Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Nézze meg videón az illegális rétalapi gátat!

Az illetékes hatóság szerint folyamatban van a döntés a gát sorsáról. Néhányan a helyiek közül aggódnak. Nem lehet tudni, merre folyik majd a víz az építmény miatt. A bakony ér ezen a szakaszon 30 éve nincs kikotorva?

Portálunk már korábban beszámolt arról a gátról, amit - kénytelen, kelletlen - a gazdáknak kellett felépíteni, hogy ezzel megóvják szántóföldjeiket az árvíztől és a belvíztől.

Az eljárás illegális volt, de hozzá kell tennünk: senki sem foglalkozott az esetleges károkkal.

Így a gazdáknak kellett meghozni ezeket a kényszerlépéseket.

Az illetékes hatóság, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint folyamatban van a döntés, hogy mi lesz az építmény sorsa. Valószínűleg lebontják.

Íme, a sokat emlegetett építmény. Nem nagy, de hasonló építéséhez engedély szükséges.
Íme, a sokat emlegetett építmény. Nem nagy, de hasonló építéséhez engedély szükséges.
A helyiektől megtudtuk továbbá azt is, hogy a Rétalap határában húzódó bakonyi ért már vagy 30 éve nem takarították ki. A meder állapota valóban hagy kivetnivalót maga után.

"Attól tartunk, hogy a gát megépítése miatt megváltozik a víz mozgása és nem lehet kiszámítani, merre folyik el a felhalmozódó csapadék, belvíz vagy árvíz" - mondja Farkas Gábor bőnyi lakos a helyszínen.

Farkas Gábor mutatta meg portálunknak a gátat és az elhanyagolt patakmedert. Fotók: Cseh Róbert
Farkas Gábor mutatta meg portálunknak a gátat és az elhanyagolt patakmedert. Fotók: Cseh Róbert

Az illetékes szervek közbenjárása tehát mindenképpen szükséges, így a termőföldet védő vállalkozók sem kényszerülnének az ilyen vagy ehhez hasonló földgátak kialakításához.

Kamera: Cseh Róbert

Természetesen a hirtelenjében felhúzott töltés sem véd megfelelően. Kísérőnk elmondása szerint, már többször is átfolyt rajta a víz.

A tavasszal és nyáron lehullott rekord mennyiségű csapadék ezen a területen okozta a legnagyobb károkat a megyében.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Janák Emil korábban arról tájékoztatta a kisalfold.hu-t, hogy a szakemberek még ősszel kiszálltak a helyszínre felmérni az állapotokat.Olvasóink írták

 • 10. miranda12 2011. január 27. 21:37
  „A szervek egymásra mutogatnak, mialatt nem történik semmi! Azt viszont tudni kell, hogy a földbirtokos a folyók mellett az árterületet nem művelte. Manapság az árterületeken is folyik a gazdálkodás, ami természetes dolog akkor, amikor nincs ár. Amikor ár van, akkor viz van! Nem is egyházról hanem százról szól a "mese". Ezek a házak már létező házak, lakóikkal együtt.

  Farkas úr az mindig ott van, ahogy úgy gondolja, hogy lennie kell. Neki tettét nem "fiókák" határozzák meg, hanem az ész és az értelem.”
 • 9. Imcsi 2011. január 26. 20:49
  „Lehetni, lehet ( az illetékes hatóságok nem intézkedését megunva!), bár nem szabad!”
 • 8. 01010 2011. január 26. 20:16
  „"Csak ebben az országba tehetik meg!"
  Igen..Itt ILLEGÁLISAN IS LEHET ÉPÍTKEZNI....”
 • 7. New 2011. január 26. 18:51
  „De az nemérdekkel senkit,hogy 2éve csak vetünk de nem aratunk,de sajnos valakinek a házát vitte azt sajnáljuk akinek meg 2háza árát visz a víz, azt meg még megbüntetjük.Miközben évekről évekre fizeti a vízügynek a kemény forintokat,és mikor jön a víz akkor azt mondják,hogy majd lefolyik. Csak ebben az országba tehetik meg!Ha isten nem segít akkor segíts magadon! Különös a képen látható úri embernek semmi de semmi köze nincs se a faluhoz sem a termőföldekhez,akkor mit kezes ott! Mindenki a saját udvarába seperjen!! Ez nem viccc”
 • 6. gabmaster 2011. január 26. 16:24
  „Reméljük kiszárad a Bakony-ér, és megszűnik minden gond,probléma.”
 • 5. Roly 2011. január 26. 08:51
  „Learten ! Nagyon igazad van, egyetértek veled !”
 • 4. fióka 2011. január 26. 08:05
  „Farkas úr ennyire képben lett volna akkor amikor a zsákolni kellett volna akkor esetleg tisztában lenne honnan kapta Bőny a vizet és merre lejt a talaj nem bezárkózva a házva nézi menekítik az emberek ingó és ingóságait.”
 • 3. LudasMatyi3szor 2011. január 26. 07:52
  „Ez azért nem jó mert a tisztelelt de álltalam ugyan nem illetékes ezért nem tudja fel venni a lovét. Mert ki kell írni a pályázatott el kell bírálni stb,stb,stb. És ez mind mind sok időhúzás és tessék lássék munka , és csak ez után tudta volna fel venni a nagy summát. Mocskos embereket növeszt ez a föld. Mert lehet bár milyen neve a hivatalnak ott is emberek teszik a mocskos üzleteiket. szégyen ez az ország.”
 • 2. Learten 2011. január 26. 07:24
  „Nem tudom milyen katasztrófa is történne ha nem az engedélyek hiányát ellenőriznék, hanem megpróbálnának összefogni a gazdákkal a helyzet normalizálása érdekében.
  Volt valaki vagy valakik akik nem voltak restek, munkát és pénzt áldozni ennek a gátnak a megépítésére. Nem volna sokkal jobb, ha elbontás és büntetés helyett inkább a szakemberek tanácsokat és iránymutatást adnának? Szerintem ez sokkal de sokkal jobb hozzáállás lenne.”
 • 1. solyomszem 2011. január 26. 04:47
  „talán a bakonyér medrét kéne rendbe tenni,mert még mindig nem történt vele semmi. derék vastagságú fák a mederben + bedőlt elkorhadt fák,aki gönyün átutazik a leyer betongyár útán nézzen be jobra és balra,na az a cuhai bakonyér ami rengeteg család életét megkeseritette.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilnet Győrben: leteszteltük a T-Mobile-t, a Telenort és a Vodafone-t - videó

Győrben tíz különböző helyszínen tettük próbára a mobilnetes hálózatokat. Most kiderül, hol, melyik nyújt remek vagy pocsék szolgáltatást! Tovább olvasom