Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Nézze meg Győr 1956-os forradalmi helyszíneit videón

A Megyei Levéltár történészének, Nagy Róbertnek a segítségével elevenítettük fel a három ember halálával járó, de összességében rendkívül rendezett '56-os győri népfelkelést.
Videós riportunkban megtekinthetik az '56-os forradalom legfontosabb győri helyszíneit (Bisniger sétány, Városháza, győri börtön, az ÁVH egykori épülete a Szent István úton, Frigyes-laktanya) kronológiai sorrendben, s azt is megtudhatják, mi történt ezeken a pontokon.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltár főlevéltárosa, Nagy Róbert arról is beszélt, mi lett a végzete három tragikus sorsú győri fiatalnak, Máté Máriának, Halász Ödönnek és Szabó Bélának, hogyan provokálta az ÁVH a békésen demonstráló tömeget, s miként sikerült az elszabadult indulatok ellenére békés mederben tartani a tüntetést.


Győr legfontosabb 1956-os helyszínei - képek: Cseh Róbert.

1956 győri hőseinek Szigethy Attilának, Földes Gábornak és Tihanyi Árpádnak a konszolidációban játszott fontos szerepére, majd a megtorlás alatt bekövetkező méltatlan halálukra szintén kitértünk.


Győr 1956. október 25-én (I. rész) - videó: Cseh Róbert.

Győr 1956. október 25-én (II. rész) - videó: Cseh Róbert.


Győr 1956. október 25-én (III. rész) - videó: Cseh Róbert.

 

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. szocdem 2010. október 24. 13:53
  „17 kedves bagoly!

  Az urak többsége mostanában oylan parvenű alak akikkel nincs tárgyalni valóm - akkor miért is mulatozzak velük??? Azt hiszem fogalmad sincs miket hordasz össze.

  Az ideológia egy olyan dolog ami a lelkekeben van. Én nem ideologizálok, csak tiltakozom a hazugságok ellen amik áradnak a neten minden forrásból, hogy kordában tartsa vagy elzsibbassza a tudatlanabb embertársainkat.

  Ha Te attól érzed szabadnak magad hogy ezt nem érted, sőt élítéled, akkor biztosan meg is kaptad már azt amit érdemelsz a sorstól!
  "én legalább nem vagyok olyan nagyon rabszolga mint te," - írod, bár ehhez képest nem tudom hogy a nickneved mögött ki is van. Tudod: Mi "szabadok" ismerjük egymást, de rólad semmit sem tudunk:))))))
  Szóval biztasd csak magad, hogy majd jön a gazdi oszt kenyeret dob amért morogsz a lánctalanokra....”
 • 21. elemér 2010. október 23. 08:49
  „Amerikai tiszt amit mond az nem jelent semmit. Azt nem mondták hogy jönnek, csak azt hogy késszen állnak. Amit mondtak azt pedig tudatossan mondták a világnak. Ezt mi természetes ugy értelmeztük és reméltük hogy jönnek. Eisenhower ezt egyszerüen tisztázhatta volna. Eszünk ágába sincs beavatkozni. Azt mondtam Kruschevnek hogy miattam küldheti a ruszki hadsereget vissza oda. Ezt a mai napig elhalgassák. Én csupán arra emlékszem hogy a határig elkellet jutni és ez volt a legnehezebb. Aztán ott már minden attol függöt ki hol érte el a határt és milyen bonája volt a határörségnek. Igy nézett az ki hiteles filmen.

  http://www.youtube.com/watch?v=RZL4LIS9C68”
 • 20. szabo1936 2010. október 23. 03:00
  „#19
  Hogy kerult ide 1965 es 1970.En azt mondtam,hogy a muszaki zart (szoges drot,aknak,femjelzo-raketak)1956 agusztusaban mar nem leteztek a magyar osztrak hataron.Persze a foradalom utan megint visza epitetek.
  Egy amerikai katona tiszt azt mond amit akar es akor ugy jar mint Gen Patton,GenMacArthur,meg meg sok sok masok tisztek akiket gyorsan nyugdijba kuldenek.Ez ugy van minden hadseregbe az egesz vilagon.”
 • 19. elemér 2010. október 23. 01:40
  „16. h.sz. szabo1936
  A Magyar Köztársaság területén összefügg? aknamez? az ország nyugati határánál 1965 és 1970 között felszedett aknazár óta nincsen.
  http://bocs.hu/lbc/lm-csap.htm

