Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nézze meg videón a Petz-kórház új, H-alakú szuperszárnyát belülről! fotók

Dr. Tamás László János főigazgató főorvos kalauzolásával tekinthetik meg a győri kórház minden túlzás nélkül 21. századi új épületét.

A kisalfold.hu 2010 szeptemberében számolt be először hosszabb tudósításban arról, hogy 11,3 milliárd forintos fejlesztés - ebből 2,5 milliárd forintot tesznek ki a műszerek, berendezések - valósul meg a győri Petz Aladár Megyei Kórházban.

A megyei kórház történetének egyik legfontosabb mérföldköve lassan, de biztosan célegyenesbe ér.

Az A épület tetején helikopter-leszállót alakítottak ki 330 négyzetméteren, míg a B épületben körülbelül 3800 négyzetméter felújítására szintén jutott pénz.

A korszerűsítés legnagyobb horderejű része az a hatszintes, 26 ezer négyzetméter alapterületű H alakú új szárny, amelyet Dr. Tamás László János főigazgató főorvos kalauzolásával jártunk végig.


Mind a járóbeteg-szakellátás, mind fekvőbeteg gondozás új vizsgálóit, valamint a kórtermeket is megtekinthetik felvételeinken. Videó: Cseh RóbertMegmutatjuk videón a képzeletbeli győri Vészhelyzetet!

Figyelem! Kórházi riportunkat szerdán folytatjuk: az új, márciustól életbe lépő sürgősségi ellátást képzeletbeli súlyos balesetet szenvedő, illetve könnyebb sérüléssel az ambulanciára érkező páciens szemszögéből mutatjuk be Dr. Tamás László János segítségével.

Érdemes lesz tehát egy nappal múlva is a cikkünkre kattintani!
     


13 osztály költözik az új szárnyba

Az épületbe 13 osztály költözik hamarosan, 470 ágy kap helyet - minden túlzás nélküli állíthatjuk, hogy az új szárny a bécsi Irgalmas Testvérek kórházát jutatja eszünkbe, melynek mindennapi életébe októberben nyerhettek bepillantást Olvasóink. (Az új szárny aulájával a páciensek és hozzátartozóik is megismerkedhettek már, hisz a B épületet a D-vel összekötő, első emeleti folyosót októberben összenyitották.)

"Az új szárny magyarországi szinten megfelel az ötcsillagos szállodák nívójának, de nyugat-európai mércével nézve is közel áll a négycsillagos hotelekhez. Az első emeleten működnek majd az ambulanciák, illetve a gyermekintenzív osztály a koraszülöttrészleggel együtt.

Fotók: Cseh Róbert.

A másodikon a gyermekosztály és a IV-es belgyógyászat; a harmadikon a kardiológia és a neurológia (szubintenzív részleggel); a negyedikre a belgyógyászati osztályok költöznek, az ötödikre az onkológia és a pulmonológia (ezek a Zrínyi utcai telephelyről jönnek ide); míg a hatodik emelet a kiszolgálóhelyiségeknek ad helyet.

Minden emeleten kegyeleti szoba is helyet kap; eddig nem voltak olyan helyiségek az osztályokon, ahol a hozzátartozók elbúcsúzhattak elhunyt családtagjuktól" - mutatta be a hamarosan életbe lépő új működési rendet a Petz-kórház főigazgatója.


Galéria kép

A falakon mennyezeti hűtés szolgálja a páciensek komfortérzetét

Végezetül, említsünk meg néhány érdekességet az új szárnyról. Mind a külső, mind a belső építészek fantáziáját dicséri, hogy a különböző színekkel vittek életét az új szárnyba - ízlések és pofonok, de szerintünk a színes falak, díszítő elemek jobb kedvre deríthetik a betegeket, mint a kopár vakolat.

A mozgáskorlátozottak részére minden emeleten egy-egy kórteremben külön mosdókat alakítottak ki, míg a vakok és gyengénlátók tájékozódását minden táblán Braille-írás segíti.

A falakon mennyezeti hűtés szolgálja a páciensek komfortérzetét, a tűzjelző rendszer pedig hollywood-i filmek mintájára léphet működésbe, s szükség esetén vízzel boríthatja be a folyósokat.

Tamás doktor elmondása szerint a Petz-kórház kétharmadát nem érinti a mostani fejlesztés, a régi épületekben összesen 1,8 milliárd forintra volna szükség a korszerűsítésekhez.

