Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Nézze meg, hogyan úszik a győri betonkenu a Mosoni-Dunán - videók

A győri egyetemisták kenujának súlya közel 163 kiló, mégsem süllyed el a vízen.

"1955-ben rendezték a betonépítésű kenuk első amerikai egyetemei versenyét, s június közepén az első magyarországit.

Természetesen nem a szokásos összetételű betont használják erre a célra, mert a kenunak a dinamikus terhelést is el kell viselnie" - kezdte portálunknak Pollák András, a győri Széchenyi István Egyetem építőmérnök-jelöltje, tanszéki demonstrátor, aki a közelmúltban a kisalföldi egyetem csapatával sikeresen vett részt Ráckevén az első hazai "betonkenu" versenyen. (A versenyről képgalériákat ide kattintva tekinthetnek meg.)


Videó a győri betonkenu építéséről.


Drága betonból készült a különleges kenu

"Lényeges a kenu hajlító, húzó szilárdsága. Ezt üvegszövet hálóval, üveg- és polipropilén szállal fokozzák. A beton ultra nagy nyomószilárdságú, ezért meglehetősen drága" - avatott be bennünket az építés rejtelmeibe Pollák András.

"A szakmai kiírás szerint a két személyes vízi jármú hossza 4 és 6 méter közötti lehetett, a szélessége 60 centiméter és 100 centiméter közötti.

A kenu súlya 162,9 kg, hossza: 5,33 m, szélessége 81,5 centiméter, s jelenleg a Városi-Egyetemi Csarnok és az Építőanyag-vizsgálati és Épületfizikai Laboratórium melletti részen látható" - tette hozzá a tanszéki demonstrátor.


Az első teszt a Mosoni-Dunán.


Pollák András a győri betonkenuval.
Pollák András a győri betonkenuval.


"Szép Beton" díjat hoztak haza a győri egyetemisták 

A ráckevei versenytáv 400 méter volt, s a pontozásnál a prezentáció, a kivitelezés ötletessége mellett ennek teljesítését is figyelembe vették. A győri kenus csapat a kivitelezésért a "Szép Beton" díjat hozta haza a Széchenyi-egyetemre.

A kenuépítés győri csapatának tagja volt Zagyva Ágnes, Kovács Bernadett, Sebestyén Nóra, Tallósi Zoltán, Lőrinczi Imre, Kollár Péter, Pirka Tamás, Pollák András, Takács Miksa, Baranyi Krisztián, Csályi Csaba Artúr és Hujber Zoltán.

Íme, a kész betonkenu! Videók forrás: YouTube.com.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. janesz67 2012. július 20. 16:38
  „Mondhatnám, megér egy misét.Gratula az építőknek mert ilyen úgymond hóbortos emberek viszik előre az emberiséget.Ez így volt a repüléssel és még sok mással is.Nem utolsó sorban egy jó szórakozás és egyben tanulás is.Ezek a fiatalok az életben is meg fogják állni a helyüket, és olyanokat fognak épiteni amit más nem mer megtenni. Még egyszer gratulálok nekik. További jó szórakozást kivánok.”
 • 39. agoston1754@freemail.hu 2012. július 19. 09:10
  „Köszönöm "37. Agent" a weboldalt.

