták őket: a kiemelt ügyek osztályán foglalkoznak a kérdéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsevő Győrben! Nézd meg a Colombre Band új klipjét

A klipet Győrben forgatta a csapat. Főszereplője ismerős lehet a színházba járó közönségnek: Pingiczer Csaba győri színész alakítja a húsevő növényt. Tovább olvasom