Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nézze meg a Széchenyi egyetem 1,3 milliárdos új laborjait! - fotók

A győri egyetem Új-Tudástér épületében 1,3 milliárd forintos kutatás-fejlesztési eszközök, laborok átadását tartották csütörtökön.


A győri egyetemen uniós ás állami források támogatásával 1,3 milliárd forintos kutatás-fejlesztési eszközbeszerzési és laborfejlesztési program valósult meg az Új-Tudástér épületében.

A program célja az volt, hogy a Széchenyi-egyetem magas szinten ki tudja szolgálni a régióban működő, elsősorban a járműipar és közlekedési rendszerek területén dolgozó kis- és középvállalkozók igényeit úgy, hogy a csúcstechnológia mellett a mérési eredmények nemzetközi akkreditációját is lehetővé teszi.

Emellett természetesen az is alapkövetelmény, hogy a hallgatók gyakorlatorientált képzését továbbra is magas szinten, a legmodernebb eszközök igénybevételével tudja biztosítani a győri egyetem.

Tán nagyon nem kell hangsúlyozni, hogy a mai világban mennyire fontos a cégek számára, ha olyan ifjú munkatársat alkalmaznak, aki azonnal alkalmazható tudás birtokában van a gyakorlat terén is.

A győri egyetemen megvalósított eszközbeszerzési és laborfejlesztési program elsősorban az alábbi szakterületeket érinti: utak, közlekedési rendszerek, járművek, járműhajtások, gyártástechnológia, és gyártásautomatizálás.


Nézze meg a Széchenyi egyetem 1,3 milliárdos új laborjait! - Fotók: Marcali Gábor.

Íme, néhány példa az új berendezések sorából a teljesség igénye nélkül: nagy teljesítményű CT-röntgen készülék, amellyel teljes motorblokkok roncsolásmentesen átvilágíthatóak.

Ezen kívül lézeres szinterező, amely kisebb tárgyak 3D modelljét készíti el fémporból; hideg tesztelésre alkalmas fékpad, két szuperszámítógép, szimulációs ipari robotok - s a sort még hosszan folytathatnánk, de a lényeg: rengeteg modern és legfőképpen nélkülözhetetlenül fontos eszközzel bővült a Széchenyi-egyetem eszközparkja.

"A gazdasági válság új kihívások elé állította az ipari szereplőket, ennek köszönhetően a gépipar, a járműipar jelentős változáson megy keresztül napjainkban" - mondta Dr. Kardos Károly rektorhelyettes.

"Nemcsak új energiaforrások és új hajtási módok fognak hamarosan elterjedni, hanem a gyártórendszerek is rugalmassá válnak.

Ehhez az új helyzethez, az új kihívásokhoz az egyetemeknek is alkalmazkodniuk kell  mind az oktatás, mind a gazdasági élet szereplőivel folytatott együttműködés során" - folytatta Dr. Kardos Károly.

"A digitális gyárak, a robotizált gyártórendszerek hatékony üzemeltetéséhez olyan felkészült szakemberekre van szükség, akik már az egyetemi évek alatt megismerkednek a legújabb technikával, s megtanulják kezelni, vezérelni a robotokat" - zárta szavait a győri egyetem rektorhelyettese. 

Olvasóink írták

  • 2. omm 2011. május 27. 09:47
    „Remélem vannak/lesznek olyan szakoktatók aki megfelelő mélységben értenek is a fenti eszközökhöz, és nem csak látványpékség szintű 2*45 perces laborgyakorlaton veszik elő a fenti eszközöket -a hallgatók számára.”
  • 1. farkasbalintm 2011. május 26. 15:34
    „"...a hallgatók gyakorlatorientált képzését..." - ez így szép is volna, ha nem csak egy-két szakra lenne igaz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíj Melinda is fellép Győri Vásáron: 130 kiállító, borok utcája

Június 2-6 között rendezik a Győri Általános Vásárt, amely visszatér korábbi helyszínére, a Kiskút… Tovább olvasom