Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Netező ovisok és bölcsisek: az a fontos, hogy ne vigyék túlzásba

Minden második óvodás és negyedik bölcsődés számítógépezik otthon – derült ki egy felmérésből. A számadatok első hallásra meglepőek, de ma már természetes, hogy a kicsik korán ismerkednek a netezéssel. Az a fontos, hogy ne vigyék túlzásba.

A gyermekek médiafogyasztási szokásairól készített kutatást az Imami honlapcsoport, amiben 2243 szülő vett részt, olyanok, akik bölcsődés, óvodás és alsó tagozatos gyermekeket nevelnek.

Válaszaikból kiderült, hogy a bölcsődések negyede, az óvodások fele használ számítógépet otthon, és a bölcsődések háromnegyede, az ovisok 92 százaléka néz tévét.

A szülők több mint hetven százaléka időnként büntetésből nem engedi gyermekeit a monitorok elé, míg az olvasás tiltásával, a felolvasás megvonásával mindössze kilenc százalékuk él.

Az elismerést tekintve fordított a helyzet: a gyermekek 27 százalékát jutalmazzák azzal, hogy tévét nézhetnek, 35 százalékuk érdemelheti ki a számítógépezést és a gyermekek háromnegyedénél előfordult már, hogy könyvet kapott jutalmul.

Ez is jelzi, hogy a szülők tisztában vannak a mese, az olvasás fontosságával. A bölcsődések és az óvodások családjainak 97 százalékánál mesélnek otthon a picinek.

Az óvodáskorú Nagy Ármint érdekli a számítógép, de nem ülhet túl sokat előtte, szülei figyelnek arra is, mit néz, mit hallgat rajta. Fotó: Bertleff
Az óvodáskorú Nagy Ármint érdekli a számítógép, de nem ülhet túl sokat előtte, szülei figyelnek arra is, mit néz, mit hallgat rajta. Fotó: Bertleff

– A fiatal szülők gyakran használnak számítógépet, természetes, hogy azt megmutatják egészen pici gyermekeiknek is, akiknek vonzó, hogy a gép hangot ad ki, gombnyomásra más képet mutat.

S a felnőttek általában megerősítik abban őket dicséreteikkel, hogy érdemes ezzel a géppel foglalkozniuk – mondta el Benczéné Tímár Irén pszichológus, aki nem javasolja, hogy ezt az ismerkedést a kicsiknél túlzásba vigyék. Kisiskoláskor előtt a számítógép-használat elsajátításának szerinte nincs akkora jelentősége, mint sokan gondolják.

"Az a fontos, hogy az érzékeléssel kapcsolatos tapasztalatszerzést ne váltsa ki teljesen. A gyermek tapintsa meg maga, milyen például az érdesség, játsszanak vele a szülei társasjátékokat, olvassanak neki, az fejleszti a köztük kialakult kapcsolatot és a kicsi képzelőerejét" – fogalmazott a szakember, és arról is beszélt, hogy a számítógépes játékok jobban fárasztják az idegrendszert.

Azokból túl gyorsan és készen kap vizuális élményeket a gyermek, amik nem tanítják meg arra, hogyan dolgozzon meg a sikerért, hogyan viselje el a kudarcot, pedig ez nagyon fontos ahhoz, hogy később az iskolában boldoguljon.

A győri Nagy Istvánné Ildikó többnyire addig engedi óvodás kisfiát netezni, ameddig második osztályos nővérével tanul. A hatéves Ármint érdekli a számítógép, külön mappát hozott létre neki azon anyukája, így mesét néz, zenét hallgat, de nem tud hozzáférni nem neki való honlapokhoz. Nem is engedik, hogy túl sok időt töltsön a gép vagy a tévé előtt. "Abban a korban élünk, amikor muszáj megtanulni számítógépezni, de nálunk a közös játék, a mesélés is mindennapos" – állítja az édesanya.

Olvasóink írták

  • 1. halmai2 2012. szeptember 28. 09:29
    „Szerintem felső tagozat előtt teljesen felesleges megtanítani "gépezni". Akkor is főleg azért, hogy ne érezze úgy, hogy a társaihoz képest valamiben nagyon lemarad. Nyolcadik után már valóban lehet hasznára tanulásban, a világgal ismerkedésben, kommunikációban, de egészen addig feleslegesnek, vagy még inkább károsnak tartom. Igenis szeressen játszóterezni, mászókázni, biciklizni, sportolni, meséket hallgatni, beszélgetni (!).

    Mindezt erősen kocka apukaként mondom, két kislányt nevelve.

    Nálunk a nagyobbik tud gépelni LibreOffice-ban, CapsLock mellett (most tanul olvasni). A kicsi csak az ölembe ül néha "segíteni", szerencsére egyik sem érdeklődik túlságosan iránta. Mesét azt szoktak nézni rajta, heti 1-2 órát, de csak azért, hogy ne a tévéből kapják meg a sok reklámmal és nem odavaló tartalommal feldúsított szutykot. Azon kívül nincs se tévé, se dvd, csak mesekönyvek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adta át a pénzt a csalónak a taxis

Újból próbálkoznak a csalók, akik idős embereket hívnak fel telefonon, bajba jutott unokaként pénzt kérve tőlük. Tovább olvasom