Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Népszámlálás: pakkot kapunk

A megye 1626 számlálóbiztosa mától péntekig 180 ezer címre juttatja el azokat az adatszolgáltatási csomagokat, amelyek a szombaton kezdődő népszámláláshoz szükségesek – tájékoztatta a Kisalföldet Nyitrai József, a Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatóságának vezetője.
A nagyalakú borítékban egy lakás- és egy személyi kérdőív, valamint egy tájékoztató lesz. (A borítékon a számlálóbiztos nevét és telefonszámát is feltüntetik.) „Fontos, hogy a csomagot senki ne nézze reklámkiadványnak vagy szóróanyagnak, és mindenki őrizze meg adatszolgáltatásáig" – mondta a szakember.

„A boríték tartalmazza azt az azonosítót és belépési kódot is, ami szükséges az internetes válaszadáshoz. Kérünk mindenkit, hogy a címek beazonosítását segítse a házszámok, illetve a postaládákon az emelet- és ajtószámok feltüntetésével" – hangsúlyozta Nyitrai József. A népszámlálás tehát egyrészt internetes kitöltéssel tudható le október 1-jétől, de a választható variációk között van a papíralapú önkitöltés, valamint az a hagyományos mód is, amikor valaki a számlálóbiztos kérdéseire válaszolva teljesíti – az amúgy kötelező – adatszolgáltatást. Aki október 1-jéig nem kapja meg a csomagot, nem kell hogy megijedjen, őt is fel fogják keresni a számlálóbiztosok.

„A népszámlálás hitelessége miatt fontos, hogy az emberek az önkéntesen megválaszolható – a nemzetiségre, az anyanyelvre, a tartós betegségre, a fogyatékosságra vonatkozó – kérdéseket is megválaszolják. Ezek az eredmények nyújtanak megfelelő statisztikai alapot a települések fejlesztéséhez" – emelte ki a szakember.
Az igazgató beszélt arról is, hogy a népszámlálás során nagy hangsúlyt fektetnek az adatvédelemre, amit az adatvédelmi biztos apparátusa is figyelemmel kísér. A kérdőíveken – amelyeket a feldolgozást követően azonnal megsemmisítenek – nem szerepel név, csak lakcím. A címek egyébként csak a teljeskörűség biztosítása miatt szükségesek, az összeírást követően leválnak az adatokról.

Az adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekre a 06-80/ 200-014-es és a 06-80/200- 224-es ingyenesen hívható telefonszámon vagy a www.nepszamlalas.hu oldalon kapható válasz.

Olvasóink írták

 • 12. Tündenéne 2011. október 13. 08:55
  „Miracle, még annyit, hogy

  "Ha elegendőt adtak volna be, lehet, hogy csak a kitöltött ívekért kellett volna becsengetni (2 perc) így viszont visz még és vagy megvárja, amíg kitöltik (1 óra) vagy jön még ezenfelül is mégegyszer."
  -A postázáskor nem tudta a számláló, hogy hányan laknak ott. Akivel találkozik, azonnal megkérdezi, és annyit ad, amennyi kell, de ha nem futottak össze, kifejezetten nem volt szabad becsöngetni.
  -Akik neten töltik ki, azoknál az a két kérdőív is sima papírszemét. Ha mindenhova 4-5-öt dobtunk volna, mennyi veszett volna kárba?
  -KITÖLTÉS 1 óra????? Úristen :) nekem max 10 perc egy kétszemélyes háztartás, ha többen laknak, akkor személyenként 2-3 percet érdemes pluszban számolni.
  -Ismételten javaslom a netes kitöltést. Nem kell beengedni senkit, nem csenget, nem kell felhívni, nem kell kérni kérdőívet. Gyors, egyszerű, tiszta.”
 • 11. Tündenéne 2011. október 13. 08:52
  „miracle

  töltse ki neten, nem lesz szükség egy darab papíros kérdőívre sem.

