Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Nepálban forgatott és a dalai láma fogadta a győri filmest - fotók, videó

Az év reménysége kategóriában a jelöltek között van a győri Miklós Ádám rendező-operatőr, aki Nepálban forgatott dokumentumfilmjével kvalifikálta magát a szavazásra.

Elkezdődött az Év embere szavazás a Blikk szervezésében. Az év reménysége kategóriában a jelöltek között van a győri Miklós Ádám rendező-operatőr, aki Nepálban forgatott dokumentumfilmjével kvalifikálta magát a szavazásra. A Dolma lányai című filmet jövő tavasszal mutatják be huszonkét  ország ötven városában. Portálunk a fiatal tehetséggel a forgatás után készített interjút.

Interjú

A győri Miklós Ádám Skócia elit egyetemen, a St. Andrews-ban tanult, ahová Vilmos herceg és Katalin hercegnő is járt egykoron. A fiatal filmes alkotását, a Dolma lányait huszonkét ország ötven városában mutatják be jövő tavasszal.

Nagyot álmodott egy győri kisdiák tíz évvel ezelőtt. Filmrendező szeretett volna lenni. Mindenáron. Miklós Ádámot útja megannyi kacskaringón át a skóciai elit egyetemig, a St. Andrews-ig vitte, ahol filmezést és skót történelmet tanult.

Diplomájával a zsebében huszonnégy évesen Nepálban leforgatta első egész estés filmjét, mely kapcsán a stábot a dalai láma is fogadta. A Dolma lányait jövő tavasszal mutatják be huszonkét ország ötven városában.


A hivatalos trailer.
"Kezdetben nehéz volt, magamat kellett ellátnom meglehetősen kalandosan"

- Egy évet tanultam a győri Krúdyban, közben cserediákként Ausztriába, a szintén kéttannyelvű oberwarti gimnáziumba kerültem. Fél évről lett volna szó kezdetben, de annyira megtetszett az iskola és a kinti lét, hogy hosszabbítottam és újabb fél év lett belőle.

Akkor meg már arra gondoltam, miért ne folytathatnám, érettségizhetnék le ott? – kezdett történetébe Miklós Ádám. - Nem volt egyszerű, de végül a tanárok kiálltak mellettem azzal a kitétellel, hogy meg kell tanulnom angolul. Hát egész nyáron keményen angoloztam, gyűrtem a németet is, és végül sikerült.

- Tizenhat éves voltál, hol laktál, hol éltél?

- Kezdetben egy családnál laktam majdnem egy éven át. De éreztem, hogy a szívességnek is van határa, még akkor is, ha a család gyermekét cserében magyarul tanítottam. Ekkor albérletbe költöztem, lett egy szobám a városban. Kezdetben nehéz volt, magamat kellett ellátnom meglehetősen kalandosan.

De aztán amikor beleszoktam, az lett az életem. Laktam együtt lengyelekkel, horvátokkal, mindenki beszélt angolul. Nagyon szerettem az ottani életet, sok embert megismertem. Összességében nem volt egyszerű, de belejöttem, és dicsérettel le is érettségiztem.

"Internetkávézóból elküldtem a jelentkezésemet több egyetemre is"

- Aztán újra nem jöttél haza…

- Azt hittem, hogy Obertwartból osztrák érettségivel egyenes utam lesz a
bécsi egyetemre. De volt egy gyermekkori álmom, hogy Skóciát látni szeretném.

Utolsó évben egy angol lány volt a lakótársam, akivel sokat beszélgettünk. Ez erősített abban, hogy próbáljam meg valamelyik skót egyetemet, Glasgow-t, Edinburgh-t vagy akár a leghíresebbet, a St. Andrews-t.

Így Írországba mentem dolgozni, hogy pénzt keressek. Egy régi barátom már kint dolgozott és neki kellett egy ember, aki jól beszél angolul. Így kerültem egy étterembe. Később voltam bébisitter, vezettem egy kis hotelt, dolgoztam call centerben. Több mindent csináltam párhuzamosan és nyolc hónap alatt összejött a pénz, ami az egyetem első évéhez kellett.

