Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Népszámlálás: a megye továbbra is vezet

Több mint 25 ezer lakcímen töltötték ki az interneten a népszámlálási kérdőíveket másfél hét alatt, szerdán délelőttig Győr-Moson-Sopron megyében, ami 13,4 százalékos hányadot jelent.
Ez továbbra is a legmagasabb a megyék között. Az országos arány 11,5 százalék. A sor végén Nógrád, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll 7-8 százalék közötti mutatóval, míg Budapest neve mellett 18 százalék szerepel – tájékoztatta a Kisalföldet Nyitrai József, a Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatóságának vezetője szerdán. A szakember hozzátette: az önkitöltéssel és a kérdezőbiztosi interjúkkal együtt a címek 30 százalékát már összeírták a megyében.

Az internetes válaszadás október 16-án, vasárnap éjfélig lehetséges a www.enepszamlalas.hu oldalon, a lakáskérdőíven szereplő azonosító és belépési kód megadását követően. A számlálóbiztosok október 31-ig felkeresik azokat is, akik addig nem élnek a lehetőséggel. Fontos tudni, hogy egy család csak egyféleképpen tehet eleget kötelezettségének, azaz nem lehetséges, hogy mondjuk ketten interneten, ketten pedig papíron nyilatkozzanak.

A szakemberek a népszámlálással kapcsolatos kérdésekre zöld-, azaz ingyenesen tárcsázható telefonszámokon (06-80/200-014 és 06-80/200-224) válaszolnak munkanapokon reggel nyolc és este nyolc óra között.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Tündenéne 2011. október 25. 12:24
  „De én már kitöltöttem úgy 130 kérdőívet :)))))”
 • 38. miracle 2011. október 20. 18:53
  „Neked több időd van, minden beírásod hosszabb, mint az enyém. :)”
 • 37. Tündenéne 2011. október 19. 19:38
  „Bár többen tettek volna így! Aki meg nem bírja a "magánszemély" kategóriába belevenni, hogy az nem EGY KONKRÉT magánszemélyre vonatkozik, hanem a magánszemélyre, mint fogalomra általában... azon az Ön kategorizálása sem segítene ám!

  Azért még mindig szeretném felhívni a figyelmét, hogy 1 órán át senki az égadta világon nem "olvas fel".
  Bemegyek, elkezdem, beikszelgetem, 10, azaz TÍZ perc, és ebben benne van a lakáskérdőív, plusz 1 vagy 2 felnőtt. És ne kötekedjen már, az ég áldja meg, pláne, ha már ezer éve kitöltötte, akkor mi a fenét akadékoskodik???

  Istenem, akinek nincs jobb dolga... úgy irigylem Önt :)”
 • 36. miracle 2011. október 19. 18:28
  „Akkor további jó látogatásokat, én a magam részéről az első nap kitöltöttem a neten mindent - eszembe sem volt újabb papírokat hajkurászni és 1 órán át felolvasást hallgatni - és részemről 10 évre lezártam.
  A példa pedig rossz, ahogy a válaszlehetőségek is. A helyes válaszlehetőség a "magánszemély(ek)" lett volna.”
 • 35. Tündenéne 2011. október 18. 19:54
  „Az adóbevallást sem szokták :) hadd ne kelljen példálóznom egy bizonyos rétegből kikerülő személyekkel. Ráadásul az adóbevallás jóval kisebb réteget érint, mint a népszámlálás.

  A kérdések egyértelműek. Van pl egy olyan kérdés, hogy "a lakás tulajdonosa" 1. magánszemély 2. települési önkormányzat 3. egyéb (egyház, alapítvány stb.)
  Na ide a magánszemély mellé az ügyfél beírta, hogy "1/2 részben én (apa), 1/2 részben a fiam". Így.
  Ön szerint mennyiben nem volt egyértelmű, hogy ha magánszemély a tulajdonos, akkor tessék már egy ikszet odarakni mellé???

