Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Népszavazás után: Mi lesz, ha visszatérnek a betegek?

Magyarország - A győri és a soproni kórháznak is meg kell oldania a várhatóan megemelkedő (az egy évvel ezelőtti szintre visszaálló) betegforgalmat. Körképünkből az derül ki, hogy a Petz-kórház jobb helyzetből indul, mint a soproni Erzsébet.
A népszavazás egyik – várható – hatása az lesz, hogy a vizitdíj eltörlése miatt a járóbeteg-ellátás forgalma visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre; vagyis 10–20 százalékkal megnő. De  a napidíj sem fogja majd már vissza a kórházakat, így a betegek ismét csak hétfőnként, s nem péntekenként mehetnek majd haza: a minisztérium ezt a helyzetet jósolja, s jelen állás szerint nem akarja maga fizetni az előbb vázolt helyzetből könnyen kiszámolható pluszköltségeket.

A kérdés csak az, hogy a kórházak mit tesznek, magyarán mire számíthat az a beteg, aki a megye két legnagyobb kórházába kell hogy menjen.

A járóbeteg-forgalom most sem csekély, de például Győrben maradt 120 millió forint, amit felhasználhatnak pluszban, ha kell. Fotó: Bertleff András

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban nagyjából kilencmillió forintot költöttek a vizitdíj-automatákra, ebből hármat lízingelnek, ezeket vissza szeretnék adni a tulajdonos cégnek; három viszont – nincs jobb szó rá – a kórház nyakán marad.

Dr. Varga Gábor főigazgató kérésünkre külön számvetést is készített, hogy az automatákban mennyi pénz jött össze, vagyis mennyi bevétele volt a kórháznak a vizit- és napidíjakból: „Vizitdíjból tavaly március 1-jétől december 31-ig 112 millió forint jött be, napidíjból pedig 38 millió. Ez összesen 150 millió forint, a betegforgalom csökkenése miatt azonban 300 millió forinttól esett el a kórház, tehát mínusz 150 millióra jöttünk ki. Az automaták kilencmilliójával pedig 160-ra kerekíthetünk..."

Kérdésünkre, hogy az említett betegforgalom-csökkenés mennyire járult hozzá a kórház gazdasági helyzetének stabilizálódásához, röviden válaszolt: „sehogy".

A csaknem félmilliárd forintnyi megtakarítás az elbocsátásokból adódott:
„közel hatszáz emberrel dolgoznak ma kevesebben a megyei kórházban, mint egy-másfél évvel ezelőtt".

A győri kórház „volumenkorlátja" azt eredményezte, hogy kevesebb fekvőbeteg-ellátásra kapott állami pénzt az intézmény, cserébe magasabb lett valamennyivel az ambuláns kerete. Ebből adódik, hogy jelenleg nagyjából 120 millió forintja van pluszban arra az esetre is, ha megnőne/visszaállna a betegforgalom, bár erre Varga doktor rövid távon nem számít.

Arra az állami kritikára pedig, hogy a túlzott orvos-beteg találkozásokat az államnak, vagyis minden adózónak kellett s kell is majd a jövőben megfizetnie, Varga doktor azt válaszolta: „Az elmaradt vizsgálatoknak az lett a vége, hogy mire hozzánk került a beteg, már be kellett fektetni valamelyik osztályra, mert az állapota olyan súlyos volt. Ez pedig lényegesen többe került, mintha ambulánsan el tudtuk volna látni – időben."

A soproni Erzsébet oktató kórházban három vizitdíj-automatát működtetnek, a gépeket a vizitdíj befolyt összegéből vásárolták. Kezdetben az adminisztrátorok, orvosírnokok, asszisztensek szedték be a vizitdíjat, ami jelentős többletmunkát eredményezett és olyan munkaerőt kötött le, amelyet korábban a közvetlen betegellátásban hasznosítottak. Néhány hónap kivárás után vásárolták meg az automatákat, miután tisztázódott, hogy a piacon elfogadható áron hol lehet jó minőségben beszerezni, felkészülve arra, hogy esetleg más célra is hasznosítható lesz.

Prof. dr. Baranyai Tibor főigazgató főorvos a Kisalföldnek elmondta, ezek az automaták átprogramozhatók, így értékesítésüket tervezik.
– A vizitdíj a járóbeteg-szakellátásban csekély visszatartó erőnek bizonyult. A sürgős betegeket eddig is azonnal el kellett látni, ez a jövőben is így lesz, hiszen ez kiemelt feladat. Amennyiben a járó- és fekvőbeteg-ellátásban a teljesítmény volumenkorláton (tvk) belül jelentős forgalomnövekedés történne, akkor az egyes eseteknél az előjegyzés, illetve várólista kitolódik.

Az intézmény felelősséggel és a likviditási egyensúly megőrzésével csak a tvk erejéig tudja fogadni a betegeket, de még egyszer hangsúlyozom, hogy a sürgős betegek ellátása nem veszélyeztetett – nyilatkozta az intézményvezető. – Amennyiben az egészségügyi ellátórendszerben a tervezhető betegellátás a lakosság számára elfogadhatatlan mértékűen kitolódna, úgy a finanszírozó Országos Egészségbiztosítási Pénztár részéről központi és sürgős döntés szükséges – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. Don Kartács 2008. március 17. 11:14
  „Az ilyen helyzetekre találták ki a foglalkozás egészégügyi orvosokat, akik kizárólag az alkalmassági teszteket végzik. Nem háziorvosi rendelőbe mennek, max csak ha jogosítványról van szó. A 300,- Ft ha betegek megsarcolását jelenti, ahogy a napi díj is, akkor fizetheted a megemelkedő jogosulatlan orvosi igényeket, amikor több fejadag után járó pénzt kérnek el a dokik, mint amennyit elláttak. Ennyire nehéz elismerni azt, hogy a másik oldal is van ugyanannyira hibás és bűnös mindenben, mint a kormány?”
 • 2. Cseter János 2008. március 17. 09:50
  „Az "egészséges ember"-nek is el kell menni az orvoshoz, ha a munkája során az alkalmasságát kell megállapítani. Mint a fenti képen is látható nem az idős emberek mennek "beszélgetni"! Az csupán ures duma, politikai halandzsa,hogy a ráérő nyugdíjasok csupán dumálni mennek az orvoshoz. A 300,- Ft-os díj viszont csupán a betegek megsarcolását szolgálta. Ugyan is ezért a pénzért semmivel sem kaptak jobb vagy értéknek megfelelőbb szolgáltatást! Persze ez fosztogatás nem bűn, mivel a fehérgallérosoki találták fel! Viszot Ők kreálják, kreáltatják az ilyen, s hasonló rendeleteket, Sőt a bűnüldözést is Ők írányítattják! Nem így van?”
 • 1. "egészséges ember" 2008. március 17. 09:10
  „Basszus!
  Akkor megint várakozni kell az orvosi rendelőkben azért, mert a ráérő nyugdíjasok a körzeti orvossal beszélik meg, hogy mi történt a hétvégén, hogy milyen ügyes az unoka, meg hogy tessék, itt egy kis sütemény vagy kóstoló? Nem betegség miatt mennek orvoshoz, hanem unalomból. Persze vannak kivételek, és nem megbántani akarom őket. De sajnos tényleg ez a helyzet. Nem olyan sok az a 300Ft, de arra jó volt, hogy lecsökkent a várakozási idő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kossuth-díjas megyei művészek

Budapest - Hazánk egyik legnagyobb elismerését, a Kossuth-díjat vehette át a nemzeti ünnep… Tovább olvasom