Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Népszámlálás: óvakodjunk a trükkös csalóktól!

"Védjük lakásunkat, udvarunkat és kertünket!" - figyelmeztet a rendőrségi felhívás. A bűnözők ugyanis népszámláskor sem pihennek... nézd meg összeállításunkat!

2011. október 1-je és október 31-e közötti időben nép- és lakásszámlálásra, továbbá az ebből kimaradtak 2011. november 8-ig történő pótösszeírásra kerül sor.

A bűnözők viszont ebben az időszakban sem pihennek, kihasználhatják ezt lehetőséget, hogy pénzhez, értékhez jussanak.

Módszerük legfőbb jellemzője lehet például, hogy számlálóbiztosnak kiadva magukat kihasználják az emberek jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát és figyelmüket elterelve otthonaikba könnyű szerrel bejutva tőlük különböző értékeket (pl.: ékszereket, készpénzt, stb.) tulajdoníthatnak el.

Rendőrségi tapasztalat, hogy a lopás tényét legtöbbször csak később észlelik a sértettek. Előfordulhat viszont, hogy a kiszemelt áldozat már azonnal észleli a lopást, de

FELHÍVJUK A FIGYELMET,
hogy ellenállni csak az adott helyzet mérlegelésével szabad, mert az addig "csak" megtévesztésre, figyelemelterelésre koncentráló elkövető a zsákmány megszerzése érdekében, akár a testi épséget veszélyeztető magatartást is tanúsíthat, erőszakot alkalmazhat. Célszerű mások (szomszédok, járókelők) segítségét kérni.

Mi jellemző a trükkösen elkövetett lopásra, illetve csalásra?

Az elkövetőkre jellemző, hogy küllemük ápolt, rendezett, modoruk megnyerő, határozott fellépésükkel beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Sokféle hihető, életszerű történetbe, legendákba szövik bele a valójában megtévesztő és mindig haszonszerzésre irányuló mondandójukat.

A népszámlás során "hivatalos személy"-nek kiadva magukat járhatnak házról házra, majd miután bebocsátást nyernek a lakásba, vagy házba, az alkalmas pillanatban elemelhetik értékeket.
Bárhol felbukkanhatnak az ország területén!

A bűnelkövetők feladatmegosztása kifinomult, modern hírközlési eszközökkel kommunikálnak, és sorozatban követhetnek el hasonló bűncselekményeket.

Kérjük, hogy a későbbi felderítés érdekében a lehető legtöbb adatot adják számunkra az elkövetőkről, az általuk használt gépjárműről.

Miről ismerhető fel a számlálóbiztos?

Magyarország területén 2011. szeptember 27. és 30. közötti időben, mintegy 40 000 számlálóbiztos minden egyes lakott épületbe (lakás, családi ház) eljuttat egy-egy úgynevezett adatfelvételi csomagot. Ezen szerepel az összeíró személy neve, azonosítója és telefonszáma.

Az számlálóbiztosok személyét a Központi Statisztikai Hivatal
06-80-200-014, 06-80-200-224 ingyenesen hívható, zöld számain ellenőrizhetik le!


A számlálóbiztos magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és aláírása, az azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása.

A számlálóbiztosi igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes.

2011. október 1. és 31. közötti időben a számlálóbiztosok felkeresik a lakásokat az összeírás, valamint a papír alapú önkitöltős kérdőívek begyűjtése miatt.

2011. november 1. és 8. között pótösszeírásra kerül sor a kérdező biztosok által, hagyományos úton, továbbá lehetőség nyílik az összeírásra, a település polgármesteri hivatalában.

Amennyiben bármely okból kétsége merülne fel, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112-es számon!

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A népszámlás időszaka mindenki előtt ismert. Annak érdekében, hogy ne váljanak trükkös lopás, vagy csalás áldozatává, készüljenek fel a számlálóbiztosok fogadására, akiknek érkezéséről az adatszolgáltatói csomagon vagy a címen hagyott értesítőn megadott elérhetőségen tájékozódhatnak.

A népszámlálás során a személyes okirataikat a számlálóbiztosok nem kérhetik el, ők viszont hitelt érdemlően, okmányaikkal tudják magukat igazolni.

