Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nézze meg videón, hogyan épül a modern kosárlabdacsarnok a pannonhalmi Apátság mellett!

A bencés öregdiákok már 67 millió forintot gyűjtöttek össze arra az új sportlétesítményre, melyet alagút köt össze a pannonhalmi gimnáziummal. A csarnok számos építészeti érdekességet rejt. Képgaléria.

Eddig 67 millió forintot gyűjtöttek össze a bencés öregdiákok

Mint arról a kisalfold.hu október elején beszámolt: kosárlabdacsarnok épül az apátsági Hospodár kertben Pannonhalmán. A beruházás egyik különlegessége: a bencés öregdiákok álltak az új csarnok mellé, s támogatták jelentős összeggel a modern, 21. századi sportlétesítményt.

"A csarnok összköltsége 600 millió forint, ebből 400 millió forintot sporttámogatásra fordítható alapján TAO-pénzből gyűjt össze a gimnázium, 200 millió forint az önrész, melyből 100 milliót az Apátság áll, míg a fennmaradó 100 milliót egykori diákjaink támogatásából próbálunk összegyűjteni.

Eddig 67 millió forint gyűlt össze, ami óriási siker. Reményeink szerint a szeptemberi átadó ünnepségre még közelebb kerülünk a szükséges 100 millióhoz" - kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Barcza István, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatóhelyettese.


Videó: Cseh Róbert


Ha elkészül az új csarnok, élettel fog megtelni a Hospodár kert

"Gimnáziumunk évtizedek óta hagyományosan jól szerepel a diákolimpiákon kosárlabdában, idén az országos ötödik helyet szerezte meg csapatunk. Az új csarnok szinte minden szempontból megfelel majd a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség szabványainak. Komoly válogatott tétmérkőzést csupán azért nem rendezhetünk, mert a csarnok összesen 180 néző befogadására alkalmas az elvárt 5000 helyett.

Ettől függetlenül kisebb barátságos tornák, nyári edzőtáborok szervezését tervezzük, nagyszerű fiú csapatunkat pedig idén a megyei bajnokságba nevezzük. Eddig a jelenlegi tornateremben - amelynél négyszer nagyobb lesz az új csarnok - nem tudtuk megrendezni a diákolimpia fordulóit, ezért a diákoknak Győrbe kellett járniuk meccsekre. Szerencsére szeptembertől nem kell majd utazniuk" - folytatta Barcza István.

Arra a kérdésünkre, hogy a Hospodár kert kivágott évtizedes gyümölcsfáit nem sajnálják-e, az igazgatóhelyettes úgy válaszolt: "ha kész a csarnok, természetesen új facsemetéket ültetünk helyettük. Korábban éves szinten pár rendezvényt leszámítva kihasználatlan tér volt a Hospodár-kert. Most ez gyökeresen átalakul, hisz a kosárlabda edzéseken kívül egyszerre két osztály is birtokba veheti majd a létesítményt testnevelés órákon. A csarnok köré pedig futókört is tervezünk".


Barcza István az építkezés mellett

A csarnok számos építészeti érdekességet rejt

Az új pannonhalmi csarnok számos építészeti érdekességet tartogat. Remek megoldás, hogy a gimnáziumot a pályával föld alatti alagúttal kötötték össze, így a diákok biztosan nem fognak megfázni a téli sportolásokat követően.

A rendkívül széles, hőszigetelt falak egyedi, tájba illeszkedő sötétszürke téglaburkolatot kapnak, a tető egy részét járható, zöld felülettel látják el, míg az ablakokat úgy helyezik el a csarnok falán, hogy a Nap ne süssön a játékosok szemébe. Az épület padlófűtését épp látogatásunkkor rögzítették.

"A csarnokot nem csak az alagúton keresztül, de hídon át is megközelíthetik a diákok. Utóbbit akácburkolattal fedik be, melyet helyi szakemberek készítenek. Az külön öröm számunkra, hogy a csarnok kivitelezője a Merkbau építőipari cég, melynek munkatársai között több öregdiákunk is dolgozik, míg a tervező, a lengyel származású Gutowski Robert szintén intézményünkben érettségizett" - zárta szavait Barcza István.

Az Apátsági kosárlabdacsarnok műszaki átadása augusztus közepén lesz, a diákok pedig az új tanév elején már birtokba is vehetik a modern sportlétesítményt.


Az új Apátsági kosárlabdacsarnok teteje egy része járható zöldfelületet kap majd

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz és Suzuki koccant a győri Belvárosban - fotók

A Jókai út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében a kikanyarodó személyautó nem adta meg az… Tovább olvasom