Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Nézzen be a vámosok győri raktárába: videón 136 millió értékű hamis Adidas és Gucci napszemüveg

Tavaly megközelítőleg 17 és fél millió forint, míg idén két nagy fogásnak köszönhetően több mint 150 millió forint értékben foglaltak le a megyei vámosok hamis ruhákat, cipőket, játékokat és parfümöket.

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Vám és Pénzügyőri Igazgatósága a tavalyi esztendőben 10 esetben közel 12 ezer darab hamis, szerzői jogot sértő árut foglalt le bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt összesen közel 17 és fél millió forint értékben.

Az idei évet igazi nagy "hal" fogásával kezdték a megyei vámosok; 27 960 darab hamis Adidas és Gucci márkajelzésű napszemüveget foglaltak le, melyeknek a piaci értéke több mint 136 millió forint lett volna.

Ezen kívül több mint 5500 szerzői jogot sértő gyermekruházati terméket (Etnies, La Martina, Transformers) is kivontak a forgalomból a megyei vámosok; utóbbiak piaci értéke megközelítőleg 15 millió forint.

Videó: Cseh Róbert.


A gagyitól a kiváló minőségű replikáig: esetenként 20-25 tonna árut kell átvizsgálni

"Az ellenőrzések két fő csoportra oszthatóak. Járőreink rendszeresesen jelen vannak az illetékességi területünkhöz kapcsolódó főbb útvonalakon, ahol közúti a ellenőrzések során az egyik fő feladat az említett illegális tevékenységgel összefüggésbe hozható termékkör kiszűrése" - kezdte portálunknak Mogyorósi Attila pénzügyőr őrnagy, a megyei vámhivatal igazgatója.

"A szállítmány okmányai, azok adattartalma, szállítási módok, körülmények indokolhatják a tételes ellenőrzés alá vonást, amely rendkívül nagy munkaigényű, mivel esetenként 20-25 tonna árut kell a kollégáknak tételesen ellenőrizni.

Ehhez szükséges, hogy a kollégáink nagy biztonsággal felismerjék azon márkákat, melyek a hamis termékek piacán népszerűek, keresettek.

Majd azt is el kell dönteniük, hogy az adott termék milyen hamisítvány, mivel a gyenge minőségű, úgynevezett `fake´ (gagyi) hamisítványoktól a kiváló minőségű replikáig bármi előfordulhat.


Fotók: Cseh Róbert

Márkás sportruházatot és cipőket forgalmazó győri butikban is bukkantak már hamis árura 

A másik fő csapásirány a kereskedelmi elárusítóhelyek, piacok ellenőrzése. Tekintettel arra, hogy minden egyes szállítmány ellenőrzése nem lehetséges, elkerülhetetlen, hogy hamis termékek megjelenjenek a kereskedelmi elárusítóhelyeken.

Utóbbiak miatt kollégáim rendszeresen feltűnnek olyan helyeken - leginkább kiskereskedelmi üzletekben - melyek áruköre, a széles választék magában hordozza, hogy ott hamis termékek kerülhetnek forgalomba.

Az üzletek kiválasztásánál az elmúlt évek tapasztalataira hagyatkozunk. Nem titok, hogy az érintett termékkör, azon belül is a gyengébb minőséget képviselő áruk többnyire Ázsiából származnak, így a legjelentősebb ilyen jellegű forgalmat a Távol-Kelethez köthető cégek bonyolítják" - magyarázta Mogyorósi Attila pénzügyőr őrnagy.

A megyei vámhivatal igazgatója hozzátette: "arra is akadt már példa, hogy hivatalos, márkás sportruházatot és cipőket forgalmazó győri üzletben bukkantunk hamisítványokra. Utóbbi esetet nem lehet a véletlen számlájára".


Fotók: Cseh Róbert

Armaintól kezdte Thomas, a gőzmozdonyon át Messi mezéig

Végezetül, szemezgessünk még a tavalyi esztendő legnagyobb megyei vámos fogásai közül: 130 darab hamis Stihl fűrész, 960 darab "másolt" (Armani, Gucci, Chanel, Hugo Boss) parfüm, valamint 8350 nem eredeti játék (Thomas, Bakugan) került a vámosok raktárába.

Az idei esztendőben eddig a hamis ruházati termékek között számos világhírű labdarúgó (Messi, Henry és Cristiano Ronaldo) válogatott mezének koppintását, valamint az igazihoz szinte megtévesztésig hasonló Crocs papucsokat is foglaltak le közel fél millió forint értékben a megyei fináncok.

Azok a hamisított ruházati termékek felhasználhatóak karitatív célokra, melyekről eltávolítható a védjegynek számító logó - az esetek többségében azonban a lefoglalt árut a jogszabályoknak megfelelően meg kell semmisíteni.