Ha idegent engednek be otthonukba, soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Több ismeretlen látogató esetén, ha lehetőség van rá, javasolt egy rokont, vagy szomszédot is áthívni a biztonság megteremtése érdekében.
A számlálóbiztosok érkezése kiszámítható, de mint arra felhívtuk a figyelmet ebben az időszakban megjelenhetnek a trükkös csalók is.
Az áldozattá válás elkerülése érdekében értékeit (ékszerek, készpénz, takarékbetétkönyv, bankkártya, stb.) kezelje a személyes okmányaitól (személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, jogosítvány, TAJ kártya, adó kártya, stb.) külön.

Mi a teendő a bajban?

Azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es segélyhívó számokon, vagy korábbi bűncselekményre utaló adat esetén névtelenül hívhatja a rendőrség által működtetett Telefontanú ingyenes számát is: 06-80/ 551-111.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Tündenéne 2011. október 03. 08:55
  „tricse (túl sok már a népszámlálós cikk, már vagy 5 helyen kérdezték ezt is...)
  a számlálóbiztos tudni fogja a címlistája alapján, hogy mely lakásról nem töltöttek ki kérdőívet se neten, se személyesen az ő segítségével. Ezt jeleznie kell a felettesének, aki meg jelzi a jegyzőnek.
  De most már szerintem meg lehet nyugodni.
  (Az az 1500 ft az jó, ha a fele lesz, legjobb esetben ám :) egyébként egy család felvétele kb 2-3 óra munka, mert a számlálókörzetet legalább háromszor be kell járni a népszámlálás során, postázni, keresgetni, ha elsőre nincsenek otthon, akkor visszamenni még többször, a felvett kérdőívekkel rengeteg adminisztráció van utólag is, szóval ne irigyelje ezt a pár száz ft-ot, kérem. Vagy esetleg lehet legközelebb jelentkezni, és meggazdagodni :) )
  Amúgy én is a netet javaslom mindenkinek!!! Ugyanis nem a pénzért csinálom.”
 • 37. tricse 2011. szeptember 28. 23:00
  „Most olvasom,hogy egy 3 fős családért 1500 pénzt kap a számlálóbiztos! Akkor ezért van annyira oda a mienk az internet emlegetésétől!:)
  Amúgy már csak egy kérdésem van! Ha annyira anonim ez az egész akkor,hogy a bánatban büntetheti meg a jegyző 50ezerre azt aki nem tölti ki a személyi kérdőívet????????????????”
 • 36. pappe 2011. szeptember 23. 14:23
  „35-höz: csak vigyázz, hogyan írod!
  1) Avé Cézár!
  2) A Vécézár!
  :)”
 • 35. bojtár 2011. szeptember 23. 13:29
  „34. pappe 2011.09.23. 12:48
  akkor AVE neked:)”
 • 34. pappe 2011. szeptember 23. 12:48
  „33-hoz: "aki hozzám illetéktelenül bejön az kifelé nem fog menni azt garantálom." :) A magántulajdon védelme a római jog egyik alappillére.”
 • 33. bojtár 2011. szeptember 23. 12:19
  „29. pappe 2011.09.23. 10:23
  ezzel is tisztában vagyok ez az elmélet csak a szomorú valóság ,hogy mindig azt rángatják meg aki ergó jogosan védi magántulajdonát tisztelet a kivételnek.Na mondjuk lehet bármely törvény aki hozzám illetéktelenül bejön az kifelé nem fog menni azt garantálom.”
 • 32. elemér 2011. szeptember 23. 12:07
  „Papirnak van elönye, mert mikor valami digi, az már mehet bárhová. Önvédelemnél fontos hogy legyen 1 kés a betörönél. Igy tiszta ügy az önvédelem.”
 • 31. Tündenéne 2011. szeptember 23. 11:51
  „Amúgy szerintem ha találkoznánk, megoldanánk normálisan :)
  Azért majd ha jelentkezik nálad az összeíró, kérdezz rá, hogy nem én vagyok-e :D”
 • 30. tricse 2011. szeptember 23. 10:23
  „Amúgy rendkívül barátságos és kedves ember vagyok,nem lételemem a kötekedés!:) A kérdőívet pedig szinte biztos hogy online töltöm ki,ha a Digi közbe nem szól!:)”
 • 29. pappe 2011. szeptember 23. 10:23
  „27-hez. Nincs teljesen igazad, ezért idézek a Btk-ból:
  "Jogos védelmi helyzet a hatályos Büntető Törvénykönyv szerint:
  (1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
  2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi. (3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.
  A Btk. a következő 29/A. §-sal egészül ki:
  29/A. § Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt." A példádban az idős házaspárra vonatkozik a (2)-es bekezdés. Ijedségből a kezükbe eső lapáttal fejbevágták a betörőt. Normális ügyvéddel simán felmentik őket. Mindig jobb, mintha úgy megijednének, hogy csak annyit mondanának: "rabló úr, ide döfjön!"”
 • 28. Tündenéne 2011. szeptember 23. 09:31
  „Elemér, Ámerika, igen, tudjuk. Ugorgyunk...”
 • 27. bojtár 2011. szeptember 23. 09:17
  „14. pappe 2011.09.22. 15:25
  ez oké ezzel tisztában vagyok én is ,de én arra a helyzetre gondoltam amikor pl.egy nyugdíjjas párt kirámolnak és jószerével egy lapáttal sem védekezhetsz mert ugye tudjuk miért.”
 • 26. elemér 2011. szeptember 23. 08:53
  „Ámerikában minden ami a hivatalban megvan az emberröl, az megvan a net-n. Ez pedig azért van, mert eladták. Ha valaki érdekel, akkor kattintasz és guglizol. Ha ez nem elég, akkor fizetsz és kapod a többit. Az nem biztos hogy többet tudsz, de lényeg hogy fizess. Szóval ez igy megy, pénz beszél és kutya ugat. Mo.-n még nem tartanak itt, de nincs kizárva hogy nem igy lessz. Egyenlöre még van ott sok titok. Közösségi portálok majd lazittanak. Mindenkiröl meglehet mindent tudni, mert ez is haladás és a globalizmussal jár. Binladenröl mindent tudtunk csak azt nem hogy hol van. Nem internettezet és mobilt se használt. Lebukott mert figyeltük a postását.”
 • 25. Tündenéne 2011. szeptember 23. 08:26
  „pappe, semmi értelme nincs többmilliónyi fölösleges papírt tárolgatni :)”
 • 24. Tündenéne 2011. szeptember 23. 08:25
  „umberto,
  Ezért jó az internetes kitöltés. Senki nem csönget be, nem fogja zavarni, töltse ki ott, és viszlát, az egész negyedóra sincs.

