Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Nézze meg a gönyűi erőművet kívülről-belülről! - fotók, videó

Portálunk annak járt utána, hogy a gönyűi erőmű milyen környezetvédelmi szabványoknak felel meg, illetve az E.ON mit tesz Gönyű zöldértékeinek megóvásáért.

Mint arról portálunk beszámolt, hétfőn ünnepélyes keretek között átadták az E.ON új, kombinált ciklusú erőművét Gönyűn, Schmitt Pál köztársasági elnök, Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár, Bernhard Fischer, az E.ON Generation vezérigazgatója, Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke, valamint Major Gábor, Gönyű polgármestere közreműködésével.

"A Győr közelében megvalósuló, bruttó 433 MW teljesítményű gázerőmű a legmodernebb, legmagasabb hatásfokú létesítmény Magyarországon. Világszínvonalú technológiája révén több mint 600 ezer háztartás energiaellátását biztosítja megbízható módon.

A Gönyűn termelt áram a magyar átviteli hálózatba kerül betáplálásra, így az a teljes magyar villamos hálózat számára elérhető. Az itt termelt áram elegendő a dinamikusan fejlődő Győr és térségének egész éves energiaellátására" - közölte portálunk érdeklődésére Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs munkatársa.Videó: Cseh Róbert.


"Csekély mennyiségű hűtővízre van szüksége az erőműnek"

Arra a kérdésünkre, hogy a környezetvédelmi szabályoknak milyen módon sikerült megfelelni az erőmű építése során, illetve az E.ON milyen környezettudatos lépéseket tervez Gönyű térségében a jövőben, Egyházi Nikoletta úgy válaszolt: "az erőmű építéséhez szükséges minden engedélyt és hatósági jóváhagyást megkaptunk.

Reményeink szerint a létesítmény megépülése és működése jelentős előnyökkel jár majd a térség lakosai számára".


Galéria kép


"Az erőmű csúcstechnológiája gondoskodik arról, hogy a szén-dioxid kibocsátás szintje a legszigorúbb hatóságilag megállapított érték alatt maradjon.

Csekély mennyiségű hűtővízre van szüksége az erőműnek, ezért ennek a hatása elhanyagolható a Dunára nézve.

Ezen felül madárszámlálási kampányt indítottunk, és tanulmányt készíttettünk az erőmű levegőre, vízre, illetve az élővilágra kifejtett lehetséges hatásairól.

Az erőmű működése során három monitoring rendszer méri és felügyeli a kémény kibocsátást, illetve három szlovák és három magyar - köztük Gönyű - község levegőjében található szennyező anyagok mértékét" - tette hozzá Egyházi Nikoletta.


A gönyűi erőmű

400 millió eurós beruházás


Az E.ON mintegy 400 millió eurós beruházásának alapozási munkálatai 2009 januárjában kezdődtek meg, míg a gázerőmű ez év májusában indította el kereskedelmi működését.

A rendkívül magas, több mint 59 százalékos nettó hatásfokú, kombinált ciklusú gáz- és gőzturbinás berendezéssel a gönyűi erőmű egyben hazánk uniós környezetvédelmi vállalásait és szén-dioxid kibocsátási céljait is támogatja.Bencsik János: hiányt pótol a gönyűi erőmű 

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár elmondta: "a Gönyűn megépült erőmű legfontosabb érdemei közé tartozik, hogy világszínvonalú, környezetkímélő technológiát honosít meg Magyarországon. Legnagyobb hatásfokú csúcserőműként hiányt pótol a rendszerszintű szolgáltatások terén".