Kaptam ajánlásokat régi tanáraimtól és egy internetkávézóból elküldtem a jelentkezésemet több egyetemre is. Aztán érkezett az értesítés, hogy felvettek Glasgowba, majd megjött a papír, hogy a St. Andrews-ba is.

"Ide járt Vilmos brit királyi herceg és felesége Kate Middleton is"

- Szóval, ahogy mondani szokás, a skóciai álom bejött.

- Be, bár a mai napig nem tudom, hogyan sikerült. Egy bőrönddel érkeztem meg St. Andrews-ba, nem ismertem senkit, de ez szerencsére csak hetekig tartott. Az egyetem légköre fantasztikus. St. Andrews nagyon kicsi, bár 600 éves egyetemi város. Tizenhatezer lakosa van, de az egyetemre hétezer diák jár a világ mintegy száz országából.


St. Andrews
St. Andrews


Mindezek mellett csodálatos, festői vidék az Északi-tenger partján. Az oxfordi és a cambridge-i egyetemmel együtt az Egyesült Királyság elit egyetemei közé tartozik. Számos Nobel-díjast adott a világnak, ide járt Vilmos brit királyi herceg és felesége Kate Middleton is, vagy például Jan Fischer cseh kormányfő fiának a barátnője és még sorolhatnám; Hugh Grant, Samuel L. Jackson vagy Ronan Keating meg a szomszédba járt golfozni.

Olyan emberekkel találkozhattam, akik egészen más világból jöttek, mint én. A harmadik világból szolgálókkal érkeznek a diákok, hallottam olyanról, aki egymillió fontos házat kapott az ott tartózkodása idejére.

"A filmezés gyermekkori álmom volt"

- Hogy illik ebbe a környezetbe egy kispénzű magyar diák?

- Mosogattam az egyetemi konyhán, később nyaranként az egyetemi szálláshelyek ügyeit intéztem, mellette dolgoztam hotelekben kisegítőként, de a családom, a szüleim is végig mindenben támogattak, nélkülük mindez nem sikerülhetett volna. A tandíjamat az egyetem állta, de nekem végig dolgoznom kellett.

- És tanulni, persze, gondolom.

- Filmszakra jártam és skót történelmet tanultam egyetlen külföldiként. A filmezés gyermekkori álmom volt. Tudtam, hogy ez az utam. A film univerzális nyelv, amivel akadályok nélkül ki tudom fejezni magam. Az egyetem alatt, a tanulás mellett csináltam a magam projektjeit, mígnem egyetemi pénzből forgattam egy kisfilmet, ami bekerült az egyetemi filmfesztiválon a legjobb tíz közé.

Nem nyertem, de az egyik professzorom ez alapján figyelt fel rám. Meghívott egy sörre, s általa megismerkedtem az ottani filmes társaság krémjével. Közösen alapítottunk egyetemi filmakadémiát, s egy év alatt tizenhárom kísérleti kisfilmet készíthettem el különböző szempontrendszer szerint.

Forgatási lehetőség a Nepálban élő szerzetesnőkről

Komoly iskola volt, s tovább erősítette bennem, hogy nekem ezt kell csinálnom bármi áron. Aztán második évben kaptam egy e-mailt, hogy az egyetemről egy srác kiváló kapcsolatokkal keres valakit, aki szívesen forgatna a Nepálban élő szerzetesnőkről. Éreztem, hogy ebben hatalmas lehetőség rejlik.


Galéria kép


Találkoztunk, s megbeszéltük, hogy egész estés filmet kell forgatni belőle, s el is kezdtünk dolgozni rajta. Közben végeztem az egyetemen, és a múlt nyáron több éves előkészítő munka után hat fős stábbal Indián át eljutottunk Nepálba, Delhiből Katmanduba és leforgattuk a filmet.

