Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Névtelen bejelentések: Több mint 12-szeresére nőtt a számuk

Győr-Moson-Sopron - Nagy összegű tagi kölcsön nyújtása miatt indult a legtöbb vagyonosodási vizsgálat tavaly, de az adóbevallás ellentmondásai is gyakran vezettek a revizorok fellépéséhez. Idén az autókereskedők és az állatorvosok is számíthatnak ellenőrzésre.
Összesítette az APEH regionális igazgatósága, milyen indokok alapján indítottak vagyonosodási vizsgálatot az elmúlt évben. A listát a nagy összegű tagi kölcsön nyújtása és a jelentős tőkebetét feltüntetése vezeti, az ellenőrzések több mint ötöde ebből indult ki.

A dobogóra az adóbevallás beadásának elmulasztása, illetve a bevallás és az adóhatóság adatai közti feltűnő ellentmondás is felkerült – ilyen például, ha a bevallott jövedelem és a számlaforgalom között nagy a különbség –, a vizsgált adózók több mint tizedénél pedig egyszerre több ok is motiválta a revizorokat.

Érdekes, hogy a közérdekű bejelentések – többnyire névtelen telefonok – csak a nyolcadik helyen szerepelnek a listán, pedig a feljelentgetősdi a reneszánszát éli. A leggyakrabban bejelentetlen alkalmazottak, fiktív számlák és „érthetetlen" vagyongyarapodás miatt csörren meg a telefon, egyre gyakrabban. Egy év alatt több mint tizenkétszeresére nőtt a számuk; míg 2006-ban mindössze 80, tavaly 1004 bejelentés érkezett a régióban, 63 százalékuk névtelenül. És többnyire alapos okkal, hiszen – a minden esetben elvégzett adminisztratív ellenőrzés után – kétharmaduk nyomán adóellenőrzés is indult...

Tavaly a bútorgyártók voltak az egyik kiemelt célpont, többek között azért, mert sok minőségi kifogás esetén a vásárlók, mivel nem kaptak számlát, nem tudták érvényesíteni a garanciát. Kiemelten ellenőrizték az ingatlanügynököket is – sokuk megegyezett az eladóval a számla „elhagyásáról" –, valamint a szépségiparban dolgozókat. Idén az állatorvosok, az autókereskedők, valamint a számítás- és mobiltechnikában tevékenykedők vannak soron.

Náluk az elvárható nyereségkulcsot is meghatározták, az autókereskedőknél például 6, az állatorvosoknál 10, az úgynevezett információtechnológiai szolgáltatásoknál ez 16 százalék.

A fentiek persze nem jelentik azt, hogy nem számíthat bárki ellenőrzésre, a pletykák szerint a (nyelv)tanárok is célkeresztben vannak. Hozzájuk akár egy óraadásról vagy korrepetálásról szóló újsághirdetés alapján is eljuthatnak az ellenőrök, akik nemritkán tudásszomjtól fűtött diáknak álcázva jelentkeznek be órára.

Megyénkben 2006-ban 12 ezer vizsgálatból 5,4 milliárd adókülönbözet folyt be a kasszába, tavaly ennél kevesebb, 11 ezer adóellenőrzés
100 millióval többet hozott.

Olvasóink írták

 • 9. voltapekos 2008. augusztus 25. 11:58
  „Örülök, hogy jó pár éve otthagytam a céget. Ma már szégyellnék ott dolgozni. De ez sokkal inkább a politika szégyene, ami teret ad, sőt biztat a feljelentésre. A kormány a feljelentő aljanépséggel cseszegeti azt, aki próbál megélni, munkából. Na persze, kell a pénz annak, aki nem munkából él. Őket nem cseszegetik persze.”
 • 8. Fafnír 2008. augusztus 04. 21:17
  „Tiszta ´50-es évek, már csak gömbfejű Rákosi elvtárs hiányzik. :-D”
 • 7. Fogdmegek 2008. március 15. 13:57
  „APEH Ávósok! Figyelem! Hány ügyvédet, fogorvost, nőgyógyászt,könyvelőt vagy adótanácsadót esetleg egyetemi intercity professzort MULTIT és POLITIKUST fogtatok meg?
  Pribék fogdmegek a tolvaj politikusok játékszerei! De üt az igazság órája nektek is!”
 • 6. nagy gabesz 2008. március 13. 18:25
  „gratula.magyarok.ha a feljelentönek is annyi lenne mint akit feljelent akkor behuzná fülét farkát.vagy magára hivná az APEH-ot??????ez semmi másrol nem szol csak irigységröl amit kiasznál állam.tálcán kinálják nekik a nagy falatot.ez magyarország...mindenki azt lesi mi van a másiknak,neki meg miért nincs”
 • 5. Cseter János 2008. március 13. 12:35
  „Ma már az APEH-talt használják pénzbezsebelő csicskásnak, miután kirugják az igazsság és a törvényes eljárást követelőket a felsőbb bírói szintekről! Az APEH-től viszont megvonták a mérlegelési jogot a valós és a valótlan állitások miatti pénzbezsebeléseknél. Erre is jók a "Törvényeket gyártó" képviselőink alantassabbjai? Vagy nemj is tudják mit cselekesznek? Őket nem is lehet ellenőrizni! Igaz ma a felelőtlenség a divat! Igy könnyü a képviselet!”
 • 4. pan.cser 2008. március 13. 11:06
  „Nekem is lenne ötletem kedves APEH! A határszéli városok fogorvosaitól kijövő páciensektől kell kérni a számlát a rendelő előtt. Nagy fogásokat lehet csinálni! Elnézést a tisztességesektől!”
 • 3. joco1 2008. március 13. 10:11
  „Turabakancs . igazad van, lányomnál is indult V.vizsgálat mert valaki a 9,8 millios garzont 98 millios vásárlásnak "jelentette" be/fel.”
 • 2. Túrabakancs 2008. március 13. 09:49
  „Jogszabályban tiltanám be a névtelen bejelentők által
  indított vagyonosodási vizsgálatokat! A magyar rossz-
  indulat híres a világban, sok embernek okozhatnak fe-
  leslegesen kellemetlen hónapokat! Egyébként szerintem
  bárkinél tarthat ellenőrzést a hivatal, büntetést min-
  denhol ki lehet szabni, csak "akarni" kell...Ez az APEH!!!”
 • 1. Lomex 2008. március 13. 08:01
  „Magyar virtus. Gratulálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar árut a magyar piacra – de hogyan?

Győr - Megtalálni a pályázati pénzforrásokat: létkérdés a kis-, közép- és agrárvállalkozások… Tovább olvasom