Olvasóink írták

 • 16. bojtár 2011. június 29. 19:36
  „nem is értem miért nem moderálnak”
 • 15. bojtár 2011. június 29. 12:38
  „na lássuk ,hogy is kormányoz a fityesz:
  http://www.youtube.com/watch?v=CRxqoL8FRWo&feature=player_embedded#at=96”
 • 14. bojtár 2011. június 29. 12:34
  „13. pancser 2011.06.29. 09:20
  nem a szlovákok okasabbak hanem a fityesz meg az mszp beteg politkája hülye”
 • 13. pancser 2011. június 29. 09:20
  „12! Látod bojtár, a szlovákok okosabbak nálunk, ők csak nyernek, országot Dunát, vízi energiát! Az ökoszisztémának ha valami árt az a széndioxid!”
 • 12. bojtár 2011. június 29. 08:00
  „Pancser ezt megint csak neked mert olyan okos vagy:
  A vízerőmű (duzzasztómű) olyan erőmű, mely a vízienergiát hasznosítja. A vízienergia megújuló energia, nem szennyezi a környezetet és nem termel sem szén-dioxidot, sem más, üvegházhatást kiváltó gázt. A világ vízerőműveinek összteljesítménye mintegy 715 000 MW, a Föld elektromos összteljesítményének 19%-a (2003-ban 16%-a), a megújuló energiahasznosításnak 2005-ben a 63%-a.[1]
  Bár a nagy vízerőművek dolgozzák fel a legtöbb vízienergiát, a kis vízerőművek (5 MW teljesítményig) jelentősége is nagy, ezek különösen népszerűek Kínában, ahol a világ kis vízerőmű kapacitásának több mint 50%-a üzemel.[1]
  A vízienergiát leggyakrabban egy gáttal elrekesztett folyó vagy patak vizének felhasználásával vízturbinák és elektromos generátorok nyerik ki és villamosenergia formájában szállítják el. Ebben az esetben a hasznosított energia mennyisége az átömlő víz mennyiségétől és a víz forrása és a víz kilépése helyének magasságkülönbségétől függ. Ezt a magasságkülönbséget esésnek nevezik. A potenciális energia egyenesen arányos az eséssel. A rendelkezésre álló esés jó kihasználása különleges csővezetékekkel és turbinakonstrukciókkal oldható meg.”
 • 11. Lókupec 2011. június 29. 07:28
  „A vízerőműnek is van károshatása: "duzzaszt", zsilipelni kell(halak), melegíti a vizet(egész ökoszisztéma). Kár nélkül semmi sincs”
 • 10. pancser 2011. június 28. 22:03
  „Ki nem sz...a le a hatásfokot, éppen olyan környezetszennyező mint a többi, nyomja a levegőbe a széndioxidot. a jobb hatásfok nyilván profitot eredményez a beruházónak, nem ez a baj! Figyeljétek meg a megtévesztő dumát, több sebből vérzik az ügy. Mi lesz, ha az ukránok megint szórakoznak, akkor majd elővesszük a gyertyákat? Ez az Eont izgatja a legkevésbé! A Dunát a leggonoszabb ellenség sem tudta volna visszatartani, a világ rajtunk röhögött.”
 • 9. zolikom 2011. június 28. 21:47
  „Azért a Rábán őseink nem véletlenül építették a vízi erőműveket. Annak nem jobb a hatásfoka? És nincs melléktermék?”
 • 8. ssolitude 2011. június 28. 17:16
  „Az 59%-os nettó hatásfok majd´ a duplája az eddigi legmagasabb hatásfokot elérő erőművek teljesítményének. Egyrészt ezért különleges, másrészt a technológia miatt (ami többek között ezt a magas hatásfokot is biztosítja).
  Ettől függetlenül elszomorító, hogy még mindig 41% veszteséggel égetünk el mindent, ami a kezünk ügyébe akad.”
 • 7. pancser 2011. június 28. 14:05
  „Na most önellátóak leszünk áramból hacsak valaki el nem zárja a gázcsapot. Nekem mondhat mindenki amit akar, ez az erőmű oxigént fogyaszt széndioxidot bocsát ki. Mi ebben a korszerű?”
 • 6. Dwatson 2011. június 28. 13:50
  „"szén-dioxid kibocsátási céljait is támogatja."
  Mióta cél a széndioxid kibocsátás?
  Az erőművet hajtó gáz vízzé és széndioxiddá ég el,ami egyből reagál is egymással és szénsavgőz lép ki a kéményből.Ezt csak egyféle módon lehet csökkenteni,mégpedig úgy hogy kevés áramot termelünk vele.Néhány kilométerrel feljebb a Dunán a szlovákok erőművét a Duna hajtja,nem kerül a levegőbe a drága import földgáz égésterméke!”
 • 5. bojtár 2011. június 28. 13:26
  „Gondolom az alvállakozóknak a több milliós tartozást is már rendezték.”
 • 4. LendvaiLajos 2011. június 28. 10:05
  „Nagyon szép lett, biztosan hasznos is, az építésén részt vettem-- DE akkor lenne az örömöm határtalan, ha a kivitelező kifizetné a munkám ellenértékét,- 9 hónap után! (több millió Ft)”
 • 3. Lókupec 2011. június 28. 09:59
  „na emberek. ez nem állandó üzemű erőmű. a fogyasztás ingadozások kiegyenlítésére készült gyorsindítású erőmű. mivel a nagy fogyasztás ingadozások nem tesznek jót a hálózatnak”
 • 2. creat 2011. június 28. 09:44
  „Ne bízz abban, hogy ettől olcsóbb lesz
  abból az olcsó orosz gázból dolgoznak”
 • 1. federik 2011. június 28. 09:04
  „Igazán akkor tudnék örülni,ha csökkenne a villamos energia ára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máig hat Szent László öröksége

"Szent László öröksége utat mutat a ma élő magyaroknak is. Ráirányítja figyelmünket, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt társadalmunk megújulásáért" - mondta Somogyi Tivadar alpolgármester Győrben. Tovább olvasom