Én voltam a rendező és az operatőr, jött a producer, egy tibeti lány tolmácsként, akit szintén a St. Andrews-ból ismertem, és a produkció további három segítője. A film elkészítéséhez számos nemzetközi szervezet támogatását nyertük el.

"Ők is emberek hitekkel, érzésekkel, vágyakkal"

- Miről szól a film?

- Az alapötlet az volt, hogy buddhista szerzetesnőkről alig hallani, nagyon kevés hír, film, publikáció szól róluk, hát nézzük, mutassuk meg, hogyan élnek. Másfelől az érdekelt bennünket, hogy a spiritualitás mellett miként illeszkednek be a mai modern világba.

Arról csináltunk filmet, hogy ők is emberek hitekkel, érzésekkel, vágyakkal. Egy hónapig voltunk közöttük, de életem egyik legmeghatározóbb élménye volt, s nagyon sokat tanultam tőlük.

- Mi volt rád a legnagyobb hatással?

- Két kolostorban forgattunk, idősekkel, fiatalokkal, gyerekekkel. Volt közöttük egy kislány, négy éves lehetett. Reggel ötkor kelt, elmosogatott az ebéd után, aztán tanult, úgy élt, mint a nagyok. S mikor kérdeztük, hogy miként élik meg mindezt, egy alig hat éves azt válaszolta, boldog vagyok, mert itt mindenki a testvérem. Az ember egy ilyen mondat után végiggondolja, hogy mennyire másként is lehet élni.

A film a Daughters of Dolma, azaz a Dolma lányai címet kapta, az előzetese már elérhető az interneten. Dolma, a buddhista mitológiában az egyik legnépszerűbb női alak, a végtelen könyörületesség megtestesítője. Más néven Tára, aki Avalokitesvara, az egyik legfontosabb bodhiszattva – megvilágosodásra segítő lény – könnyéből született, amikor az a világ szenvedéseit siratta. Úgy gondoltuk, hogy ez szép szimbólum, és igaz az általunk felkeresett szerzetesnőkre.

A film hivatalos Facebook-oldalát ide kattintva tekinthetik meg! 


A dalai láma fél órás magánbeszélgetésen fogadott és tanácsokkal is ellátott bennünket

- Tehát felvettétek a film alapanyagát, s mi történt ezután?

- A dalai láma angliai útjainak szervezője előadást tartott St. Andrews-ban, aki ismerte korábbról a tibeti tolmácsunkat. Találkoztunk vele, s megígérte, ha elkészül a film, elküldi a dalai lámának.

Aztán hallottuk, hogy Őszentsége Skóciába látogat, s újból felvettük a kapcsolatot a mindenesével. Neki köszönhetően a dalai láma fél órás magánbeszélgetésen fogadott és tanácsokkal is ellátott bennünket.

Jövőre elkészül a film és DVD-n elérhető lesz világszerte. Az tervek szerint huszonkét ország ötven városában mutatják majd be. A kész filmet elsőként a dalai lámának küldjük el, reméljük, megnézi és tetszeni fog neki.


Galéria kép


Hazatérés Győrbe

- Nemrégiben hazajöttél. Meguntad a világjárást vagy itthon keresel kalandot?

- Arrabona Studio néven Győrött alapítottunk céget Száki Adrián barátommal, aki a Dolma lányai egyik producere is. Dokumentumfilmek, videoklippek készítésével foglalkozunk, s mindennel, ami film.

A név talán első hallásra elcsépeltnek tűnhet, de nekünk fontos volt jelezni még így is, hogy honnan jöttünk.

- És merre tartasz?

- Januárban újra Indiába készülünk a következő filmünk forgatására, ami a tibeti és a nyugati orvoslás módszereiről, hatékonyságáról szól majd. De a cél a nagyvilág. Úgy érzem, már mindenhol otthon vagyok benne.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Himnusz erő, Magyarország

Kinek mit jelent a magyar kultúra? – erre kerestünk választ. Tovább olvasom