Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Népszerű a tanyabusz a kistelepüléseken

Csaknem ezerszáz kérelmező – megyénkből 56 – kapott pozitív választ 2008. december elejéig támogatási kérelmére a tanyabuszprogram keretében.
– A támogatás közvetlen célja a gépjárművel nem rendelkező vidéki emberek helyzetének javítása, a közszolgáltatások és a szociális alapellátások könnyebb elérése volt – nyilatkozta Margittai Miklós, az MVH elnöke.

A tanyabuszprogramban fantáziát láttak az érintettek. A múlt év december elejéig 1086 kérelmező számára született kedvező döntés, s a megvalósítást 8,56 milliárd forintnyi támogatás segíti. A döntésről született határozatokat a hivatal már postázta.

Az igénylők általában 8 millió forint körüli összeget igényeltek a jármű beszerzéséhez, amelyhez a kiírás értelmében nem kellett önrészt biztosítaniuk. A támogatás, mint minden EU-s pályázat esetében, ezúttal is utófinanszírozású, a számlákat december 31-ig várták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH). Változás, hogy a projektgazdák idén már negyedévenként számolhatnak el: áprilisban, júliusban és októberben is.

A múlt év december elejéig egyébként mindössze két kifizetési kérelem érkezett az MVH-hoz. Ebből az elnök tájékoztatása szerint arra lehet következtetni, hogy még csak két busz beszerzése jutott el abba a szakaszba, amikor a kedvezményezettek lehívhatják a támogatást, azaz a jármű vételárát. Vélhetően másutt még a beszerzésekkel foglalatoskodnak, ezt számos tényező lassíthatja, például a közbeszerzési eljárás miatt elhúzódhat a folyamat.

Margittai Miklós
Margittai Miklós

Egy igénylőnek legfeljebb 40 ezer eurós – vagyis 10 millió forintos – támogatás adható, aki ennél többet szeretne költeni, annak ki kell egészítenie a rendelkezésére álló támogatás összegét.

A Dél-alföldi régióban – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben – 101 jármű beszerzéséhez kaptak támogatást, a Közép-Dunántúlon – Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében – 102 jármű állhat üzembe a támogatásoknak köszönhetően.

Megyénkből 56 település vásárolhat ily módon tanyabuszt: Árpás, Bakonypéterd, Barbacs, Bezi, Bodonhely, Bősárkány, Cirák, Csáfordjánosfa, Csapod, Csér, Darnózseli, Dénesfa, Écs, Egyházasfalu, Fehértó, Fenyőfő, Gönyű, Gyóró, Győrasszonyfa, Győrladamér, Halászi, Kisbabot, Kóny, Kópháza, Lázi, Maglóca, Magyarkeresztúr, Mérges, Mosonszolnok, Osli, Páli, Pér, Rábacsanak, Rábapatona, Rábasebes, Rábaszentandrás, Rábaszentmihály, Rábaszentmiklós, Rábcakapi, Ravazd, Románd, Sarród, Sokorópátka, Sopronnémeti, Szakony, Szany, Szil, Tarjánpuszta, Tárnokréti, Töltéstava, Und, Vadosfa, Vág, Vámosszabadi, Vásárosfalu, Zsira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyukák segítik az átkelést

Győrújbarát - A szülők demonstrációja óta sokkal többen lassítanak Győrújbaráton az óvoda előtti… Tovább olvasom