Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Nézze meg az ország legnagyobb jégtörő hajóját kívül-belül! - videó, fotók

Csütörtökön fél egykor Gönyűről Bajára indult az ország legnagyobb jégtörő hajója, a Széchenyi. A kisalfold.hu indulás előtt forgathatott a 420 tonnás hajón.

Az ország legnagyobb jégtörője, a Széchenyi hajó csütörtökön elindult a Győr-Gönyű kikötőből a zajló Dunán Budapesten keresztül haladva a bajai téli kikötőbe.

A kisalfold.hu munkatársai csütörtök reggel – amikor egyébként még nem volt teljesen biztos, hogy a Széchenyinek útnak kell indulnia Bajára – felléphettek a 420 tonnás monstrumra a gönyűi közforgalmú kikötőben, s a kapitány kalauzolásával megtekinthették a jégtörőt.


Videó: Cseh Róbert.


A két főgép óránként 380-400 liter gázolajat "megeszik"

A Széchenyit 1988-ban építették az Óbudai Hajógyárban; két kelet-német gyártmányú, egyenként 1000 lóerős főgép hajtja.

Fotó: Cseh Róbert

Összesen 45 ezer liter gázolaj tározható el tankjában. Igaz, meglehetősen "falánk jószágról" beszélünk: a két főgép óránként 380-400 liter gázolajat fogyaszt.

A 41 méter hosszú, 9,5 méter széles, modern radarral és navigációs rendszerrel ellátott Széchenyi nem csupán a 420 tonnás súlyával töri a jeget, hanem elől-hátul döngölő gép segíti a munkáját.

Így gyakorlatilag mozgásában folyamatosan nyolcas számra emlékeztető alakzatot ír le a billegő hajó a jeges vízen.

A Széchenyi 30 cm vastag síkjégben 3-4 km/h sebességgel képes haladni, akár napi 30 km-es szakaszon is tud törni.


Ide kattintva olvashatják el a folyók hazai jéghelyzetét, valamint a jeges árvíz elleni készültség aktuális állását.


Lassan egy hete éjjel-nappal a hajón van a legénység

A Széchenyi 10 fős legénysége az utóbbi napokban 9-10 órát tartózkodott a Dunán és a Mosoni-Dunán; az állandó veszélyhelyzet és riasztási készenlét miatt a legénység éjszakára sem hagyta el az egyébként tisztességes kabinokkal, fürdővel és konyhával felszerelt fedélzetet.

A jégtörést csak kísérőhajó "társaságában", nappal, jó látási viszonyok között végezheti a Széchenyi.

Ahhoz, hogy le tudjon vonulni a jég, s ne okozzon később torlaszokat - s ezáltal árvízveszélyt -, a hajó legénységének a Duna alacsony vízállásával is meg kell küzdenie a Bajáig tartó úton."Jég biztonságos levezetését ilyen alacsony vízállások mellett csak ezekkel a hajókkal lehet végrehajtani"

"A Széchenyi jégtörő a zajló Dunán – Esztergomot a csütörtök esti órákban elérve - lehajózik a bajai téli kikötőbe, ahol csatlakozik a többi jégtörőhajóhoz, hogy szükség esetén az erősödő jégzajlás miatt azonnal megkezdhessék a kialakuló káros jégtorlódások, torlaszok elbontását.

Útja közben már megmozgatja és darabolja az összeálló, zajló jégtáblákat, ezzel is segítve a jég könnyebb levezetését.

A hazai Duna szakaszon kialakult jéghelyzet mellett a Széchenyi és a többi jégtörő hajó azonnali mozgósítását és üzemanyaggal való teljes feltöltését az is indokolta, hogy a Duna Pozsonynál a hét közepén teljes szélességben befagyott, hasonlóan az osztrák folyószakaszhoz.

Így az onnan érkező jég biztonságos levezetését ilyen alacsony vízállások mellett csak ezekkel a hajókkal lehet végrehajtani.

A Duna délen Magyarországot a szerb-horvát közös határszakaszon hagyja el, ahol a jég kártétel nélküli levezetését a nemzetközi egyezményeknek megfelelően is biztosítani kell.

A Vízügyi Szolgálat felkészült az egyre erősödő jéghelyzet kezelésére, az OMIT irányításával pedig az ilyenkor megszokott operatív intézkedések végrehajtására és a szükség szerinti jégrombolási beavatkozások elvégzésére" - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, Molnár Béla.


