Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Nézze meg videón az elektromos hajtású győri Smartot - fotók

Videós riportunkból kiderül, hogyan működnek a jövő elektromos győri autói. Tekintse meg az átalakított Smartot és az egyedi tervezésű sportautót, Leilát!

Mint arról portálunk beszámolt, idén második alkalommal rendezték meg Münchenben az elektromos járműcsodákat és műszaki innovációt felvonultató szakmai kiállítást, az eCarTec-et.

A németországi kiállításon a győri Leila Motors Kft. és Willisits Mérnökiroda Kft. bemutatta tisztán elektromos sportautóját. A Leila nemesis négy saját fejlesztésű, állandó mágneses kerékagymotorral szerelt kabrió, melyek összesen 120 kW teljesítményre képesek.

A Leila mellett egy szintén saját fejlesztésű hajtáslánccal szerelt, elektromos Smartot városi kisautót is megtekinthetett a közönség Münchenben, melyet a győri mérnökcsapat egyedi zöld-fehér utastérrel dobott fel.

Videónk segítségével tekintsék meg kívülről, belülről az átalakított Smartot!


Videó: Cseh Róbert.


"A Smartot idén vizsgáztattuk le, már van érvényes forgalmija. Jelenleg most készítjük a második elektromos Smartot, s terveink szerint jövőre akár több tucatnyi is készülhet belőle.

A legfőbb különbség, hogy a tanksapka helyén egy konnektor található, melynek segítségével a tulajdonos folyamatosan feltöltheti az akkumulátorokat" – tudtuk meg Willisits Vilmostól, az átalakítást végző Willisits Mérnökiroda Kft. munkatársától.


Zöld és elektromos hajtású Smart - képek: Cseh Róbert.

A müncheni szakkiállításon Leila egyedi formája, szépsége több látogatónak annyira bejött, hogy ott a helyszínen megvásárolta volna.

"Egyelőre nem eladó, hisz prototípusról beszélünk, s még akad finomítanivaló Leilán. Elképzeléseink szerint jövő nyárra juthatunk el abba a fázisba, hogy eleget tudjunk tenni a vásárlói igényeknek, s megrendelésre elkezdhessük a sportautó gyártását" - mondta Willisits Attila, Leila tervezője.


Leila, az elektromos sportautó bemutatkozik


Egy ilyen kaliberű sportautó értéke alsó határon 60 ezer euró - durván 16,5 millió forint -, ennél kevesebb pénzből gyakorlatilag képtelenség kihozni.

Csak viszonyításképp: a világ jelenlegi legnépszerűbb elektromos sportautója, az amerikai Tesla egyes modelljei 190-200 ezer eurót (55-60 millió forint) kóstálnak.


A jövő győri autói bemutatkoztak Münchenben

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. sandor-nagy@hotmail.de 2011. szeptember 05. 10:25
  „A töbszörössen gerjesztett 3- fázisu generatorokat igen jol ismerem, év tizedek ota egy ilyen nagy generatorokat gyarto üzemben dolgozom. Ezek a generatorok göz turbinával, vagy gáz turbinával vannak meg hajtva. teslát tartottam mindig a leg nagyobb feltalalonak. Tesla talalmányai alapján müködnek ma is minden háztartásban a mosogépek motorjai stb. kis és nagy motorok.az üzemekben az eszterga padok. és még sorolhatnam. Tesla a 3-fázisu elektro motor elvét Magyar országon dolgozta ki.
  ehhez a dologhoz csak annyit szeretnék hozzá füzni. hogy van egy magyar személytöl származo találmány amely, ha a Tesla idelyében lett volna lézer sugár, valo szinünek tartom a Tesla találta volna fel.
  a talámányi szám, DE 102 004 007 632 a1: láser light kugel, grawitátions kugel elektromágneses lézer golyo.és még több név alatt is lehet,valoszinüleg, a jövöben hallani ,rolla. minden esetre ez a technika a Tesla technikáinak az általam valo továbfejlesztése.”
 • 29. elemér 2010. november 05. 21:08
  „Rosszul tudod, mert a tudás alapja az angol. Én csak forditottam dióhéjban.”
 • 28. soci70 2010. november 05. 19:23
  „Te Eli Mer !

  A "control C " vagy a " control V " nyomogatásával nagyon okosnak tűnsz.... :)”
 • 27. elemér 2010. november 05. 14:36
  „Tesla lelke a 900 fontos vagyis 408 kilos akumlátor. Ez 6,831 lithium ion cella és olyan mindegyik mint a laptop-ban. Mindegyik cellán van biztositték, nem egy hanem kettö. Semilyen szikra vagy robbanás nincs se garambolban, se szállitásban. Minden biztonsági vizsgán átment.

  http://www.teslamotors.com/blog/most-coddled-automotive-battery-ever

  The Most Coddled Automotive Battery Ever?