Csak a C épületben 0,8-1 milliárd forintos pályázati pénz kellene ahhoz, hogy az eredeti terveknek megfelelően ide költözhessen a Zrínyi utcai telephely összes aktív osztálya.

A végszó ettől függetlenül örömteli: legkésőbb március végén "életre kel" az új szárny összes osztálya a betegek korszerű gyógyításért.


Galéria kép


Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Jantia 2013. február 20. 15:54
  „Örülök az új épületnek, szerintem szép. De amint az előttem íróktól olvastam pl. a szülészetről az tényleg igaz. A szülészet egy katasztrófa... 3másik kórházban is voltam a szülészeti osztályon, ami itt Győrben van, az messze a legrosszabb. Szerintem ha már a szülészet felújítására nincs pénz, az lenne a javaslatom, hogy ha már a gyermekosztályt kell átalakítani a a pszichiátriai betegeknek, inkább költöztessék oda a szülészetet, szülni és utána napokig a kórházba lenni hatalmas testi és lelki megterhelés, és egy volt gyermekosztály szerintem tökéletes lenne... Már csak azért is mert gyermekkel vagy szülés után meg a testvérkék is látogatnak(nem lenne olyan ijesztő a kórház számukra) , illetve akkor az összes gyermek egy helyen van, a dokiknak nem kell rohangálni..”
 • 22. nane 2013. február 20. 11:21
  „Nem csak a személyzet hozzáállását,a betegekét is meg kell változtatni.Kérem-köszönöm.Ha valami kifogás van ott helyben panasszal kell éllni lehetőség szerint rendezni.Ha senki nem szól,hogy várható javulás?Betegjogi képviselő is létezik.Közvetlen főnök is létezik,megfelelő hangnem is létezik,sőt a kommunikáció is létező fogalom.”
 • 21. Oreg35 2013. február 19. 23:16
  „Ahogy a videót néztem messze nincs még kész az új szárny! / üres folyosók, termek, kiszolgáló helyek stb. / A főigazgató úr meg az aulában állva mesél, ami nem nevezhető kalauzolásnak! Remélem ha tényleg kész lesz, szép lesz! Bízom benne, hogy nem kell hamarosan igénybe vennem szolgáltatásukat!”
 • 20. lamadrugada 2013. február 19. 22:21
  „Egyetértek: csodálatos az új szárny, de a régiekkel is kellene kezdeni valamit... A szülészet például két éve hemzsegett a csótányoktól, lehet, hogy már kiirtották őket. (és ez csak egy példa volt)
  Vagy az egész kórházat az új szárnyba kéne átrakni :-)
  De tényleg, örülünk nagyon, csak a régit is hozzuk emberi formába.
  Ami a nővérek lelkesedését illeti, ilyen környezetben valószínűleg az ő kedvük is nőni fog kicsit, azért ez tud lelkesítő lenni... remélem!”
 • 19. kató11 2013. február 19. 21:05
  „Oxana te nem tudod mi folyik az eü-ben.A pénzért minden de nincs lelkiismeret,és őszinte személyzet.Mondom úgy hogy eü-közelben vagyok.Tisztelet a kivételnek aki ismeri az empátiát együttérzést.Mindezt tanították valamikor és születni kell rá.Most gyorstalpaló iskolák inkább tanfolyamok vannak.Mentse meg az ég a beteget pár efféle egyéntől.Előbb béremelés kell, jó ellátás és megfelelő mentő.Egész nap várnak az idős betegek mire a szállítómentő elszállítja.”
 • 18. mir 2013. február 19. 18:05
  „Szerintem is rendben van az új szárny. A többiek is fel lesznek újítva igaz nem 1 év alatt.”
 • 17. oxana 2013. február 19. 15:53
  „17. Most az új szárnyról van szó.”
 • 16. Pikulics 2013. február 19. 15:46
  „15. oxana
  Szüljél a Petzben, menjél WC-re, vagy a zuhanyozoba, utána legyen jo kedved, humorral....”
 • 15. Bo9903 2013. február 19. 13:48
  „persze, hogy lesz megfelelő létszámú orvos és nővér is, mihelyst megközelítjük az EU-s béreket.”
 • 14. oxana 2013. február 19. 13:44
  „Elszomorító, hogy nem tudtok semminek az égvilágon örülni. Mégha a másik szárny rossz állapotban van is, majd arra is kerül pénz, de itt van az új. Amit tényleg nagyon modern. Ilyen kórházban öröm dolgozni. Mért nem lehet minden újnak, minden szépnek örülni és nem azzal állítani szembe, ami rossz? Sajnállak benneteket. Egy magának való, morcos, rossz kedvü, állandóan jajgató népség vagytok. Tisztelet a kivételnek. Ilyenekkel alig találkozom.”
 • 13. urbaniastapista 2013. február 19. 13:38
  „Ennyi pénzből valami szebbet is összehozhattak volna. Lehet, hogy a szerzői joglovag tervezőirodában van aki tervezett már kórházat, de a saját maga által kreált monopolhelyzete miatt úgy tűnik ide sem jutott tehetséges építész.
  Az tudja valaki, hogy a 15. képen, a mennyezetre rögzített, nagy narancssárga gombos valamik mi célt szolgálnak?”
 • 12. centralasian2 2013. február 19. 13:04
  „és elegendő orvos és megfelelő hozzáállású nővér is lesz majd benne hogy tényleg 21.századi legyen?”
 • 11. kató11 2013. február 19. 13:04
  „Előbb szuperul rendbe kellene tenni az egészségügyet,amit szándékosan nem tesznek meg,inkább zsebbe mutyi van.Aztán szuper egészségügyis fizetések, aztán szuper betegellátás kellene aztán jöhetne a szuperszárny.Addig hiába szuperszárny amíg az orvos megkérdezi a kiszáradófélben lévő beteg ügyében hogy mi legyen vele,kapjon e infúziót.Meg amíg a mentős meg az ügyeletes orvos azt mondja beutaljam e mert nem fognak örülni neki hétvégén.Mindezt mondom úgy hogy közöm van az eü-höz.Csak akinek pénze van az kap normáli ellátást?”
 • 10. Bo9903 2013. február 19. 11:59
  „3.-nak üzenem: benne van a Tízparancsolatban, hogy ne lopj. Hát ha valaki lop, annak száradjon le a keze rövid úton, és haljon meg a lova.”
 • 9. Pikulics 2013. február 19. 11:05
  „Uj szárny, hurrá!
  Régi szárny:lepukkant WC-k, minimális higénia, törlöpapir, törölközö nélkül, kórterem itt, wc ott (a folyosó másik végén), ha a beteg menet közben becsinál, a növérek fel vannak háborodva, ámbár ök adták be a hashajtót!
  A ,,komfortos" ágyakban kényelmi deszkalapok.....
  És erre most viccelnek és cukkolnak.”
 • 8. Mankapunka 2013. február 19. 11:02
  „Nekem mondjátok, hogy nem a cikkhez írók kommentet. Más sem teszi ezt, mert a régi szárnyról mesélgeti a fájdalmait, de ezért Béla és társai nem szól, csak nekem, ha ilyet merek tenni.