  balintroland1983
  ha nem tölti ki, az adott lakást büntetik, ahonnan nem szolgáltattak adatot. Egyébként a nickneve csak álnév? :)”
 • 10. Csabazs 2011. október 12. 11:39
  „Miracle!
  ha elolvasod a kérdőívet rájössz, hogy nem a bejelentett lakcím a mérvadó, hanem az,hogy az adott lakásban hányan élnek életvitelszerűen!”
 • 9. balintroland1983 2011. október 04. 08:48
  „Ha névtelen az adatszolgáltatás, akkor hogyan akarnak megbüntetni, ha nem töltöm ki???”
 • 8. miracle 2011. október 03. 19:48
  „Hanem mi?
  Tekintve, hogy a háztartások döntő többségében többen laknak, mint 1 fő, teljesen felesleges volt mindössze 1 darab példánnyal végigteríteni az országot, mivel muszáj lesz kimenni mégegyszer kivinni a szükséges mennyiséget. (ami mellékesen azt is jelenti, hogy a t. népszámlálót orrba-szájba hívogatják emiatt telefonon). 1 darabot eljuttatni, az kb az a kategória, mint amikor 5 g-os szappanmintát dobnak be, így néz ki, ezen a számon lehet kérni még.
  Ha elegendőt adtak volna be, lehet, hogy csak a kitöltött ívekért kellett volna becsengetni (2 perc) így viszont visz még és vagy megvárja, amíg kitöltik (1 óra) vagy jön még ezenfelül is mégegyszer.
  Ennél szájbarágósabban már nem tudom leírni.”
 • 7. Tündenéne 2011. október 03. 08:48
  „miracle

  az, hogy hova hányan vannak bejelentve, teljesen lényegtelen. NEM ez a kérdés.”
 • 6. miracle 2011. szeptember 29. 17:32
  „Tündenéne
  Már hogyne tudnák, ha 3 ember van oda bejelentve, akkor hárman laknak ott. Lakcímkártyákat ki állítja ki?
  Ezzel a bénázással csak azt érték el, hogy gyakorlatilag mindenhova ki kell menniük, mivel majdnem mindenhol 1-nél többen laknak, ahol meg csak egy valaki, ő jellemzően 80 éves nénike, akihez szintén ki kell menni, mert ő nem fogja a neten kitölteni.”
 • 5. Tündenéne 2011. szeptember 29. 14:50
  „miracle, azért dobnak be alapból csak egyet, mert nem tudják (tudjuk), hogy hányan laknak ott :) aztán meg ha neten töltik ki, akkor még sok is az az egy is, hiszen felesleges. Viszont ott a csomagon a mobilszám, lehet jelezni, ha valaki többet szeretne, ha meg nem akar valami telefonálni, akkor megvárhatja a kérdezőbiztost, akinél mindig van plusz kérdőív, és kérhet tőle :)

  Amikor visszamennek a kérdőívekért, annyi személyi kérdőívnek kell lennie, ahány főt a lakáskérdőív megfelelő kérdésénél a válaszadó megadott. Ha egyezik, akkor rendben, ha több vagy kevesebb, akkor problémás, de csak ennyit tudnak ellenőrizni, mást nem.”
 • 4. miracle 2011. szeptember 27. 21:17
  „Szabálysértési eljárás.”
 • 3. steke 2011. szeptember 27. 21:09
  „És ha nem válaszolok?”
 • 2. tonybacsi 2011. szeptember 27. 17:33
  „juj”
 • 1. miracle 2011. szeptember 27. 14:51
  „Miért csak egyet dobnak be, ahol többen laknak?
  Ha meg nem tudják hányan laknak ott, hogyan fogják ellenőrizni, hogy mindenki eleget tett-e az adaszolgáltatásnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak a nyugdíjas-egyetemi előadások

A nyugdíjas-egyetemi évnyitókat október 11-én tartják: Sopronban a tavasszal elkezdett… Tovább olvasom