  Ma reggel rájöttem, hogy bennem van a hiba!
  Túl sok Nyugateurópai-Amerikai, építészeti és építő művészeti információt kapok a facebbok barátaimtól. Én meg azzal hasonlítottam össze ezt a hírt...”
 • 38. _Zoli_ 2012. július 19. 08:33
  „?????????????????????????
  Csak azért mert kenuzni akarok szerezzek még 3 embert, hogy vízre tegyem a hajót?
  Kenuzás közben meg szakadjak meg a hajó súlya miatt?
  Vagy az is lehet hogy ez egy fitneszhajó izomembereknek, de akkor az evezőt is kérném betonból!”
 • 37. Agent 2012. július 18. 20:43
  „http://www.concreteships.org/”
 • 36. agoston1754@freemail.hu 2012. július 18. 20:19
  „"33. Agent" Köszönöm a képet. Bár, és nem erről a hajóról tudtam...
  "34. AngelLilith" Szerintem te is meg én is jobban járunk, ha nem fejtik ki... (a többi mások hasonló hibáiról nem is beszélve)”
 • 35. Jakabnéni 2012. július 18. 20:06
  „Á,semmi értelme a parttalan vitának...
  Van ez a mondás:Ne vitatkozz a hülyékkel,mert legyőznek a rutinjukkal...
  Vannak több száz éve használt dolgok,amiket újra és újra fejlesztenek,kitalálnak az adott dologgal-anyaggal kapcsolatban egy újdonságot,nem csónak formájában,meg imitt-amott találkoznak először az anyaggal.Nyilván aki nem ezzel foglalkozik,nem lát bele a dolog hátterébe.És igenis bosszantó,ha olyanok okoskodnak,akik betont eddig talán csak a járdán láttak.Majd ha Ágoston is,meg a többiek is elmondhatják magukról,hogy nap mint nap ezzel foglalkoznak,ehhez értenek,ezt szeretik csinálni,akkor elfogadom a véleményüket,de addig értelmetlen zagyvaságnak tartom a hozzászólásukat.”
 • 34. AngelLilith 2012. július 18. 19:14
  „tmm!
  Einstein, leejtésdolog? Kifejtenéd?
  Leejtésdolog: mondjuk, Newton, Galilei.
  Einsteinnek max. az atombomba "leejtéséhez" volt köze, ahhoz is leginkább a befolyása miatt...”
 • 33. Agent 2012. július 18. 17:50
  „Érdekes példa beton hajóra (uszály) az ásványrárói árvai-zárásba "beépített" darab.
  http://pctrs.network.hu/picture/1/2/6/1/_/arvaizaras_kohajo__asvanyraro_1261565_1672.JPG”
 • 32. ktl 2012. július 18. 16:56
  „Agoston arabusul előadott makacs értetlenségét nem kívánom minősíteni, inkább másra terelném a szót. Először is minden elismerés az oktatók önzetlen, lelkes hozzáállásának, másodszor pedig minden elismerés a fiataloknak, akik a szakmai gyakorlatukat a diszkó, a drog és a pia helyett a betontechnológia értelmes megismerésével töltötték el. (Mert bizony ez is egy tudomány!) És mégis, kedves fiatalok, fogadjatok meg egy tanácsot: tanuljatok nyelveket, angolt, németet, és meneküljetek innen amíg még nem késő! Mert ha kikerültök az életbe, rá fogtok döbbenni hogy már régen nincs építőipar, nincs befektető, nincs munka, az elhelyezkedési lehetőségetek kilátástalan. Mert az alagút vége üvegszállal erősített vasbetonnal be van falazva és a szebb jövő odaát van!”
 • 31. Goldman 2012. július 18. 16:31
  „szerintem ez mindent visz:
  http://manna.ro/szines/a-tengerben-allva-mutatta-meg-kebleit-a-modell-2012-07-18.html
  jobb, mint a betonkoporsó”
 • 30. Goldman 2012. július 18. 16:25
  „agoston1754@freemail.hu: én melléd állok
  Ha valakik még ilyennel kisérletezgetnek, akkor amikor már 67 évvel ezelőtt már ilyen technikával versenyeztek,
  hát nem értem...még ha rakéta technikáról lenne szó”
 • 29. agoston1754@freemail.hu 2012. július 18. 16:19
  „Kedves "24. AliceBlack "
  A te hozzászólásod a legértelmessebb, ezért csak neked válaszolok.
  Azt hiszem leírtam azt, hogy mi lenne ha az USA-ban gólyalábversenyt rendeznének... Nos annak is van, és lenne haszna... (azt hiszem van is, de ez most nem lényeges)
  A "betoncsónakra" visszatérve: ha igy találkoznak a halgatók a betonnal akkor régen rosz.
  Ha a beton, mint építőanyag egy "járműkisérlet" tárgya, az eléggé elgondolkodtató. (a belemaszatolt üveghálóval együtt)
  A gyerekeknek valóban tisztelet jár, szerintem is. Másról nem akarok beszélni...
  Én most sem lennék abban nyugodt, hogy ezek a gyerekek majd olyan építményt fognak tervezni amiben biztos lehetek, ha ilyen "kisérleteik" vannak...
  Az ma már nem elég ha a saját dolgát teszi mindenki egy picit jobban... Ezt egy politikus 30 évvel ezelött ezt mondta, és teljesen befürdött vele... "Elvtársak... mindenki a saját munkáját végezze egy picit jobban, és minden rendben lesz..." Mindenki egypicit "jobban végezte a dolgát"... A bankárok még annál is jobban végezték a munkájukat... Meg is lett a hatalmas kezelhetettlen adósság!
  Szeretném ha a jövő nemzedéke nem "egy picit jobban végezné a munkáját" hanem gazdaságossan, és nyereségessen! Ugyhogy én anak örülnék, ha azt amit itt kikisérleteztek abból élnétek, és adnátok sok sok magyar iparosnak munkát... Mondjuk úgy, ahogyan az APLE is tette. Ha ez a kisérlet szerinted ebbe az irányba hat, akkor OK. Szerintem nem, de ez az én véleményem. No és nem is tudtál meggyőzni, addíg amig azt nem irná a Kisalföld.hu, hogy "sikeres betoncsónakexport üzem létesült, és sok jólfizető munkást alkalmaz, a megrendeléseik meg már 20 évre megvan..."
  Aműgy 80 évvel ezelött is építettek hajót betonból... Valami miatt megálltak a gyártással...