  Egy amerikai katona tiszt azt mond amit akar. McChrystal tábornok jó példa. Azt mondta hogy Obama a fönöke tökhülye, és erre nyugdijazták.”
 • 18. Mankapunka 2010. október 23. 00:15
  „Mennyire unalmas ez az okt. 23. Elég lenne 5 évente is megünnepelni.”
 • 17. nagyfulesbagoly 2010. október 22. 23:33
  „szocdem
  úgyérzem te csak dumálsz,a fejed tele ideologiákkkal
  idézek töled"a férfi nem türheti a rabszolgasorsot stb
  lehet te megpróbálod nem türni,mégis az vagy.
  egy rabszolga,nem több sem kevesebb.
  ha nem az lennél akkor az urak kózt mulatnál most.
  ehelyett itt irogatsz,
  ne vedd bántásnak de fel kéne ébredni barátom
  én legalább nem vagyok olyan nagyon rabszolga mint te,mégha az is vagyok
  az én fejem nincs tele ideologiákkal”
 • 16. szabo1936 2010. október 22. 23:07
  „1956 nyaran az osztrak hataron befejeztek a muszaki zar eltavolitasat!Minden konyu aknat es a szogesdrototot is eltavolitotak.1956 december 1 ig tob mint 150.000 ezer magyar alompolgar erkezet Ausztriaban.Nem az amerikai hadsereg uzente,hogy jonek segiteni hanem a szabad europa radio magyar adasa.Ha egy amerikai katona tiszt azt uzente volna ,hogy jonek segiteni akor azt a tisztet hadbirosag ele alitotak volna.”
 • 15. szocdem 2010. október 22. 21:35
  „13. hozzászólás zag 2010.10.22. 19:47

  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kádárék sok tisztet végeztettek ki dezertálásért.... Ahhoz elég volt annyi, hogy levették a csillagot, vagy az egyenruhát...

  Viszont azt kevesen tudják, hogy a forradalom - pontosabban a Marosán korszak előtt- a szocdempártnak 650 000 tagja volt! Még jó, hogy levettette az átlagemberekből álló tömeg a csillagot, hiszen az a kommunizmust, a nép becsapását, és kifosztását testesítette meg... és a szocdem eszmeiség - 48 -tól eltelt rövid időben- ott volt az emberekben! Azért!

  1956 októberének forradalma ezért a baloldali munkások, értelmiségiek felkelése volt a kommunisták ellen! Ezért ma is röhögök, amikor egy jobboldali megkérdi az emlékünnepen: "mit üzen 1956?" Hát nekik semmit, nekünk szocdemeknek meg azt, hogy a férfi nem türheti a rabszolgasorsot, az alattvalói létet...
  Kár hogy eddig kevesen okultak ebből.”
 • 14. elemér 2010. október 22. 20:06
  „Halgattuk a rádiót és biztató kijelentéseket kaptunk USA katonaságtol. Ilyesmiket mint például egy magyar származásu örnagy vagy tábornok a légierötöl ezt üzeni hogy. Készenlétben állnak a különleges alakulatok ezt üzenik, stb. Mi vártunk rájuk meleg teával, de sehol nemvoltak. Rosszul voltunk informálva, mert egyedül amit az elnök mond az számitt. Különöseb akadályok nemvoltak. Nem akarásnak nyögés a helye. A mai napig szégyenlik ezt és félremagyarázzák. Mennyire volt reális a forradalom sikere ? Nagyon reális volt az egyezmény szerint, mert a ruszkinak a jövö évre ki kellet volna menni. Bekakált Krushchev hogy ez mihez vezethet. Ike megnyugtatta, hogy nem kell gazulni. Kruschev már elötte is bekakált, mikor megtudta hogy Sztalin orvtámadásra készül az USA ellen. Ezért keverte be neki a patkánymérget a kajába. A világtörténelemben forradalom volt. Ellenforradalmat csak a komcsik kotyvasztottak belölle. Sokáig hazudoztak Mo.-n és hazudoznak amig élnek. Volt egy idö mikor az a hir járta hogy nyitva a határ. Mikor a ruszkik bejöttek az elsö volt hogy ellenörizték a határsávat. Szóval ez attol függ, ki mikor indult el. Aknát és a szögesdrótot nem szedték fel elöttünk az biztos.”
 • 13. zag 2010. október 22. 19:47
  „Olyantól tudom,aki ott volt katona,hogy az volt a "kérése" a tüntetőknek,hogy avörös csillagokat vegyék le a sapkáról.Mivel néhány tiszt nem akart vérontást,meg is tették,parancsot adtak erre.Később,azt hiszem ezt atisztet is kivégezték.Gondolom az igazsághoz ez is hozzátartozik.”
 • 12. szocdem 2010. október 22. 17:17
  „Egyébként a történészi előadás helyes, pontosan vázolja fel Szigetiék tevékenységét.