Fotó: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

 • 18. romero00001 2012. február 10. 18:53
  „Helló imádom a hajókat jómagam is vízen vagyok márciustól-novemberig és én is voltam "kiskapitány" egy hajó vezetése összetettebb feladat de nagyon szép munka!:-) Sajnos a mi Dunánkon nem nagyon van Magyar hajó pedig lenne rá igény értem ez alatt sétahajó de vajon miért nincs? Tudom miről beszélek mivel szeretett folyóm mellett lakom. Még valami ez a Széchenyi egy igazi csoda:-)!!”
 • 17. pappe 2012. február 10. 14:49
  „16-hoz: Ha figyelmesen olvastad volna a 14-es hozzászólásomat, ott pontosan ezt is írtam, idézek belőle (a saját engedélyemmel :-) - "képes több évtizedig is szolgálni, persze megfelelő felújításokkal."”
 • 16. bojtár 2012. február 10. 13:31
  „14. pappe 2012.02.10. 10:25
  előre láthatólag jövőre kivonják,de azt az apró tényt ne feledd,hogy a USS Enterprise több átépítésen felújításon is átesett és a legkorszerűbb technikai vívmányokkal látták el:)mennyivel jobb lenne ha lenne egy komplett flotta új hajókkal ugye pl.
  pedig lehetett volna ha nem ezek a rabló cionisták irányítják és lopják szét az országot”
 • 15. pappe 2012. február 10. 10:30
  „14-hez: (magamhoz :-) Vagy hogy hazai példát is felhozzak, gondoljunk a balatoni Helkára és Kelénre! Idézek egy netes lexikonból: "A Helka és a Kelén a Balaton legrégebbi, jelenleg is használatban lévő hajói. Mindkettő 1891-ben épült és többszöri átépítés ellenére megőrizték 19. század végi külsejüket."”
 • 14. pappe 2012. február 10. 10:25
  „11-hez: Egyébként a hajók élettartamát nem szabad az autókéhoz hasonlítani! Egy - egy hajó ("ha jól" megépítették) képes több évtizedig is szolgálni, persze megfelelő felújításokkal. Tudom, nem túl jó összehasonlítás, de például az amerikai haditengerészet (US NAVY) USS Enterprise nevű repülőgép-hordozója 1961 óta szolgálatban áll! Immár 51 éve. És még mindig az egyik legütőképesebb hadihajójuk.”
 • 13. bojtár 2012. február 10. 09:03
  „"12. polgar79 2012.02.10. 08:58"
  ezt írtam én is"ez van ezt kell szeretni" csak megy a médiahajhászás megint mert ez régi hajót próbálnak csodának feltüntetni csoda pedig az,hogy még megvan”
 • 12. polgar79 2012. február 10. 08:58
  „Gönyűn bármikor megnézhető persze ha itthon van.
  11. bojtár Örüljünk hogy ez még megmaradt hajónak és nem darabolták fel.Szakmabeli voltam, vagyok jómagam is, nagyon sok hasonló állapotban lévő hajót szedtünk, vertünk szét iskolai gyakorlat alatt, amikor becsődölt a MAHART.”
 • 11. bojtár 2012. február 10. 08:18
  „jó jó de ha ezt harangozzuk be a legnagyobb legkorszerűbb csúcsjégtörőnknek akkor imádkozzon mindenki,hogy nagyobb fagy ne legyen ez egy ezeréves masina,de még szerencsére működik.ez van ezt kell szeretni”
 • 10. Goldmund 2012. február 09. 21:08
  „Nagyon jó a cikk és remek képek készültek!
  Gratulálok a témaválasztáshoz!
  :-)

  Egyúttal csatlakozom pindlához: én is szívesen véginézném belépődíjért is nyáron, Gönyűn.”
 • 9. MotorosPista 2012. február 09. 18:35
  „No para, visszajön:))”
 • 8. háté 2012. február 09. 18:05
  „Akkor most, mi itt maradtunk jégtörő nélkül? -”
 • 7. pindla 2012. február 09. 17:47
  „Nagyon komoly kis masina. Idegenvezetést nem csinálnak valamikor? Mondjuk nyáron, amikor úgyis áll. Esküszöm fizetnék párszáz forintot egy körbevezetésért :)”
 • 6. mmppss 2012. február 09. 17:08
  „100x többet ér az ilyen cikk, mint a "nézzük meg, mennyibe kerül a lángos a Balatonon"!”
 • 5. Pedró 2012. február 09. 14:50
  „Ezt a masinát én is szívesen szeműgyre venném közelebbről...
  Azért a képeket elnézve létszik a gépen a 24 év! Biztos megélt már szebb napokat is... :(”
 • 4. poltergeist84 2012. február 09. 14:46
  „Én dolgoztam is ilyenen. Nem kicsi.... :) Mire beindul a motor, az legalább 1 óra... :D”
 • 3. PillancsaVakumba 2012. február 09. 14:45
  „Tetszik a cikk, és a fotók is jók! A rosszul parkoló autók bemutatása helyett, kérünk még ilyent!”
 • 2. pappe 2012. február 09. 14:16
  „Nagyon jó a cikk és akit érdekel a hajózás (meg általában a technika), mint engem is, annak tényleg kuriózum. Egy negatívum azért van számomra: a rengeteg - és majdnem egyforma - képet a gépházról kiegészíthették volna a személyzeti részről készült fotókkal, konyha, fürdő, kajütök, stb...”
 • 1. Jannus 2012. február 09. 14:14
  „Komolyak a fotók hú de megnézném élőben is. Műszaki ember lévén szívesen kérdezgettem volna. Még sosem láttam ilyet élőben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozódik a jeges helyzet: a Duna teljes befagyása több szakaszon várható

Az érkező víz erős túlhűlése és az apadás következtében a kisebb víztömeg miatt több szakaszon… Tovább olvasom