  No de azért ti csak épitgessetek, és tanulmányozzátok, hogy milyen is a beton.
  És ehhez biztos egy csónak a legideálisabb...”
 • 28. háté 2012. július 18. 16:10
  „170 kg tömör papír és mégsem süllyed el, -és még csak át sem ázik!”
 • 27. ktl 2012. július 18. 16:00
  „Accentos! Megírtad helyettem, köszi!”
 • 26. Accentos 2012. július 18. 15:52
  „hát ez az! Szeressük a szakmánkat,és érdeklődjünk a fejlődése iránt.Ha meg olyan főnöke/munkatársa van az embernek,aki nem ért semmit az adott szakmához,de úgymond ő a kiskakas,mert neki van diplomája,az is baj,ugye?
  Ebben az egészben nem az volt a lényeg,hogy brahiból építettek egy kenut,és jót szórakoztak a vízen.Ennek azért hatvanvalahány éves hagyománya van,ezt komoly építőipari cégek támogatják,nem véletlenül.Itt a lényeg az innováción van.(fejlesztés)
  És igenis dicséretes dolog,hogy ezek a fiatalok talán megpróbálnak felmutatni valamit,vagy érdekli őket az,amit tanulnak.Ha meg arról olvasnánk,hogy az egyetemisták mikor és hol buliznak,akkor az lenne a baj...
  Lehet,hogy így válik belőlük szakember? Eltöltögethetnék ám a 6 hét gyakorlatukat netezéssel is...”
 • 25. ktl 2012. július 18. 15:17
  „21. agoston1754@freemail.hu 2012.07.18. 14:34
  "Amúgy tényleg igazatok van, nincs doktorim, még "léggitározásból" sem."

  Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.”
 • 24. AliceBlack 2012. július 18. 15:03
  „agoston,
  teljes mértékben félre érted ezt a helyzetet. Én is építőmérnöknek tanulok a SZE-n, és kivétel nélkül ismerem ezt a csapatot, így azzal is tisztában vagyok, hogy miért csinálták. Biztos lehetsz benne, hogy nem azért, mert éppen unatkoztak. Egy mérnöknek a gyakorlatban is ismernie kell az anyagokat, amikkel dolgozni fog a későbbiekben, és ha ez éppen ilyen formában történik, hát legyen.
  Tisztelet jár nekik és azoknak is, akik kitalálták ezt a versenyt, mert arra biztatnak minket, hogy ne csak egyszerűen túl akarjunk lenni az egyetemi éveinken, hanem hogy szeressük szakmánkat és érdeklődjünk a fejlődése iránt.
  Továbbá nem valószínű, hogy Te nyugodtan lennél olyan létesítményben, melynek kivitelezését olyasvalaki irányította, aki még téglát, vagy betont se látott még életében.
  Ezen gondolkozz el!!!
  És azon, hogyha mindenki a saját dolgát csinálná rendesen, nem pedig a másikéval foglalkozna, lehet nem itt tartanánk!!! Nem pár huszonévest kell leszólni, mert próbálnak új dolgokat létrehozni, kipróbálni. Mert hajlandóak az idejüket ilyesmire áldozni, ahelyett, hogy valahol innának.”
 • 23. agoston1754@freemail.hu 2012. július 18. 14:55
  „OK "tmm"
  Akkor további jó kisérletezgetést.”
 • 22. tmm 2012. július 18. 14:46
  „Hát kedves ágoston1754 hol lennénk most ha annak idején Einstein úgy gondolkodott volna mint te, amikor azzal az leejtés dologgal próbálkozott, hogy leejtsem-e vagy sem? Áááá. Inkább nem ejtem le, hátha baja lesz. Akkor te kb most nem itt irogatnál marhaságokat, hanem mezítláb, egy tulokbőrbe csavarva rohangásznál afrikában.
  A kísérletezés arról szól, hogy próbálkozzunk valamivel, aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem. Ja igen. Az lehet hogy 1000 kísérlet semmire sem jó, de ha csak 1 bejött, akkor azt már Archimedes-nek vagy hasonló már legendás névnek hívják.”
 • 21. agoston1754@freemail.hu 2012. július 18. 14:34
  „Hát´ ha már ennyi kritikát kaptam:
  OK. Igazatok van. Fanyalgok!

  -Mert van annyi sok pénz az oktatásban, hogy ilyen sohamegnem térülő "kisérletekre" költsék a pénzt.
  -Mert az oktatás nem "inkubátor ház" és ezekből sohasem lesz versenyképes termék. (nem úgy ahogyan azokban az országokban ahonnan a pénzt kapjuk)
  -Mert az adóink növekedésével (pl itt kommentelők álltal is szidott telefon, és sárgacsekkadó) csökkenő hatékonyságu termék és piacfejlesztést valósítanak meg azok akik ezekre biztosítanak anyagi és emberi erőforrásokat.
  -Mert ha az USA-ban a "gólyalábosok" versenye van akkor azt is "tudományos kisérletnek" fogná fel a magyar média ha az egyetemi csapat indulna.
  -Mert a valósághoz annyi köze van mint a gombvarrásnak a léggömbre, és az "átkozottul lecsökkentett egyetemi támogatások" után is van pénz ezekre amelyeknek egy cseppnyi esélye sincs arra, hogy valaha is rendtábilis lehetne. Ugyhogy Hoffmann Rózsa még ezek szerint mindíg nem nyirbált eléggé.
  -Mert a magyar technikát, és technológiát "égheti"...
  -Mert a felügyelő tanárnak még arra sincs rálátása, hogy az amúgy rettenetessen instabil, és csak igennagy jóindulattal "úszóképesnek" nevezhető valaminek próbaúsztatásakor még egy esetlegessen elsülyedés esetére egy jelzőbólyát sem vittek magukkal, igy a kisérlet csak a szerencsén mult...

  Amúgy tényleg igazatok van, nincs doktorim, még "léggitározásból" sem.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bándy Kata Győrött élő édesapja pakolta össze elhunyt lánya holmijait

A Bors.hu úgy tudja, hogy hétfőn Bándy Kata Győrött élő édesapja is Pécsre érkezett, Kata lakásához hajtott, hogy összepakolja lánya holmijait. Tovább olvasom