  The Tesla Roadster´s battery is extraordinary and in some respects is our company´s "secret sauce." We call it the Energy Storage System (ESS). It is comprised of 6,831 individual lithium ion cells, each similar to the 6 to 12 cells (made by top-tier 18650 cell providers) found in many standard laptop computers. The cells, in turn, are housed in 11 modules. The ESS weighs about 900 pounds and contains about 53 kilowatt-hours of energy.

  Each cell is independently fused, not once, but twice. And the pack has been designed to passively contain any single cell entering thermal runaway (e.g. start burning) without propagating further.”
 • 26. heat 2010. november 04. 12:58
  „Spórolni kell, kerül, amibe kerül...
  Bármi áron, ez most még a Tesla kocsi. Az biztos, hogy ha ugyan annyit költöttek volna fejlesztők a villanykocsira, meg az akkukra, mint a robbanómotorosra, akkor nem itt tartanánk.
  A jelenlegi e-kocsik pár száz voltos egyenáramról mennek, biztosan nagyot szikráznak a karambolban, de a benzines is nagyot szól, ha robban...”
 • 25. elemér 2010. november 04. 11:19
  „23. h.sz. sweta
  Nemhogy csak angolul nemtudnak, de a világtörténelemben is gyengék. Nem ismerik az ipari forradalmat és a világhatalmakat.;))”
 • 24. elemér 2010. november 04. 11:11
  „21. h.sz. soci70
  Ne légy nagyra a bukott kontinensel és a gyarmatositokkal. Okos emberek már régóta tengeren tul vannak. Az USA-ban vannak a legjobb egyetemek. A huszadik század történelmét az amcsik irtak. Eu. szabadságát és egyesitését az amcsiknak köszönheti. Remélem segitettem.

  23. h.sz. sweta
  Sokmindent nemtudnak, kezdjük az angollal.;))”
 • 23. sweta 2010. november 04. 09:26
  „Amúgy az első üzemanyag cellát 1839-ben készítette Sir William Robert Grove . Ha valamit nem tudtok, legalább hülyeségeket ne írjatok...”
 • 22. sweta 2010. november 04. 09:16
  „Ismerek valakit akinek van egy Tesla Roadstere. Szép kocsi! Kicsi és könnyű... Amúgy 30-40 milla...”
 • 21. moderator 2010. november 04. 07:55
  „Az elektromos hajtásé a jövő: Killacycle elektromos drag motor, új világrekord 155 MPH!
  http://www.youtube.com/watch?v=GDHJNG2PngQ&feature=related

  És amikor az elektromos Atom autó, legyorsulja a nagyokat: http://www.youtube.com/watch?v=BqqtJpfZElQ


  Alternatív lehetőségek napjainkban:
  http://siva.banki.hu/jegyzetek/Gepjarmu_uzemanyagellatas/GUB2008_14EA.pdf”
 • 20. soci70 2010. november 03. 22:52
  „Kedves Eli Mer!

  Ne légy nagyra az USA val mert csak 200 éves a történelmük..... Tesla volta kép, születésekor Magyar Királyság, ma Horvátország.... és még nagyon sok híres szülötte van Magyarországnak.
  Én már most is büszke vagyok a Győri Széchenyi István Egyetem csapatára ismétlem magam világbajnokok lettek. " A pozitív energiamérleg világrekord, nekünk sikerült először"és kérlek ne tereld más irányba a szót.....nem kell a fellengzős USA szöveg......
  Lehet hogy matematikázhatunk, és számolgathatunk,hogy megéri-e a villanyhajtású jármű....,de én úgy gondolom,hogy ezeknek a srácoknak köszönhetjük és a kísérletezéseiknek a jövő fejlődését.
  Úgy megtenni 5000 km egy töltéssel,hogy a végén több energia van, mint induláskor azt hiszem nagy eredmény....ezt hívják pozitív energiának .......

  üdv”
 • 19. Dwatson 2010. november 03. 22:10
  „Arra azért kíváncsi lennék hogy mekkora feszültségről mennek a motorok,hogy milyen áramütést lehet kapni egy esetleges üzemzavar vagy baleset esetén.Ha maradunk a biztonságos 24 voltos feszültségnél akkor motoronként 400A-t kell biztosítani 1,5-2 órán keresztül,ami meglehetősen vastag kábeleket és erős akkumulátorokat igényel.Összehasonlítás képpen a 2,5-es hegesztő elektródának kb 80A kell,az önindítónk egy átlag autónál kb 100A-t igényel.”
 • 18. elemér 2010. november 03. 20:34
  „Az USA-ban ma átlag $5-ért 245 mérföldet lehet hajtani a Teslat. Tehát 392km=965 Forint az USA-ban.
  Eu.-ban 3 szor annyiba kerül a benzin az adó miatt. Ezekszerint ott ez a kocsi jobban megéri.;)”
 • 17. elemér 2010. november 03. 20:09
  „Mibe kerül egy elektromos auto üzemeltetése a benzin motorhoz viszonyitva ? Egy hatoda annak. Vannak különbségek hogy hol mennyi adót fizetnek a benzinért és áramért stb. Eu.-ban szerintem ez még sokkal jobb. Valamilyen egyetemi ökör, itt már elöttem kiszámolta az árakat.;))”
 • 16. elemér 2010. november 03. 19:46
  „Amit itt érdemes tudni hogy az elektromos iparban az amcsik vezetnek, mert a tudomány ügye nem állt meg. Olyan sebességet és távolságot senki nem volt képes produkállni mint a Tesla a mai napig. Egyszerüen itt olyan kocsirol van szó amit gyártanak és nemcsak bemutatnak.;))”
 • 15. Voyager 2010. november 03. 19:16
  „http://ecv.freeport.hu/history/lohner-porsche.html