  tricse, az, hogy a gyermekek igazolványában benne van az édesanyjuk neve, az még nem jelenti azt, hogy együtt is élnek, tehát az az elméleti család nem biztos, hogy a gyakorlatban is család. Nem arra kíváncsiak, hogy KIVEL él (hiszen nevek eleve nincsenek), hanem hogy milyen viszonylat van az egy háztartásban élők között. (Lehet valaki nős, és élhet élettársi kapcsolatban teljesen másvalakivel, sőt!) De mindegy is, most már nem magyarázom túl sokat, mindenkinek szíve joga azt gondolni, amit akar, viszonot kötelessége a törvényi kötelezettségeinek eleget tenni, és erről csak a törvényalkotók tehetnek.

  A kérdőív elején lévő címet említette, tisztában vagyok vele, ami azért kell, hogy a napi munka végén az összeíró pontosan tudja, hogy mely háztartással végzett, mellyel nem. Ugyanis pl. ha valaki önkitöltő, és leadja a kérdőívet, de valamire nem válaszol, vagy hibát vét, vagy egyéb, akkor az összeírónak (sajnos) vissza kell mennie arra a címre, ahonnan az a kérdőív származik, hogy pontosítsa. Az összeírás után azonban - ahogy írtam is - már nem kellenek ezek az adatok.