  Ön megrögzött ellenkező, nem baj, én megrögzött érvelő vagyok :)”
 • 34. miracle 2011. október 18. 19:10
  „"ne vicceljen már, postán szinte senki nem adná fel :)"
  Az adóbevallást sem szokták?
  "akik összevissza írták bele a válaszokat a vonalakra"
  Akkor rosszak v. nem egyértelműek a kérdések.
  Összességében semmivel sem bonyolultabb, mint egy GYED igénylés vagy egy internet szerződés kitöltése. Teljesen anakronisztikus és gyerekes már ez a családlátogatás.”
 • 33. Tündenéne 2011. október 18. 15:21
  „miracle

  ne vicceljen már, postán szinte senki nem adná fel :)
  A kitöltéshez csak annyit ("amit mindenki be tud ikszelni"), hogy értelmes, felnőtt, egyetemi diplomás válaszadóim voltak, akik összevissza írták bele a válaszokat a vonalakra, mert nem volt világos számukra, hogy ikszelniük kell. Pedig a kérdőíven ott van még az "X" helye is, hogy el ne lehessen téveszteni. Képzelje el... :)
  Lehet utópisztikus álmokat kergetni, és ha mindenki olyan lenne, mint mondjuk Ön, vagy én, akik kitöltenénk és vissza is postáznánk, akkor működhetne, de sajnos be kell látni, hogy ez nem az a világ. Mást ne mondjak, Ön így kizárná a válaszadásból az írástudatlanokat, de még a diszlexiásokat is :)
  Az lehet, hogy olcsóbban meg lehetne csinálni, ha az összeírók társadalmi munkában vállalnák, vagy pedig bizonyos munkakörökben ez is munkaköri kötelesség lenne. Egyébként szerintem más költséget nemigen lehetne megtakarítani.”
 • 32. miracle 2011. október 17. 20:34
  „Ha rajtam múlna negyed ennyibe került volna, dehát gazdag ország vagyunk.
  Net + posta kivisz 5 példányt, ezeket pedig szépen mindenki feladja, aki nem akarja gépen kitölteni. Nem 1960-ban vagyunk, hogy mindenhova elmegyünk felolvasni azt, amit mindenki a saját szemével is el tud olvasni, beikszelni, amit mindenki a saját kezével is be tud ikszelni, aztán elcipelni, amit mindenki elbírna a postáig.
  Adóhivatal mikor jön ki felolvasni az adóbevallási ívet?”
 • 31. Tündenéne 2011. október 17. 10:24
  „Gondolkodjon miracle, két hét alatt végigjárni 120 lakást???
  Az előzetesen várható nagyságrendileg 10%-nyi netes kitöltő miatt két hétig csak ülni és várni felelőtlenség lett volna. Így szépen, nyugodtan kitöltötte (velem vagy nélkülem) a legnagyobb része azoknak, akik nem neten akarták. A netesekről meg úgyis mindennap kaptunk friss információt.

  De szerintem 10 év múlva szervezze meg Ön, biztosan jobb lesz. :)”
 • 30. miracle 2011. október 16. 17:20
  „"vagy tájékoztattak a netes kitöltés szándékáról,"
  Na, ezt se így találtam volna ki.
  Először az internetes kitöltés, majd ha annak vége, indulhatnak a biztosok. Ez így újabb felesleges párhuzamosság.”
 • 29. Tündenéne 2011. október 16. 11:26
  „bencenemeth1@hotmail.com

  Ez az infó furcsa, mert ha helyrajzi számuk van (nyilván van), akkor kapniuk kell népszámlálós csomagot. Nem kell hozzá házszám.