Fotók: Cseh Róbert

Olvasóink írták

 • 16. szocdem 2012. március 23. 15:19
  „A megsemmisítés egyszerüen bűn egy sor tárgy viszonylatában... Legalábbis egy olyan országban ahol ennyi a szegény, nélkülöző ember.. NEm mondom hogy a parfümöt, meg a napszemüveget nem kellene megsemmisíteni, de a ruhanemüt simán szét kellene osztani a rászorulók között..
  Tudom: vannak akik azt állítják hogy azt azonnal eladnák egyesek. De vannak sokan akik BOLDOGAN VISELNÉK! És csak ők számítanak!”
 • 15. SnakeS 2012. március 20. 20:38
  „Igen és akkor kellene még egy videó azokról az árukról amik valódi márkásak, de nincsenek ebben a raktárban, mert a lefoglalás után kézen-közön eltünedeztek.”
 • 14. rebe1 2012. március 20. 18:41
  „Tetvek ezek ugy ahogy vannak
  Mindig fejétől büzlik a hal ez már többszörösen bebizonyitott tény !!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. Mankapunka 2012. március 20. 15:36
  „Igen,mindig papolnak a környezetszennyezésről,de a márkajelek kibontása a ruhából drágább,mint az égető.

  Nem tudjuk,megint minek vannak elitéltek,akik néha napján unatkoznak is. Azért az én autóm legyen mindig a legjobb környezetvédelmi besorolásban.

  Szép a ez a mostani szoci világ.”
 • 12. tricse 2012. március 20. 14:38
  „Mer elégetik! Az egészet! Ugyanmár!:))”
 • 11. Gab2000 2012. március 20. 12:39
  „Engem meg az érdekelne hogy a közel 20 millió értékű arany ami anno eltűnt a VÁM raktárból az hova is lett.

  Mi lett a nyomozás eredménye, mintha erről nem igazán számoltak volna be.”
 • 10. zsukov 2012. március 20. 11:31
  „Gazdg ország majd elileg elégetik pedig sok embert kisegitenne.....”
 • 9. ekkenekepen 2012. március 20. 10:12
  „nem tudom de szerintem hülye manapság az aki nem webes módszerrel boltol. Aztán oda mehetnek a tetű fináncok kötekedni. Ahhoz már ugye előkészítő nyomozómunka kéne hogy a telephelyet lenyomozzák.”
 • 8. bojtár 2012. március 20. 09:17
  „"A másik fő csapásirány a kereskedelmi elárusítóhelyek, piacok ellenőrzése. Tekintettel arra, hogy minden egyes szállítmány ellenőrzése nem lehetséges, elkerülhetetlen, hogy hamis termékek megjelenjenek a kereskedelmi elárusítóhelyeken.

  Utóbbiak miatt kollégáim rendszeresen feltűnnek olyan helyeken - leginkább kiskereskedelmi üzletekben - melyek áruköre, a széles választék magában hordozza, hogy ott hamis termékek kerülhetnek forgalomba."
  ez tök jó:) nem is lehet elkerülni sem a hamisított árukat nem,hogy keresni keljen:)”
 • 7. rebe1 2012. március 20. 08:00
  „Jótékonykodni !!!!!!!!Ugyan már az túl ésszerü ebben országban törni zuzni az a tutti
  De ne agodjatok a vámosoknak van otthon mindenből elég
  Ez egy ilyen ország -okos törvényekkel”
 • 6. anics10 2012. március 20. 07:42
  „És ezt a fajta jótékonykodást nem lehet megtenni? Valamilyen törvény akadályozza?”
 • 5. Remild 2012. március 20. 07:35
  „Jótékony célra való felhasználással,sok örömet szereznének a rászorulóknak! Kevés ember nem tudja megvenni , még az olcsó árut sem.Az égetéssel pedig a környezetet szennyezik!! :(”
 • 4. fody2005 2012. március 20. 00:07
  „Legalább a gyermekotthonokban szétosztanák, amit lehet... :(”
 • 3. nitrocircus 2012. március 19. 22:52
  „mondjuk az 5 csíkos superstar cipő nem éppen megszólalásig hasonlít az adidas superstarra. valahogy nem téveszthető össze. oké gagyi kínai, meg hasonlít rá, de nem az van ráírva h adidas. sztem”
 • 2. ekkenekepen 2012. március 19. 22:31
  „De azért az elmebajt meg a szégyent ez a népség veleszületett tehetséggel képes a végletekig fokozni. Szinte világkabarét kéne írni erre az országra mint főszereplő.”
 • 1. ekkenekepen 2012. március 19. 22:29
  „és ugye ezt jótékonyan (miután szénné büntették szerencsétlen piaci árusokat) szét akarják osztani a csóró polgárok között akiket az állam már annyira kiszipolyozott hogy az alsógatyájukat is a használtruházatiból veszik?!
  Ja hogy inkább elégetik az egész tételt, az más.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Se kép, se hang: sokan lemaradtak Győrben Orbán ünnepi beszédéről

Az ünnepi hangulatot sokaknál a bosszúság váltotta fel megyénkben, amikor a miniszterelnök beszédét… Tovább olvasom