  Remélem, nem az én körzetemben lesz :)”
 • 23. pappe 2011. szeptember 23. 08:18
  „19-hez: "Az összeírűs végeztével ezeket megsemmisítik" Na jah, meg a Mikulás a kéményen át közlekedik!”
 • 22. tricse 2011. szeptember 23. 00:16
  „Kimaradt!
  "A lakcímek az összeírók munkájához elengedhetetlenek, hiszen mi a bánatból tudnák, hogy hol voltak már, és hol nem? Ezért van egy lista, amin jelölik, hogy ez megvolt, oké."
  Nem a náluk levő címlistát említettem,hanem a kérdőív elején megválaszolandó pontos lakcímet!”
 • 21. tricse 2011. szeptember 23. 00:12
  „Nem figyelmesen olvasta el amit írtam! Csak egy példa:
  "A családi összetétele kiolvasható? Viccel? Ha összeköltözik valakivel, az máris az élettársa lesz, úgy is, ha egyikük se jelenti be a címet, valamint a személyi igazolványban egyáltalán nem kerül be... Szóval ezt is hagyjuk :) A népszámlálás éppen ezeket a fontos adatokat igyekszik számszerűsíteni."
  A gyermekeim személyi adatlapján ugye mindenhol megtalálható az anyja neve és a lakcím--erre gondoltam,hogy kiolvasható milyen családi kapcsolatban is élünk! De azt,hogy én élek-e együtt valakivel vagy egyedülálló vagyok az had tartozzon már énrám!

  Mindemellett én csak arra próbáltam rávilágítani,hogy teljesen felesleges pénzkidobás,a legtöbb adat nem lesz valós! Köztük egyes dolgokban az enyém se!”
 • 20. umberto 2011. szeptember 22. 21:53
  „Alapvetően minden információ (születési, házassági, halálozási anyakönyvi kivonat, keresztlevél) elérhető. De még a végzettségek, engedélyek stb. is...
  Ezek után engem ne népszámláljon meg senki sem (főleg ne az alkalmat kihasználó bűnözők), hanem nézzen be a nagy nemzeti adatbázisba, aztán megtud mindent. Az egy más kérdés, hogy a nagy nemzeti adatbázis egy strukturálatlan használhatatlan rakás szemét, mindenféle egymás mellett elbeszélő állami hivatallal megspékelve, de ezért az alapvető hibáért ne engem zaklassanak...”
 • 19. Tündenéne 2011. szeptember 22. 21:16
  „Tricse!
  Javaslom: http://nepszamlalas.hu/index.php?menu=1028&langcode=hu

  A lakcímek az összeírók munkájához elengedhetetlenek, hiszen mi a bánatból tudnák, hogy hol voltak már, és hol nem? Ezért van egy lista, amin jelölik, hogy ez megvolt, oké. Az összeírűs végeztével ezeket megsemmisítik, valamint a feldolgozáskor (ami egyébként teljes egészében elektronikus, szóval senki nem nézi meg) a lakcímeket azonnal elkülönítik a többi adattól.
  A 10 évvel ezelőtti népszámlálás azért hmmm kicsit régen volt, szerintem ne hasonlítsa össze a mostanival :)
  Hiába érvel azzal, hogy minden nyilvántartásban van, nem számol azzal, hogy rengeteg külföldi él hazánkban, akiket úgyszintén össze kell írni, és rengetegn vannak a magyarok közül is külföldön... A nyelvvizsga semmit nem jelent, ezt ön is tudja. A kérdőív nem nyelvvizsgára kérdez, hanem nyelvtudásra. A végzettségnél nem csak a megszerzett végzettséget, de az esetleg be nem fejezett iskola már elvégzett évfolyamait is felméri...
  A tartós betegségek adatait végképp ne keverjük ide, mert az orvosi nyilvántartások titkosak, ezért is van az, hogy itt a válaszadás nem kötelező. Aki akar, válaszolhat. Aki nem akar, annak az adatait az orvostól sem fogják úgysem megtudni.

  A családi összetétele kiolvasható? Viccel? Ha összeköltözik valakivel, az máris az élettársa lesz, úgy is, ha egyikük se jelenti be a címet, valamint a személyi igazolványban egyáltalán nem kerül be... Szóval ezt is hagyjuk :) A népszámlálás éppen ezeket a fontos adatokat igyekszik számszerűsíteni.

  Egyébként meg teljesen mindegy, ki mit gondol, a válaszadás egész egyszerűen kötelező...

  Elemér:
  "Miért kell Mo.-n küldeni népszámlálokat ha a kérvényt kitöltik és postázzák ?"
  Hogyan postázza ki a hajléktalanoknak a kérvényeket? És ha valahogy oda is adja nekik, gondolja, hogy visszaküldik? (De még legalább tízféle kategóriát mondhatnék, ahova nem tudja kipostázni.)”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plazmagömb, fénymalom, jövőkutatás – Kutatók éjszakája a Széchenyin

A győriek igazán szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen a Széchenyin és az Apáczain egyaránt készülnek erre az éjszakára! Tovább olvasom