  Több mint 110 éve létezik elektromos hajtás. Egy zseniális mérnök első munkái egyike.”
 • 14. heat 2010. november 03. 19:03
  „Végre egy újabb olyan kocsi, amit ebben a büdös életben nem fogok tudni megvenni.
  Az előző hozzászólások miatt számoljunk egy kicsit:
  1kWh (1kW 1 órán keresztül) villamos energia kb. 50Ft
  Egy átlagos lakás 230V 16A villamos hálózatáról (ha mást is akarunk közben csinálni) 10A -rel tölthetjuk a kocsit. Ez 2,3kW, amivel a szükséges 92kWh energia leghamarabb 40(!) óra alatt csorog bele a kocsi akkujába (4.600Ft). Ugyanez a benzinkút pisztolyából kb 40 másodperc alatt a tankban van (9.900Ft)
  Ha max. 10 percet szánunk tankolásra, akkor a 0,5 MW(!) teljesítményű, 3 fázisú, 400V-os hálózatról 460A kell, hogy csorogjon a kocsiba. Hát ehhez rendes kábelek kellenek...
  A másik megoldás, a nagyfeszültséggel, pl 20kV-tal töltés, de ehhez egy fél megawattos trafó kellene a kocsiba, ami szintén érdekes, mert modern technikával is több mázsát nyom.
  Persze , ha van időnk, meg kb. 3x25A vezérelt órás (éjjeli) betápunk, akkor éjszaka akár 5-6 óra alatt és kb 60%-kal olcsóbban feltankolhatjuk a kocsit. Ez már egész jó. Azért a panel 8. emeletről ez is elég érdekes a hosszabbító miatt. De garázsban nem gond. A másik hogy mit szól hozzá az áramszolgáltató és az állam. Előbbi a kedvezményt fűtési célra biztosítja, utóbbi a jövedéki adót hiányolja. Márpedig azt - amennyiben közlekedésre használjuk az energiát - valamilyen formában felszámítja, mert egyébként hiányozni fog. És el is érkeztünk az állam ellenérdekeltségéhez...”
 • 13. soci70 2010. november 03. 18:59
  „Kedves "ELI-MER"

  Már több hozzászólásódát is olvastam.....nem vagy valami nagy észlény, sőt még butának sem mondhatnálak, mert rád nézve az dicsérő szavak lennének.....

  Gratulálok a srácoknak mert világbajnokok " A pozitív energiamérleg világrekord, nekünk sikerült először"
  Itt több is olvasható http://uni.sze.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1542&Itemid=65

  Kedves munkapunka !

  Neked is olvastam jó néhány hozászolásod, egy kicsit pesszimista, háború centrikus vagy, mindenben csak a rosszat látod.

  Üdv mindenkinek.....”
 • 12. elemér 2010. november 03. 17:49
  „<moderálva sértő>

  http://www.vezess.hu/hirek/elektromos_sportkocsi_europanak_is/13666/

  2009-től már Európában is elérhető lesz a Tesla Roadster. A sportkocsi érdekessége, hogy elektromos hajtású. Ze´ev Drori, a Tesla vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy elsősorban Németországban, Franciaországban, Hollandiában valamint Norvégiában és Dániában számítanak megrendelésre. A siker a vezető szerint az európaiak átlagosan rövidebb úthasználata, az egyre növekvő üzemanyagárak, és a környezetbarát autók után járó adókedvezmények miatt biztosra vezető.

  A Lotus Elise alapjait felhasználó kétüléses környezetbarát üzeme ellenére igencsak sportos. Négy másodperc alatt gyorsul 100-ra az autó, és 210 km/órás csúcssebességre képes.

  Teljesen feltöltött akkumulátorokkal 400 kilométert lehet autózni. Az otthoni töltővel mindössze 3,5 óra alatt tölthetők fel az autó lemerült telepei. A forgalmazás biztos, hogy nem gond, hiszen már a mostani változatokat sem csak az Amerikában alkalmazott 110, hanem az európai 230 voltos feszültséggel is lehet tölteni.

  http://www.youtube.com/watch?v=p0mU6DIZWlQ”
 • 11. Csilla73 2010. november 03. 17:37
  „Könnyű másokat leszólni. Aki olyan okos találjon fel jobbat. Gratulálok a készítőknek és drukkolok nekik.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy új polgármester a pannonhalmi kistérségben

A tizennyolc települést magába foglaló pannonhalmi kistérségi társulás a minap megtartotta alakuló… Tovább olvasom