  A hibát ott követi el, amikor a dunántúli nemzeti tanácsot minősíti - nem kevés lokálpatriotizmussal. A valóság az, hogy a nemzeti tanács egy erős polgári kör volt csupán - némi szakszervezeti beütéssel, hiszen a vezére a "munka felvételéről" rendelkezett- ami viszonylagos politikai és földrajzi elszigeteltségben működött.

  Jellemző, hogy Kádárék Szigetit tekintették az emberüknek, Őt zavarták foylton mindenféle kínjaikkal - hiszen itt nekik nem volt semmilyen káderbázisuk - mivel ez a város akkoriban szocdem fellegvár volt!
  Azt sosem tudjuk meg hogy mi volt a céljuk vele- hiszen végül öngyilkos lett. Sajnos. Amit csinált az minden esetre tiszteletre méltó, hiszen átlátta azt amit senki sem - és megtette azt amit csak kevesen mertek volna megtenni: egy feldühöött tömeg élére áll, hogy visszavezesse őket a mukapadhoz..”
 • 11. szabo1936 2010. október 22. 16:57
  „Elemer
  Nem Nato orszagot akartam irni Austria semleges orszag volt a csehek meg a Warsau pactbe tartoztak tehat nem volt egy direct avenue a segitsegre meg ha akartak is volna segiteni.”
 • 10. szocdem 2010. október 22. 16:56
  „7. elemér

  Nem tehették meg hogy nem ismerték el! UI Nagy Imre (etikai reformkommunista) volt a minelnök egy legitim kormányban. Egyes minisztereket kirugott a nép akaratából, de Ő volt a minelnök!!! És nem volt ÚJ kormány a szó igazui értelmében!

  Igaz baloldaliakat is kinevezett a kormányába - szocdemeket- de kisgazákat is. Gyakorlatilag bekövetkezett az európai modell - némi kommunista túlsullyal, amivel alapvetően nincs baj hiszen az etikai komcsik nem rablógyilkosok, hanem művelt nagytudású emberek.. (akik idealisták lettek, és nem tudtak belőlle kigyógyulni)

  Egyébként nem csak amerika, de a szocinterni is cserbenhagyta MO.-t! Egyszerüen azért, mert senki nem értette hogy egy olyan kis nép mint a mienk hogy mer szembeszállni az oroszokkal. (Nem ismerték a 1849-ben Nagy Sándor József serege által az orosz cári erők ellen vívott debreceni csata történetét, azért!)

  egy biztos. november 4.-én a kormány legitim módon bírtokolta a közhatalmat. Kádárék ezt tankokkal vették el tőlük, mint a terroristák. Ezért simán puccsisták voltak, hiába csináltak utánna egy konszolidált MSZMP-t a vér akkor is az Ő kezükhöz, meg az utódaik nevéhez tapad!!!