  Béla, ilyenekre gondolok, hogy valamiért csak rám mersz összpontosítani.”
 • 7. böbe06 2013. február 19. 09:38
  „A beteg pedig viszi az ágyneműt, ha tisztát akar?
  Volt szerencsém egy hónapig ott üdülni. Nagy nehezen, egy falatnyi tiszta lepedőt dugtak a hátsom alá.
  Hálóing minek? Láttak márt a műtőbe "natur bőrszerkót" -”
 • 6. Madarász 2013. február 19. 08:53
  „A régi szárnyban az ambulancián a wc-ben évek óta nincs a csészének felső része, az ajtót nem lehet becsukni és a villanykörte is kiégett...”
 • 5. thermoline 2013. február 19. 08:42
  „Már csak a lelkes személyzet hiányzik.”
 • 4. bn 2013. február 19. 08:15
  „"... szolgálja a páciensek komfortérzetét" Erről jutott eszembe: A feleségemet röntgenre vitték a győri kórházban, és a röntgenben a doki kezébe nyomott egy asztali lámpát, és megkérte, hogy tartsa egy darabig. Az asszonypajtás csak ámult, a doki szégyenkezett, mert bár x milliárdot költenek új épületre, de egy lámpára/égőre nincs pénz.

  21.századi? A tegnapi kenyér is 21.századi, hellóóóóóóó!!!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szesztolvajok - Ifjúsági filmklub Győrben

Február 27-én Ifjúsági Filmklub indul a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban. Tovább olvasom