Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Népszavazás az utolsó pillanatban

Lovászpatona képviselő-testülete egyhangú szavazással fogadta el, hogy a törvényben megszabott határidő utolsó lehetséges napjára, tehát 2004. január 18-ra írja ki a csatlakozásról szóló népszavazást.
A megyeváltást szorgalmazó Dechert György barátságtalan lépésnek tartja ezt. Az első csatát megnyerte Dechert György mérnök, aki Lovászpatonán aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy a helyiek népszavazással dönthessenek arról, jönnének-e Veszprémből Győr-Moson-Sopron megyébe vagy sem. Elég aláírás gyűlt ugyanis össze ahhoz, hogy a helyi választási bizottság kiírja a voksolást. Erre a minap került sor, de a döntést már kevésbé győzedelmesen jelentette be a fővárosból Lovászpatonára költöző mérnök.

A határozat értelmében csak százhárom nap múlva, január 18-án, a törvény által meghatározott határidő utolsó lehetséges napján (vasárnap) szavazhatnak a lovászpatonaiak. Dechert György úgy véli – s ezt az ülésen is elmondta –, a megyeváltást a kezdetektől ellenző képviselő-testület barátságtalan döntése a helyi választópolgárok egynegyedének akaratával száll szembe. Attól tart, addig sikerül „elaltatni" a csatlakozás gondolatát, amely most még valóban foglalkoztatja a községben élőket. Mindez azért alapkérdés, mert ötven százaléknál magasabb részvétel szükséges az érvényes népszavazáshoz.

A települések joga dönteni

A képviselő-testület legutóbbi ülésén novemberre kérte a szavazás kiírását az aláírásgyűjtő, de senkit sem sikerült maga mögé állítani, maradt ezért az eredetileg is tervezett januári vasárnap.
Dr. Kovács Béla megyei főjegyző lapunk kérdésére elmondta: a képviselő-testület a törvényi határidőn belül bármikor kijelölheti a népszavazás napját, ez szuverén joga. Viszonylag ritka ebben a térségben népszavazást kezdeményezni, éppezért nincs is bevett gyakorlat ezzel kapcsolatban.

Általánosságban az azonban elmondható, a helyieknek megfelelő, legközelebbi időpontot szokás kijelölni. Ebben az esetben a képviselő-testület a szigorú jogszabályi előírásokat betartotta, így a januári időponttal nem lehet kifogással élni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választható tárgyak a Bercsényiben

A győri Bercsényi Miklós Szakközépiskola és Gimnázium szinte már csak az intézmény pecsétjében… Tovább olvasom