  Szal senki nem sztárolja ámérikát itt mert az nagy ívben tesz ránk. Csak akkorák vagyunk mint egy nagyobb városa!!!! Jelentéktelenek!”
 • 9. szabo1936 2010. október 22. 16:51
  „Elemer
  En 1956 ban Nurnbergbe voltam amikor a magyar foradalom kitort a US Army Nyugat Nemet orszagba 100% alerten volt.Meg ha akartak volna akor sem tudtak volna segiteni mivel Magyarorszag es Nemetorszag kozot Nato orszagok voltak Austria es a Cheslovakia.Amugy is a Magyar nemzet sorsa a Yaltai konferencian dolt el.Persze az oroszokat az is segitete,hogy az Angolok,Franciak es Israel megtamadta Egyiptomot mivel Nasser alamositota a Suez canalt.En es tob magyar tarsaim is ilegalisan elmentunk Nemet orszagbol egesz Hegyeshalomig de mi mire odaertunk akor mar ozonlotek az emberek Magyarorszagbol Austria fele minden fele elenorzes nelkul.Mikor mi azt meglatuk,hogy mi van mi is szepen visza mentunk Nemetorszagban(ilegalisan)Na igen akor az osztrakok es a voros kereszt meleg teaval es szenvicsekel vartak a menekulteket.Amikor en atszoktaem Auistriaban minket 2 hetre bezartak az idegen bortonbe mert a hataron atszoktunk,”
 • 8. elemér 2010. október 22. 16:31
  „Elismerték e az uj kormányt ? Ha az USA elismeri, akkor elvan ismerve. Más ott valójában nem osztott vagy szorzott. Krushchev is megkérdezte mit szól az USA a dolgokhoz. Más ott valójában nem osztott vagy szorzott. ENSZ az USA nélkül, csak sóhivatal fontos dolgokban. Ezt azoknak irom akik ilyesmire kiváncsiak. Aki nem kiváncsi az ne itt lödörögjön.”
 • 7. elemér 2010. október 22. 16:09
  „Azt hogy elismerték vagy nem az uj kormányt arra nincs utalás. Csupán arrol van szó, hogy miért engedték a ruszkinak hogy visszamehet. Megkellet öket nyugtatni hogy nem lessz ellenük támadás. Szuezt megszállták a franciák és angolok. Attol tartottak hogy ha nincs nekik egy semleges zóna, akkor majd ök következnek. Nem érezték magukat biztonságban egy olyan szomszéd országgal, ahol nem komcsik lesznek uralmon. Akkor már volt atomfegyverük. Amerika pedig nem kockáztatott. Az éhes ruszki az veszélyes és etetni kell öket. Most se tetszik nekik hogy a sarokba lettek állitva. Kövér ruszki és kinai kevésbé veszélyes.”
 • 6. Mankapunka 2010. október 22. 15:44
  „Én is küldök majd be olyan ünnepi képeket,ahol tilosban parkoló autók vannak,mert siettek az ünnepségre.

  Juj de jó,hogy jön egy ünnep,legalább lehet unatkozni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. annobon 2010. október 22. 13:55
  „Kicsit off: Most nézem a képet, hát a börtönre is ráférne már egy kis renoválás!”
 • 4. annobon 2010. október 22. 13:52
  „" November 1-jén [Nagy Imre] kormánya bejelentette a Varsói Szerződésből való kilépést, és semlegesnek nyilvánította az országot, egyben az ENSZ-hez fordult segítségért. " Itt az a kérdés, hogy elismerték-e az ENSZ-ben a magyar kormányt! Ha nem, akkor tökmindegy, hogy mit kért Nagy Imre. Ha viszont igen, akkor az ENSZ bizony cserbenhagyta az országot, kábé úgy, mint Anglia és Franciaország 1938-ban Csehszlovákiát.”
 • 3. elemér 2010. október 22. 11:25
  „A hidegháboru az a komcsi terjeszkedés megakadályozása és nem a hatalom megdöntése volt. Felszabaditás csak messze volt a kivánatos listán. Ezekután Ike-nak nem sokat kellet törni a fejét. Neki ez csak a komcsi rendszer kiábrándulását jelezte. Aztán rájöttek, hogy az USA prestizse is vesztett. Ezekután nem hitt senki a felszabaditásban. Saját véleményem, hogy az USA rengeteg anyagi és vér áldozatott tett a komcsik ellen feleslegessen. Mi nem láttunk semilyen kecsegtetöt a bukott kontinensen. Ezért választottuk az USA-t.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Da Vinci álmai életre kelnek Győrben

Leonardo Da Vinci legmerészebb találmányai elevenednek meg a győri ETO Parkban megrendezett… Tovább olvasom