  miracle
  nem tudom, csak azt, hogy én nem futottam felesleges köröket üres kérdőívekkel. Ahol otthon találtam a lakókat, ott vagy azonnal ki is töltöttük, vagy tájékoztattak a netes kitöltés szándékáról, vagy csak odaadtam az üres plusz kérdőíveket, de ez mind benne van a szükséges körben - az ember elindul a körzetébe, és szépen végigjárja. Fölöslegesen csak akkor mentem, amikor már harmadszorra-nagyedszerre sem találtam otthon senkit, de a minden alkalommal kirakott értesítő mindig eltűnt, tehát a lakók megtalálták, csak nem hívtak fel még azóta sem.
  Hát, majd jövő héten :) akkor már nem mondhatja senki, hogy "majd neten". Talán sikeresebb leszek az eddig nem válaszolókkal :)”
 • 28. miracle 2011. október 15. 12:28
  „"Lehet hogy a két szomszédját eléri a számláló ugyanakkor, Önt meg nem. Nyilván vissza kell menni többször."
  Én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy azért kell plusz kört futni, mert további üres íveket kell kivinni, ami teljes mértékben előrelátható volt már akkor, amikor valaki kitalálta ezt az íróasztal mögött, de úgy látszik elbeszélünk egymás mellett.”
 • 27. bencenemeth1@hotmail.com 2011. október 15. 11:47
  „Pár éves házunk van a falu szélén.Nem kaptunk Népszámlálós papírt igy utánajártunk.Azt mondták hogy Nem is fogunk kapni mert nincs házszámunk.Értitek?? mit számlálnak a házunkat??
  Bezzeg az itt élő szlovákok már rég megkapták a papirt. Hát milyen Népszámlálás ez??”
 • 26. Tündenéne 2011. október 14. 19:50
  „Akinek nincs telefonja, az átmegy a szomszédhoz, bemegy egy fülkébe, vagy kölcsönkéri valakitől, és felhívja az INGYENES számok egyikét, mert ezzel semmilyen költséget nem kell fizetnie. Vagy pedig otthon tartózkodik reggeltől estig, jó a csengője, és kint van a kapun a pontos, azonosítható ajtószáma, hogy a számlálóbiztos beazonosíthassa és elérhesse... Aki meg csak a kifogást keresi, az csinálja csak :) ha nem válaszol, majd jól megbírságolják, aztán lehet menni siránkozni, hogy nincs telefonja...

  Higgyen nekem, ugyanannyi idő, én mindkettőt csinálom :) gondolom, Ön nem.

  Azért kell mindenhova többször menni, mert az emberek nincsenek állandóan otthon, mint gondolom Ön sem. Lehet hogy a két szomszédját eléri a számláló ugyanakkor, Önt meg nem. Nyilván vissza kell menni többször.

  De azért csak akadékoskodjon :) hála az égnek (és a győrieknek), ez nagyon-nagyon kirívó kivétel. Egészségére, ha Ön így érzi jól magát. Kérem, folytassa bátran, mert szórakoztató :)”
 • 25. miracle 2011. október 14. 14:45
  „"ugyan legyen kedves felhívni"
  És akinek nincs telefonja?
  "A netes kitöltés és a számlálóbiztossal történő "ücsörgés" nagyjából éppen pont ugyanannyi idő"
  Nem ugyanannyi és az elsőnél teljesen szabadon megválasztható az időpont, sőt félbe is hagyható.
  "Nekünk meg úgyis majdnem mindenhova legalább háromszor kell menni..."
  Nahát pont ez az. Mindenhova teljes csomag kellett volna, aztán utána meg egyszer elmenni beszedni, szükség esetén helyben korrigálni. De hát végül is nem az én lábam kopik..”
 • 24. Tündenéne 2011. október 14. 08:41
  „Miracle, a "pakkot kapunk" cikkben is írtam már korábban önnek :)))”
 • 23. Tündenéne 2011. október 14. 08:39
  „1 db-ot szerintem azért kellett mindenképpen bedobni, hogy addig is, amíg viszünk többet, legalább a kérdésekről lehessen tájékozódni.
  Nem igaz, hogy az esetek 80-90%-ában nem elég, az én körzetemben pont hogy ennyi arányban elég, sőt, és kevés helyre kellett több.
  A netes kitöltés és a számlálóbiztossal történő "ücsörgés" nagyjából éppen pont ugyanannyi idő, nekem elhiheti. Az az idő így is, úgy is erre szánódik, és nem feleslegesen megy. Nekünk meg úgyis majdnem mindenhova legalább háromszor kell menni...
  Egyébként még így is óriási kupac volt a kipostázandó kérdőívek csomagja, ennek megfelelően nehéz is volt. Ha még azt a rengeteg plusz kérdőívet is ki kellett volna vinni...

  Azt nem tudom, hogy az Ön számlálója hogy kezeli a dolgot, de nem úgy megy, hogy "aki papírozni akar, az szól". Mi kezdeményezzük a kommunikációt, mi csengetünk be, és kérdezrünk, nem pedig az adatszolgáltató futkároz utánunk természetesen. Ahol nem találtam otthon a lakókat (nem egy esetben többedszerre sem!), ott persze hagyni kell értesítőt, és megkérni, hogy ugyan legyen kedves felhívni, mert másként nem tudom meg soha az életben, hogy mikor van otthon, és hogy szeretné kitölteni a kérdőíveket.

  Érdekes ám, mert amennyi időt már itt eltölt az ember a kommenteléssel, annyi idő alatt már hatszor ki lehetett tölteni neten is meg papíron is az egész mindenséget :))”
 • 22. miracle 2011. október 13. 20:15
  „Tündenéne
  Na, akkor annak mi értelme van, hogy 1 db-ot szórtak be??
  Értelme a következőknek lett volna:
  1. 0 db-ot szórnak és csak a kódot. Aki papírozni akar, az szól, mint ahogy most is muszáj, mivel - és ez a lényeg - 1 db papiros az esetek 80-90 %-ban úgysem elég.
  2. Ha már szórnak be papirost, akkor legalább 5-öt, hogy legalább azok (szerintem elég sokan) kitölthessék önállóan maguk, akik nem akarjék/tudják neten és nincs kedvük együtt ücsörögni a biztossal és válaszolgatni nekik. Tehát 1 papír esetében - lásd ismét 1. pont - kismillió esetben vagy fordulni kell egy pluszt a további üres példányokkal, vagy diktálással töltetik ki, ha már úgyis jött a számláló, ezzel meg az idő megy feleslegesen.”
 • 21. Tündenéne 2011. október 13. 12:18
  „DON, ha a biztos nem jön (amit ugye október 31-ig kell megtennie, szóval még van rá ideje), akkor sajnos fel kellene hívni (száma a borítékon), vagy a legjobb lenne jelezni az ingyenesen hívható zöld számok valamelyikén (06-80-200-014 vagy 06-80-200-224), hogy még nem jelentkezett. Mindenképpen kell adatot szolgáltatnod, akár így, akár úgy. Ha nem jelentkezik, érdemes tényleg jelezned valahol, nehogy a te hibád legyen. Sajnos a számlálóbiztos is lehet beteg, vagy lehet gyereke, vagy beoszthatták folyamatos műszakba a munkahelyén (nekem most emiatt esik ki egy hét), szóval nem biztos, hogy azért nem megy, mert úgy tartja kedve.

  Ha nincs otthon neted, attól még sok helyen lehet ám gépet használni (mint ahogy most is teszed :) ). Ezek listája fent van a nepszamlalas.hu oldalon.

  Zsukov, attól még kötelező, hogy Ön szerint nincs értelme, ezt írja elő a törvény, ez van. (Hogy mi az értelme ésatöbbi, erről érdemes elolvasni a szintén a nepszamlalas.hu oldalon olvasható dolgokat, mert fölösleges lenne itt ugyanazt szajkóznom.)”
 • 20. zsukov 2011. október 13. 11:42
  „Sajna ;hogy nem érted de akkor sics semmi értelme.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt Konfár Gyula Munkácsy-díjas festőművész kiállítása

A napokban Győrött a Turi Art Galériában (Győr, Bajcsy-Zs. u. 5.) megnyílt Konfár Gyula… Tovább olvasom